6 najväčších chýb, ktoré robia ženy po tridsiatke

Pre mnoho žien znamená dosiahnutie tridsiatky akýsi začiatok novej dospelosti. Väčšina z nich si však neuvedomuje, že prišiel čas, aby začali svojmu zdraviu venovať väčšiu pozornosť, inak by sa im to mohlo v neskorších rokoch vypomstiť. Na čo mnoho žien v tomto veku zabúda?

chyby_zeny_po30 Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zabúdajú na svoju svalovú hmotu

Hoci aeróbne cvičenie je vhodné pre vaše kardiovaskulárne zdravie, znižuje riziko Alzheimerovej choroby či niektorých druhov rakoviny, dámy v tridsiatke by nemali vynechať ani silový tréning. V tomto veku totiž ľudia zvyknú strácať svalovú hmotu, a preto je nutné upriamiť pozornosť aj týmto smerom. Silový tréning vytvára mikroskopické trhliny vo svalových tkanivách, čím sa svaly obnovujú a posilňujú. 

Prečítajte si aj:

Čo robiť, aby ste vyzerali mladšie?


2. Ignorujú spomaľovanie metabolizmu

S pribúdajúcim vekom sa metabolizmus spomaľuje z rôznych dôvodov – napríklad v tom môže hrať úlohu genetika alebo to môže byť vplyvom hormónov či stravy. Aj v tomto prípade je riešením silový tréning, ktorý spaľovaním kalórií zvyšuje percento svalovej hmoty v tele, čím sa podporuje metabolizmus v dlhodobom horizonte. Čo sa týka stravy, zvýšte konzumáciu zeleniny a ovocia až o 70% a do svojho jedálnička pridajte najmä ryby a orechy, ktoré sú výborným zdrojom bielkovín. 

3. Nemyslia na svoju plodnosť

Pokiaľ ide o plodnosť, vek tú zohráva významnú úlohu. Ukazuje sa, že okolo veku 32 rokov začína ženská plodnosť postupne klesať, pričom výraznejší pokles začína od 37.roku. Mnoho žien si myslí, že má veľa času, no vrchol plodnosti je v 20. rokoch, a preto v prípade žien po tridsiatke dochádza veľakrát ku komplikáciám a je pre nich náročnejšie otehotnieť.   

4. Nenájdu si čas na lekára

Je jasné, že ženy v tomto veku sú veľakrát časovo vyťažené a je náročné nájsť si čas pre lekára, no existuje mnoho „tichých“ zdravotných problémov ako vysoký krvný tlak či vysoká hladina cholesterolu. Práve z tohto dôvodu by ste takúto návštevu nemali odkladať. Ak sú všetky hodnoty v poriadku, najbližších 5 rokov máte „voľno“, no v prípade, že vaše výsledky nie sú extra ideálne, nechajte si vypracovať plán cvičenia a stravy, ktorý bude prínosom pre vaše zdravie. 

5. Starajú sa o svoju pleť rovnako ako tínedžerky

Mnoho žien ešte aj v tridsiatke bojuje s akné, ktorého sa snaží zbaviť prostredníctvom prípravkov, ktoré sú určené pre dospievajúcu pleť. Takéto produkty nie sú vhodné, pretože obsahujú mnoho silných chemikálií, ktoré môžu mať negatívny dopad na staršiu pokožku. Najlepším riešením sú preto jemnejšie čistiace vody, ktoré nenarušujú pleť ženy. Použiť môžete aj tzv. retinoidové krémy či pleťové vody, ktoré dokážu navyše aj redukovať vrásky a vyhladzovať pleť.

Nezabúdajte ani na opaľovacie krémy! S pribúdajúcim vekom by ste si mali dávať čoraz väčšiu pozornosť na slnko, ktoré môže byť pre vašu pleť prisilné.  

6. Neuvedomujú si škodlivosť cigariet

Aj keď fajčenie cigariet už nie je veľmi spoločensky prijateľné, mnoho žien sa ich nevie vzdať či už pre zníženie stresu alebo si takýmto spôsobom snažia udržať svoju váhu. Fajčenie totiž ovplyvňuje celé vaše zdravie (no rovnako i vašu schopnosť otehotnieť). Preto v prípade, že si chcete svoje zdravie šetriť, odložte cigarety čo najďalej od seba.   


Nezabudnite si prečítať:

Poznáme 9 krokov, s ktorými zaručene omladnete!