Varovné signály pri infarkte a porážke

Infarkt a mozgová porážka sú život ohrozujúce stavy, preto je pri nich potrebný rýchly zásah. Pri spozorovaní uvedených príznakov u seba alebo u iných osôb neváhajte a volajte záchranku.

Srdcový infarkt Zdroj foto: Shutterstock.com

Hoci mnohé srdcové záchvaty sú nepredvídané a prudké, vo väčšine prípadov začínajú pomaly, miernou bolesťou alebo nepohodlím. Nie vždy sa tieto príznaky musia objaviť, niekedy samé odznejú. Ak sa však prejavia, okamžite konajte! Infarkt a mozgová porážka na Slovensku zabíja až 54 % ľudí.


Prečítajte si aj:

­Aké mladé je vaše srdce?

Varovné príznaky pri infarkte

  • Nepríjemný pocit až bolesť v hrudi. Väčšina srdcových záchvatov býva sprevádzaná tlakovou alebo pálivou bolesťou uprostred hrude, ktorá trvá niekoľko minút alebo po chvíli odíde a neskôr sa vráti. Môžete pociťovať nepríjemné napätie, pocit úzkosti, strachu alebo pocit plnosti.
  • Nepríjemný pocit v iných častiach hornej polovice tela. Prejavom môže byť bolesť v ramenách, v chrbte, krku, čeľusti alebo v žalúdku.
  • ťažkosti s dýchaním
  • Iné signály, napr. náhly studený pot, nevoľnosť alebo závrat.

Podobne ako u mužov, aj u žien sa prejavuje infarkt bolesťou v hrudníku alebo nevoľnosťou. U žien sa častejšie prejavujú aj ďalšie príznaky infarktu - najmä ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť a vracanie, bolesť v chrbte a čeľusti.

Ak máte uvedené príznaky, ihneď privolajte lekára. Ak sa nemôžete dostať k telefónu, požiadajte niekoho, aby vás okamžite zaviezol do nemocnice. Pozor, kým si nie ste istí, že nemáte žiadnu inú možnosť, nešoférujte sami!

Varovné signály pri porážke

  • Náhla meravosť alebo pocit slabosti v tvári, ramene alebo nohe, obvykle na jednej strane tela.
  • Náhle stavy zmätenosti, ťažkosti s rozprávaním alebo porozumením.
  • Náhle problémy so zrakom - ťažkosť vidieť na jedno alebo obe oči.
  • Náhle ťažkosti s chodením, závraty, strata rovnováhy alebo koordinácie.
  • Náhla prenikavá bolesť hlavy bez príčiny.

Pozor, nie všetky uvedené varovné signály porážku vždy sprevádzajú! Ak však pocítite niektorý z nich, neváhajte a okamžite vyhľadajte pomoc. Porážka je dôvodom na zavolanie pohotovostnej služby (tiesňová linka 112).


Prečítajte si aj tento článok:

­Aké mladé je vaše srdce?