Ženy, infarkt sa týka aj vás. 7 príznakov, ktoré netreba podceňovať.

Nie je to choroba, ktorá sa týka iba mužov, rovnako postihuje aj ženy. No mnoho z nich si ju často zamieňa s inými ochoreniami. Pozrite sa preto na možné symptómy a varovné príznaky, ktoré môžu prezrádzať riziko infarktu.

Príznaky srdcového infarktu Zdroj foto: Shutterstock.com

Infarkty sú najčastejšie vyvolané nahromadením tukových depozít, nazývaných plakety, vo vencovitých tepnách. Ak sa zahustia a stvrdnú, rozvíja sa ateroskleróza. Iné formy srdcového ochorenia sú arytmia či vrodené problémy. Ateroskleróza môže zablokovať prietok krvi a kyslíka do srdcového svalu, čo vedie k infarktu. Medzi rizikové faktory patria zvýšený krvný tlak alebo cholesterol, obezita, fajčenie, stres či sedavý spôsob života. Menej častými príčinami sú krvné zrazeniny a koronárna artéria, ktoré sa najčastejšie vyskytujú u ľudí vo veku tridsať až päťdesiat rokov.


Prečítajte si tiež:

Toto sú varovné signály pri infarkte a porážke

1. Brnenie v jednej alebo oboch rukách či nohách

Možno ide len o priškripnutý nerv alebo artritídu v krku, no najprv je dôležité vylúčiť problémy so srdcom. Ak postrehnete akékoľvek brnenie v končatinách, navštívte lekára.

2. Nevoľnosť a zvracanie

Pokiaľ zažívate žalúdočnú nevoľnosť spolu s ďalšími príznakmi, ako je dýchavičnosť, studený pot alebo bolesť v hrudníku či chrbte, pravdepodobne vám hrozí infarkt.

3. Dýchavičnosť

Tieto stavy môže niekedy vyvolať aj stres, no ak sa k tomu pridajú aj ďalšie príznaky, ako chvenie, záchvaty paniky a strachu, ktoré neprejdú do piatich minút, je namieste obávať sa infarktu.

4. Bolesť čeľuste

Nervy pripojené k čeľusti priliehajú k nervom srdca. V prípade, že je bolesť je pravidelná, pravdepodobne ide o zubný problém. No ak sa objaví náhle a zhorší sa pri námahe, zrejme súvisí so srdcom.

5. Závraty

Mdloby bez akéhokoľvek zjavného dôvodu môžu značiť, že sa do srdca nedostáva dostatok krvi, najmä pokiaľ súčasne trpíte dýchavičnosťou a zalieva vás studený pot.

6. Pocit nepohodlia alebo pálenie v hrudníku

Ženy často opisujú infarkt ako pocit tesnosti, tiaže, tlaku alebo tlačenia. Bolesť nemusí byť závažná alebo náhla, objavuje sa často i niekoľko týždňov, takže sa stáva, že je mylne považovaná za prejav porúch trávenia alebo pálenia záhy. No ak sa tieto problémy neobjavujú krátko po jedle, nebude to mať súvislosť s trávením, skôr so srdcom.

7. Extrémna únava

Pokiaľ nie ste schopní pohodlne chodiť alebo máte pocit, že musíte zastaviť a odpočinúť si i pri bežných denných činnostiach, mali by ste spozornieť. Ide o prejav toho, že sa krv nedostáva do srdca dostatočne rýchlo.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú varovné signály pri infarkte a porážke