Vypadávanie vlasov (alopécia, plešivosť)

Vypadávanie vlasov (alopécia) je úplná strata alebo inak povedané nadmerné vypadávanie vlasov, ktoré pri normálnej regenerácii nie je nahradené dorastaním vlasov.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľudská koža je pokrytá až na malé výnimky ochlpením. Na ľudskej koži sa vyskytujú chĺpky veľmi jemné, temer nerastúce až po dlhé a hrubé ochlpenie konštantne rastúce vlasy. Vlasy a účesy sú väčšinou brané aj v histórii ako ozdoba, moderný výraz, symbolika typu človeka, dôležité doplnenie výrazu tváre osobnosti.

Transplantácia vlasov

Mnohé vedecké práce sa zapodievali hľadaním dôvodov straty vlasov - alopécie a zisťovaním plošného výskytu plešatosti v populácii. Niektoré vedecké práce sú zamerané na zisťovanie spôsobov, ktorými sa vlasy opäť obnovia. Pri plošných štúdiách sa zistilo, že takmer polovica mužov vo veku 18 – 45 rokov má nejaký z typov alopécie. Výskyt plešivosti rastie priamoúmerne s vekom.  Plešivosť je znepokojujúca, najmä z dôvodu možných komplexov a straty vlastnej sebaistoty v sociálnych vzťahoch. Strata vlasov je však pre mnohých mužov aj ženy nepríjemná realita.

Najpomalšie rastú vlasy na jeseň a v zime

Vlasy vyrastajú z vlasových korienkov. Denne vypadne 50-100 vlasov, čo je v norme. Rast vlasov je v priemere 1,0 cm za mesiac, pričom rýchlejšie rastú vlasy v lete a najpomalšie na jeseň a v zime. Výraznejšie spomalenie rastu vlasov nastáva až po 70- tom roku života. Pre vlasy je dôležitá úloha mužských hormónov.

Príčina vzniku vypadávania vlasov

Dôvod môže byť jeden alebo kombinácia viacerých:

  • Dedičnosť
  • Výživa
  • Imunita jedinca
  • Stres
  • Hygienické chybné postupy - či už prehnané umývanie vlasov, alebo nedostatočná hygiena

Vypadávanie vlasov delíme podľa trvania na:

  • Prechodnú - objaví sa v určitej etape života väčšinou je druhotným príznakom iného zdravotného problému.
  • Definitívnu - ktorá vzniká na základe nemenných faktorov, tieto spôsobujú deštrukciu vlasového vačku alebo zabraňujú rastu vlasov.

Hoci reakcia na traumu plešivosti môže byť rovnaká u oboch pohlaví, pre ženy je alopécia vysoko traumatizuja, nakoľko vlasy sú aj sexuálne vnímaným znakom. Čoho dôkazom je skrývanie vlasov žien pod rôzne šatky z náboženských dôvodov, kedy sú považované vlasy žien ako sexuálne povzbudivo pôsobiaca realita.

U mužov je považovaná plešivosť často za prejav prebytku – mužského hormónu. Takže troška povzbudivé v psychológii muža môže byť, že chlap tým, že je plešatý je mužnejší. Uvedené podporujú správy, ktoré uvádzajú, že napríklad eunuchovia (muži, ktorým boli operatívne odstránené semenníky) nebývali plešatí. V dnešnej dobe je vcelku módny štýl „silný muž“ s vyholenou hlavou.

Typy plešivosti:

Ženská androgénna plešivosť

Sa začína prejavovať ku koncu dospievania. Javí sa preriedením vlasov po celej hlave. Na vine je zvýšená hladina androgénov - mužských pohlavných hormónov v krvi. Pri tejto forme alopécie väčšinou nedochádza k rozsiahlej plešivosti. Liečba pomocou antiandrogénov vedie často k úspechu.

Telogénne vypadávanie vlasov

Ďalší typ plešivosti, ktorá má priaznivé prognózy jetelogénne vypadávanie vlasov. S telogénnou stratou vlasou má väčšina žien skúsenosti – ide o dennodennú stratu vlasov, ktorá ženy môže veľmi vystrašiť, nakoľko predpokladajú že povedie k úplnej strate vlasov. Zvýšené strácanie vlasov sa prejavuje napríklad už pri česaní.

Príčina prečo k takýmto situáciám dochádza nie je jednoznačne známa, no predpokladá sa že k občasnej zvýšenej strate vlasov dochádza:

Podstatné pri telogénnom vypadávaní vlasov je, že po odznení stresorových faktorov, odstránení nedostatku železa dochádza k obnove vlasov do 1 roka.

Sekundárna alopécia 

K tejto strate vlasov dochádza po liečbe určitými liekmi ako sú:

  • Antikoagulanciá – lieky na zníženie zrážanlivosti krvi
  • Tyreostatiká – lieky na potlačenie zvýšenej činnosti štítnej žľazy
  • Chemoterapeutiká – lieky používané pri liečbe rakovín
  • Antiepileptiká – lieky používané pri liečbe epilepsie
  • Vitamín A – používanie v zvýšenej miere
  • a niektoré ďalšie terapie

Príznaky plešivosti vymiznú do určitého obdobia (cca do 1 roku) po ukončení  liečby.

Plešivosť ako sprievodný znak niektorých ochorení:
  • Poruchy štítnej žľazy:
  • hypotyreóza - znížená funkcia  štítnej žľazy
  • hypertyreóza- zvýšená funkcia  štítnej žľazy
  • Závažné nedostatky vo výžive: chýbanie cysteínu - aminokyseliny s obsahom síry, potrebnej k tvorbe vlasov a nechtov
  • Systémový lupus (erythematosus)
  • Syfilis - pohlavná choroba

Ak pri ochoreniach došlo k nevratnému poškodeniu vlasových základov, prognóza na spätné dorastenie vlasov je minimálna.

Zmeny vo vlasovej pokrývke

Tiež nevratné zmeny vo vlasovej pokrývke spôsobujú niektoré ochorenia a infekcie, pri ktorých došlo k deštrukcii vlasového vačku s následným vznikom jazvy :

  • Niektoré nádory
  • Infekcie postihujúce vlasový vačok - ako kerion - hnisavé plesňové ochorenie kože
  • Lichen planus – kožná choroba
  • Lupus erythematosus - autoimunitná choroba zo skupiny kolagenóz, ktorá postihuje prevažne mladé ženy
  • Niekedy sa nepodarí príčinu odhaliť

Niektoré druhy plešivosti si spôsobujem sami a síce prehnaným používaním určitých kozmetických prípravkov, alebo kaderníckych techník. Kvalite vlasovej pokrývky neprospieva nešetrné česanie vlasov a neopatrné rozčesávanie mokrých vlasov.

Nešetrné zaobchádzanie s vlasmi, každodenné naťahovanie vlasov spôsobuje takzvanú traumatickú plešivosť.

Neznámy dôvod vypadávania vlasov

Pre ženy ktoré stratili vlasy a nevedia príčinu, je dobré zamerať sa na zdravý životný štýl, zdravú na zeleninu a ovocie bohatú stravu. Tiež  je dobré svojim prístupom k problémom obmedziť stresy. Ak vlasy napríklad po onko liečbe dorastajú, často sú s nádychom kučeravosti a sú ešte krajšie ako pred traumatizujúcou stratou vlasov v dôsledku vplyvu chemoterapeutík na korienky vlasov.

Kedy je potrebné vyšetrenie u lekára?

Lekárske vyšetrenie u kožného špecialistu doporučujeme v prípade alopécie z dôvodov, kedy je potrebné objasniť príčinu straty vlasov, odhalenie prítomnosti možnej choroby, ktorú sama žena nespozná. Komplexné vyšetrenie u odborníka zahrnie aj genetické posúdenie daného stavu a zhodnotenie psychického stavu pacientov. Taktiež lekárske vyšetrenie je potrebné pre indikáciu liečby, aké prípravky pacient má používať, či kedy má pristúpiť na využitie najmä u mužov využívanej techniky transplantácie vlasov.


Prečítajte si aj: Transplantácia vlasov


Literatúra

  • 1. Javier Vendrell Covisa : Praktická zdravovedastr 542 -546, 2006
  • 2. Montagna W. Carnacho F.: Anathomy and development of hair.. Aula Medica Group 1997:1-27
  • 3.Gray J. Dandrufl: Aetiology, pathology and treatment., Blakwell Science, Ltd., 2003: 23 - 30
lujssa

spominane pripravky mojim vlasom nijak nepomohli čo ma mimoriadne sklamalo ): ale za to mi moja doktorka dala tip na intenzívnu kúru z notina - kerastase specifique a s nou mi do dvoch týždňov prestali vypadávať chumáče vlasov

Jovanka

Dobrý deň, prosím Vás neviete mi poradiť aký typ vlasov je ideálny zahustenie ak si chcem vypadnuté vlasy nahradiť kým mi dorastú ?