Podporná liečba na zníženie hladiny cukru v krvi pri diabete

Liečba cukrovky je jasná v závislosti od jej typu. Avšak okrem klasickej liečby sa dajú, po konzultácii s lekárom, použiť aj podporné látky.

Injekcia Zdroj foto: Shutterstock.com

Diabetes mellitus (cukrovka) je chronické metabolické ochorenie spôsobené nedostatkom inzulínu, buď čiastočným alebo celkovým. Je to ochorenie pankreasu charakterizované zvýšenou hladinou glukózy v krvi.

Poznáme dva typy diabetu: pri I. dochádza k deštrukcii buniek pankreasu produkujúcich inzulín, pri II. sa inzulín tvorí, ale bunky ho neregistrujú. Diabetes II. typu obvykle postihuje starších. Terapia pre diabetes I. typu je formou inzulínu (injekčne) a pre diabetes II. typu je vo forme perorálnych antidiabetík, prípadne v kombinácii s inzulínom.

Ako podporná liečba sa po konzultácii s lekárom môže použiť:

  • Chróm je súčasťou GTF (glukózový tolerančný faktor), ktorý sa viaže s inzulínom a zvyšuje jeho účinnosť, znižuje hladinu glukózy v krvi. Pomáha zlepšiť kontrolu glykémie aj cholesterolu a zvyšuje účinnosť liečby diabetu perorálnymi antidiabetikami alebo inzulínom. V niektorých štúdiách bolo dokázané, že diabetici majú zníženú hladinu chrómu. Preto je dôležité dopĺňanie chrómu, jeho zastúpenie v potrave je veľmi nízke.

  • Diabetes sa vyznačuje veľkým výskytom nepríjemných komplikácií. Vzniku diabetickej neuropatie – poškodenie nervov, nefropatie – poškodenie obličiek, retinopatie – poškodenie očí, postihnutie ciev a syndróm diabetickej nohy. Akopodporný prostriedok na ochranu buniek a zabráneniu rozvoju komplikácií pri diabete sa používa kyselina – alfa lipoová.


Čítajte viac:

  • Kedy dochádza k stavom hypo a hyperglykémie

  • Aké sú vhodné a nevhodné potraviny pre diabetikov?

  • Ktoré akútne komplikácie vám hrozia pri cukrovke?

  • Vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, pyridoxín, kyanokobalamín), prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému, sliznice, pokožky, imunitného systému, k tvorbe červených krviniek a zníženiu vyčerpania a únavy.

  • Vitamín C dôležitý pre normálnu imunitnú odpoveď pri infekcií a hojení rán.

  • Vitamín E na ochranu buniek.

  • Stopové prvky, draslík, selén, mangán prispievajú k správnemu fungovaniu nervového a imunitného systému a chránia bunky.

  • Hlavným cieľom liečby diabetu je zníženie hladiny glukózy v krvi  a znížiť celkový príjem energie.  Lacnou náhradou prírodného cukru sú pre diabetikov dostupné náhradné sladidlá. Rozdeľujeme ich na chemické a prírodné. Sladidlá chemické neobsahujú žiadnu energetickú hodnotu a nezvyšujú glykémiu (acesulfám, aspartám, cyklamát, sacharín). Prírodné cukry majú podobnú energetickú hodnotu ako sacharóza, ale sa postupne vstrebávajú (fruktóza, dextróza, manitol, sorbitol, xylitol).

  • Extrakt zo škorice podporuje vstrebávanie glukózy z krvi do buniek, podporuje zníženie koncentrácie cholesterolu v krvi.

  • Jastrabinová vňať obsahuje derivát galegín patriaci medzi glukokiníny látky, ktoré znižujú hladinu polysacharidov v krvi. Blokuje glukagón, ktorý má opačný účinok ako inzulín, zvyšuje hladinu glukózy v krvi.

  • Fazuľový plod bez semien, ktorý obsahuje tiež glukokiníny a kyselinu kremičitú, je súčasťou diabetických čajovín, zvyšuje vylučovanie moču a je vhodný aj pri dne.

  • Súčasťou diabetickej čajoviny sú aj rastliny s obsahom trieslovín: čučoriedková vňať, šalviová vňať, ostružinový list, ktoré zvyšujú účinok glukokinínov.

Zdroje:

  1. FOLTÁN, V., et al.2012._Voľnopredajné prípravky lieky vydávané bez lekárskeho predpisu a prípravky na podporu zdravia v praxi lekára a lekárnika ._Bratislava. Educafarm. 2012. s .397-423. ISBN 978-80-970983-0-8.
  2. LINCOVÁ, Dagmar a Hassan FARGHALI et al., 2007. Základní a aplikovaná farmakologie. 2.vyd. Praha: Galén, 2007. s. 406 - 407. ISBN 978-80-7262-373-0.
  3. SPC- Diabetan. 2016. [online]. 2016. [cit. 2016-10-16]. Dostupné na: https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/leros-diabetan-809506.html