Opuch kolena a voda v kolene

Opuch kolena spôsobuje hromadenie tekutiny v okolí kolenného kĺbu. Pôvod tekutiny je rôzny, môže ísť o opuch kolena po úraze, alebo je príčinou zápal, či celkové ochorenie organizmu.

koleno_opuch_11-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo to je?

Rizikovou skupinou ľudí, u ktorých dochádza k zraneniu a následne opuchom kolena sú aktívni športovci a ľudia trpiaci nadváhou. Starší ľudia trpia opuchom kolena najmä z dôvodu systémových ochorení.


Prečítajte si tiež:

Trápia vás artrotické kolená? Pomôžu tieto cviky.

Príčiny vzniku

Príčinou opuchu pri úraze je poškodenie chrupavky, väzov v kolene, zlomenina alebo preťaženie najmä pri kontaktných športoch, lyžovaní, tenise, kde koleno vykoná neštandardný pohyb. Celkové ochorenie organizmu, ktoré môžu spôsobiť opuch, sú artróza, reumatoidná artritída, dna, infekcie a iné.

Príznaky

Hlavným príznakom hromadenia tekutiny je opuch, ktorého rozsah sa porovnáva so zdravým kolenom. Pri rozsiahlejšom opuchu je poškodená hybnosť v kolene, koleno nemožno ohnúť alebo vystrieť. Pri poškodení kolenných väzov je typická nestabilita pri športe alebo chôdzi v závislosti od rozsahu zranenia. Prítomná je bolesť, ktorej intenzita je závislá od vyvolávajúcej príčiny. koleno_problemy_11-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Diagnostika

Diagnostika sa zameriavaná na odborné klinické vyšetrenie ortopédom, ktorý špeciálnymi testami na rotáciu a pohyblivosť kolena v porovnaní so zdravým kolenom vie určiť diagnózu. Rádiologické vyšetrenie môže odhaliť zlomeninu alebo poškodenie chrupavky. Pri poškodeniach kĺbov je ďalšou diagnostickou metódou magnetická rezonancia alebo ultrasonografia kĺbu. Medzi invazívne vyšetrenia, ktorého súčasťou môže byť aj liečba v prípade potreby, patrí artroskopia. Je to vyšetrovanie pomocou kamery priamo zavedenej do kĺbu. Pri systémových a zápalových ochoreniach je dôležité vyšetrenie krvi.

Liečba

Typ liečby je závislý od druhu vyvolávajúcej príčiny opuchu kolena. Pri roztrhnutí kolenných väzov je liečbou ich zošitie, prípadne náhrada väzu. Tekutina sa odstraňuje punkciou, čo je odsatie tekutiny pomocou injekčnej striekačky zavedenej do kĺbu. Celkové ochorenia treba liečiť celkovo a dlhodobo, konkrétnymi liekmi určenými na dané ochorenie po kompletnom vyšetrení a indikácii odborníkom.

Prvou pomocou sú studené obklady a lieky proti bolesti a zápalu. Prevenciou poškodenia kolena je zníženie hmotnosti pri nadváhe, správny výber obuvi (obmedzenie nosenia opätkov, výber kvalitných tenisiek na šport na konkrétny terén), nezanedbávanie ošetrenia úrazov a nezabúdanie na dôležitosť rozcvičky pred športom.


Prečítajte si aj tento článok:

Trápia vás artrotické kolená? Pomôžu tieto cviky.