Babský liečivý nápoj na zníženie cholesterolu

Mnoho starých i mladých ľudí v súčasnosti trápi zvýšená hladina cholesterolu, ktorá môže vyvolať celý rad iných zdravotných problémov. Zvýšený cholesterol netreba hneď liečiť liekmi, existuje jeden veľmi účinný liečivý nápoj.

Nápoj v pohári Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to cholesterol?

Cholesterol je krvný tuk, ktorý patrí do skupiny lipidov a má pre organizmus veľký význam. Táto tuková látka je súčasťou bunkových membrán, nervových obalov, steroidných hormónov a žlčových kyselín. Približne 2/3 cholesterolu si vytvorí organizmus sám (tvorí sa v pečeni), zvyšok mu dodáme v podobe stravy.

Zvýšený cholesterol je zradný tým, že jeho nadbytok nepociťujeme. Odhalí ich až lekár na základe laboratórnych výsledkov. U zdravého človeka by sa mali hodnoty celkového cholesterolu (TC – total cholesterol) pohybovať do 5,2mmol/l, hodnoty HDL cholesterolu od 0,7 – 4mmol/l. Hodnota LDL cholesterolu by mala dosahovať 3,9mmol/l. Nežiaduce zvýšené hodnoty cholesterolu dokáže výrazne ovplyvniť racionálna výživa, obmedzenie tuku v potravinách, obmedzenie alkoholu a zvýšenie príjmu horčíka.


Prečítajte si aj:

Tipy ako prirodzene znížiť cholesterol

Nápoj v pohári Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako si pripraviť liečivý nápoj?

Suroviny:

  • 200 g chrenu,
  • 200 g trstinový cukor,
  • 4 citróny,
  • 15 až 20 strúčikov,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 2 litre preverenej vody.

Postup: Chren, cesnak, cibuľu pomelieme a preložíme do 4 litrovej nádoby, najlepšie do sklenenej. Pridáme prevarenú vodu, cukor a na kolieska nakrájané citróny. Necháme 14 dní vylúhovať, zlejeme cez gázu. Hotový nápoj uskladníme v chladničke. Pijeme ráno 0,3 dcl (štamperlík).

Poznámka: babské recepty majú veľký význam pre naše zdravie, ale pre istotu sa pred užívaním poraďte so svojim lekárom


Prečítajte si aj:

Tipy ako prirodzene znížiť cholesterol

Emilem

Ja som sa niekde dočítal, že ľudia majú pozitívne skúsenosti aj s čajom z veroniky lekárskej, ale aj obyčajného grepového džúsu... to overené nemám, ale čo mám overené je chioská masticha, prírodný prostriedok, ktorý sa v prímorských krajinách ako napr. Grécko a Turecko bežne používa pre zníženie vysokého cholesterolu. Ľudia tam dávajú dokonca prednosť mastiche pred liekmi od lekára. Je to zaujimavý a veľmi šetrný prístup k vlastnému zdraviu, ktorý sa pomaly dostáva do popredia aj vo vyspelých západných krajinách. Som úprimne zvedavý, kedy sa tento pozitívny trend dostane aj k nám. :-)