Prečo sa v menopauze oplatí dopĺňať ženské pohlavné hormóny?

Menopauza nie je choroba. Je prirodzeným dejom v organizme ženy a charakterizuje koniec menštruácie. Príčinou je znížená funkcia vaječníkov v dôsledku starnutia a teda nedostatok hormónov nimi produkovaných, najmä estrogénu.

Menopauza - dopĺňanie estrogénu Zdroj foto: Shutterstock.com

Priemerný vek výskytu menopauzy je okolo 51 rokov, ale najčastejšie je to okolo 45 - 55 roku života.


Prečítajte si aj:

7 rád, ako v prechode neprísť o chuť do života

Ťažkosti, spojené s menopauzou

Obdobie menopauzy a po menopauze je sprevádzané veľkým množstvom príznakov:

  • nepríjemné návaly tepla a únava
  • problémy s pokožkou, hlavne s jej hydratáciou
  • porucha minerálneho hospodárstva (mineralizácia kostí - osteoporóza)
  • suchosť slizníc
  • vypadávanie vlasov
  • poruchy nálad, depresívne poruchy a poruchy spánku

V reprodukčnom veku je organizmus ženy chránený hormonálnou aktivitou pred rizikom kardiovaskulárneho ochorenia, ischemickej choroby srdca alebo dolných končatín, osteoporózy, hypertenzie či cievnej mozgovej príhody. Riziko vzniku proliferatívnych zmien (patologickej tvorby tkaniva – karcinómu) maternice je po menopauze takisto vyššie. Môže sa zvýšiť aj koncentrácia LDL – cholesterolu, triglyceridov, čím narastá riziko výskytu aterosklerózy.

Liečba estrogénom ako prevencia

Tieto riziká sa dajú znížiť hormonálnou substitučnou terapiou (HRT – hormon replacement therapy). Je to liečba prirodzenými a polosyntetickými estrogénmi, ktoré sa aplikujú perorálne, vaginálne, vdychovaním, injekčne alebo implantačne. Štúdie dokázali pozitívny účinok na spomalenie vývoju osteoporózy (nižšieho výskytu zlomenín), Alzheimerovej demencie a karcinómu maternice. Znížený výskyt srdcového infarktu hormonálnou substitučnou terapiou nebol dokazaný.

Počet žien liečených HRT je stále nízky. Dlhodobá liečba HRT totiž zvyšuje riziko vzniku nádorov (karcinómu prsníka), tromboembolických príhod a žlčníkových kameňov.

Alternatíva - fytoestrogény

Pre ženy, ktoré odmietajú HRT alebo je u nich kontraindikovaná, je alternatívnou liečbou prírodný zdroj fytoestrogénov. Fytoestrogény majú slabý účinok v porovnaní s HRT. Niektoré štúdia sa prikláňajú k určitému priaznivému účinku, iné ho popierajú.

Medzi zdroje prírodných fytoestrogénov patrí:

  • Ploštičník strapcovitý (Cimicifuga racemosa, Ranunculaceae) zmierňuje nepríjemné príznaky menopauzy – návaly tepla, únava, potenie.
  • Sója (Glycine sp., Fabaceae)
  • Extrakty a čajové zmesi na eliminovanie problémov, spôsobených menopauzou.

Sedatívny a antidepresívny účinok má napríklad kombinácia: medovka (Mellissa officinalis, Lamiaceae), chmeľ (Humulus lupulus, Canabaceae), ľubovník (Hypericum perforatum, Hypericaceae), alchemilka (Alcehmilla xantochlora, Rosaceae), kardiotonický a antihypertenzívny účinok má hloh (Crateagus monogyna, Rosaceae), zvýšené vylučovanie moču zasa breza (Betula pendula, Betulaceae). Zmes je vhodná aj pri problémoch so zaspávaním, podráždenosti, nervozite, depresívnej nálade.

Zdroje:

  1. FOLTÁN, V., et al.2012. Voľnopredajné prípravky lieky vydávané bez lekárskeho predpisu a prípravky na podporu zdravia v praxi lekára a lekárnika .Bratislava. Educafarm. 2012. s .319-322. ISBN 978-80-970983-0-8.

  2. THE NORTH AMERICAN MENOPAUSE SOCIETY, 2016[online] 2016. Dostupné na: http://www.menopause.org/for-women/expert-answers-to-frequently-asked-questions-about-menopause/perimenopause-premature-menopause-faqs

  3. LINCOVÁ, Dagmar a Hassan FARGHALI et al., 2007. Základní a aplikovaná farmakologie. 2.vyd. Praha : Galén, 2007. s. 443 - 446. ISBN 978-80-7262-373-0.


Prečítajte si aj tento článok:

7 rád, ako v prechode neprísť o chuť do života

Glam

prirodne latky su na problemy s poslednou menstruaciou ako navaly a nespavost uplne idealne...skutocne...mne pomohli bio-bachovky s esenciou menopauza a krasne zaspavam a nepocitujem uz take extremne vykyvy tepla ako pred esenciou

Angelika3

Ženám, ktoré majú akékoľvek ženské problémy, by som chcela upriamiť pozornosť na bylinu menom šatavari (shatavari), ale aj na našu alchemilku obyčajnú.