Proteínové čokoballs

Veľa ľudí keď počuje slovo proteín, automaticky si predstaví niečo zlé, nebodaj ešte nejaké hormóny a steroidy, ktoré používajú kulturisti. To však vôbec nie je pravda. Proteín je „prášok“, ktorý je vyrábaný zväčša z mliečnej srvátky, v ktorej sú obsiahnuté aminokyseliny – čo sú stavebné látky bielkovín.

Proteínové čokoballs Zdroj foto: súkr. archív

Bielkoviny sú súčasťou stravy, a naše telo ich potrebuje pre stavbu svalov a ich optimálnu funkciu. Športovci požívajú proteín preto, aby mali dostatočný príjem bielkovín, pretože z potravy sa tak veľké množstvo bielkovín získať nedá. Teda, pokiaľ nebudú jesť od rána do večera mäso, tvaroh a vajíčka vo veľkom množstve.

Proteín sa dá pripraviť ako nápoj, ale dá sa použiť aj do pečenia. Respektíve nepečenia. Tieto guľky sú nepečené, rýchle a výživné! Na dosladenie postačí proteín. Tento recept však nie je vhodný pre tých, ktorí majú alergiu na arašidy alebo intoleranciu na mlieko (v tom prípade je dobrý sójový proteín alebo rastlinný).

Čo budeme potrebovať (na cca 15 ks)?

  • 50 g čokoládový proteín
  • 70 g kokos
  • 50 g arašidové maslo
  • 5 g kakao
  • 5 PL vody

Postup

V miske si zmiešame proteín, kokos a kakao. Arašidové maslo roztopíme a pomaly prilejeme. Postupne prilievame vodu a vypracujeme hustú masu, z ktorej sa budú dať tvarovať guličky. Z tejto hmoty už môžeme tvarovať guličky, ideálne podľa malej lyžičky – to je veľkosť tak akurát. Do vnútra môžeme vtlačiť napríklad arašid alebo sušené hrozienka a vrch obaliť v kokose. Dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby nám guličky stuhli a chute sa prepojili.

Výživové hodnoty (1 ks):

  • 68 kCal
  • 4 g Bielkovín
  • 2 g Sacharidov
  • 5 g Tukov