VIDEO: Ako začať s posilňovaním

Seriál
Posilňovanie je určite jedna z najbezpečnejších a najúčinnejších aktivít pre podporu telesného a určite aj psychického zdravia. Dá sa vykonávať v každom veku a má mnoho variácií. Od jednoduchých, základných cvikov s vlastným telom, cez posilňovanie na strojoch alebo rôznych pomôckach, až po zdvíhanie veľmi ťažkých závaží - vzpieranie.

Každý si môže zvoliť typ cvičenia, ktorý mu vyhovuje vzhľadom na jeho ciele, vek, fyzickú zdatnosť, finančné a časové možnosti. Všetky tieto faktory sa dajú zohľadniť a mali by sme ich vziať do úvahy, keď chceme začať s posilňovaním. Na začiatok teda musíme vedieť, čo chceme dosiahnuť.

Môj cieľ

Každý z nás je jedinečný, preto naše ciele môžu byť rôzne. Mnoho mužov posilňuje preto, aby mali väčšie svaly. Sú však aj ľudia, ktorí chcú zlepšiť držanie tela a o veľkosť svalov im nejde. Prípadne sú športovci, ktorí beru posilňovanie ako doplnkový šport. Niekto chce schudnúť, niekto nabrať, niekto sa jednoducho chce cítiť lepšie.

Podľa individuálnych cieľov si zvolíme postup - tréningový plán.

Tréningový plán, základ úspechu

Tréningový plán - postup je nevyhnutným predpokladom úspechu. Je ako mapa, ktorá nás dovedie do ciela. Ak sa niekam chceme dostať, musíme vedieť kam - to je náš cieľ. Ak máme cieľ (zlepšienie postavy, zvýšenie svalovej hmoty, zlepšenie kondície, a pod.), zvolíme si spôsob, akým budeme postupovať.

Nie je možné, aby ľudia s rôznymi cieľmi mali rovnaký tréningový plán. Ten musí byť prispôsobený našim potrebám. Ak chceme nabrať svaly, musíme predsa trénovať inak ako človek, ktorý chce schudnúť! Je to veľmi jednoduché, mnoho ľudí však robí chybu, že nemajú vhodný tréningový plán alebo nemajú tréningový plán vôbec. Je to ako by ste chceli ísť niekam, ale neviete, ako sa tam dostať. Iba idete a dúfate, že nájdete cestu. Takýto prístup je zdĺhavý a je veľké riziko, že cestu nenájdete!

Kde získam tréningový plán?

V dnešnej dobe sa dá tréningový plán získať behom pár minút zadarmo, iba pár kliknutiami na internete. Pozor! Nie každý plán a nie všetko, čo je na internete je vhodné pre všetkých. Ideálne je preto obrátiť sa na odborníka, ktorý nám tréningový plán vypracuje na mieru. Mal by zohľadniť náš vek, skúsenosti, telesnú zdatnosť, časové možnosti, zdravotný stav a ďalšie dôležité premenné. Áno, stojí to peniaze, ale takto vieme (samozrejme, pokiaľ ide o ozajstného odborníka), že cesta, po ktorej kráčame - tréningový plán, nás dovedie k cieľu

Systém tréningu

Každému vrelo odporúčame, aby mal v tréningu systém. Tréningový plán s tabuľkami, kam si môžem zapisovať jadnotlivé cviky, váhy a opakovania je ideálne riešenie. V dnešnej dobe však existuje množstvo aplikácií, napríklad do mobilu, ktoré okamžite vyhodnocujú náš tréning a sú vždy po ruke.

Mnoho ľudí robí chybu, že sa spoliehajú na intuíciu. „Ja viem ako mám cvičiť“ alebo „tieto cviky mi vyhovujú“ sú najčastejšie argumenty. Často však tento prístup skrýva chyby, ktoré si neuvedomujeme, prípadne si telo na náš __„intuitívny systém“​ zvyklo a prestalo reagovať. Aj ten najlepší plán treba po určitom čase vymeniť.

Tréningová zmena

Telo sa novým podnetom rýchlo prispôsobuje - toto je dobé - telo reaguje zmenou, ale aj zlé - po čase sa už „náročný” tréning stáva „normálny”. Je to individuálne, ale každých pár mesiacov by sme mali aj ten najlepší tréningový plán zmeniť. Zmena znamená nový podnet pre telo, novú reakciiu. Nie je možné robiť stále to isté a očakávať iné výsledky.

Záver

Základom úspešného posilňovania je vhodný tréningový plán. S výberom tréningového plánu je dobré poradiť sa s odborníkom a aj ten najlepší plán je nutné občas zmeniť. Dobrý tréningový plán zohľadňuje naše individuálne ciele, skúsenosti, zdravotné, časové aj finančné možnosti.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.