Dobrovoľná abstinencia

Príspevok v téme: Dobrovoľná abstinencia
nonalkacka

Ahoj. Rozhodla som sa dobrovoľne nepiť alkohol. Mám 23 rokov. Môj otec bol alkoholik, to ma poznamenalo. Okrem toho beriem aj antidepresíva, na to nie je moc dobré piť. Mám však problém v spoločnosti. O liečených alkoholikoch sa to nejak roznesie, že boli na protialkoholickom, tak im ani nikto nenúka. No keď som na rodinnej oslave môjho manžela, tam ma berú ako vyvrheľa, čo kazí zábavu. Ale ja sa viem baviť aj bez alkoholu. Taktiež kamarátky, zájdeme na kávu, u nich to je pol litra červeného vína, u mňa fakt len káva. Proste sa mi alkohol hnusí. Nikoho doma nepresviedčam, aby nepil, nikomu nevnucujem svoj názor, tak prečo mi oni nedajú pokoj a nerešpektujú moje rozhodnutie? Alkoholu som sa nedotkla od 19. roku. Poradíte mi, ako mám argumentovať na trápne frázy typu jeden pohárik ešte nikoho nezabil, život je krátky, tak si uži a blablabla...?

sisssa--

Ja tiez nepijem alkohol a vysvetlovat nikomu nikomu nic nemusim.A ludia v mojom okoli si uz nato zvykli a nenukaju.

Deeee

V mojom okoli si uz ludia zvykli, ze nepijem. V rodine ma uz ani nikto nenuka. A ked sme mavali kruzkovice, na ktorych sa to tazko vysvetlovalo, kedze sa islo za ucelom pit, tak som len povedala, ze mi jednoducho alkohol nechuti, tak naco ho mam pit. Ale tiez som pouzivala vyhovorku s antibiotikami:o)))

AdamKrt

Tiez mam s tym obcas problem ako abstinent. Ale vacsinou staci povedat, ze clovek nepije, ze mu to nechuti, ci proste to nechce, alebo si z toho urobit svandu.

Nieco v style ako - dakujem, nepijem. Ak sa na to niekto opyta este raz, mozes povedat, ze ci si nelogol trosku viac alkoholu, ked si pred chvilou hovorila, ze nepijes.

Alebo sa da inac. Das si poharik niecoho nealkoholickeho a ked sa vsetci pytaju, ukazes im ten nealko poharik. Mozno este s poznamkou, ze dakujem, ale mam rad svoju pecen i mozgove bunky :)

jajka001_

mozes povedat, ze mas zaludocne problemy alebo ine zdravotne
nie je to trapne, ze sa clovek musi vyhovarat ked nechce piť?
ja ked chcem pit pijem, ked nechcem nepijem, horsie je to s fajcenim, ked na teba vsetci fajcia, zakazat im to nemozes. potom mas na vyber, bud to znesies, alebo odides zo spolocnosti

soffa

najdi si inu spolocnost.ja tiez nepijem,raz za rok si dam deco cerveneho vinka,ale to je vsetko.kamosky to respektuju,a neprehovaraju ma lebo by nikam nedosli,a co sa tyka kolegyn v robote,tak tie si uz zvykli.viem sa bavit aj bez alkoholu....

lost

Tiez mam podobny problem, ale mam tu vyhodu ze nikam nechodim kde by mi to ponukali :-D

V rodine vedia ze nepijem..
Do inej spolocnosti zatial nechodim.

Ale ak by ma s tym niekto naozaj otravoal asi by som povedal nieco ze "Ak mi ponuknes este raz, tak to bude zarovej aj posledny raz"
Byt v spolocnosti takych ludi je len strata casu :) Ked nedokazu pochopit a respektovat moje rozhodnutie..

Ale celkom sa mi pacili tie triky s tabletkami, autom a podobne :)

ojka

ja alkoholu tiež neholdujem a väčšina spoločnosti, kde sa pohybujem to po čase rešpektuje (: zo mna tiež vyletí niekedy zo žartu taká fráza, že včera som mala, dnes už nemôžem... alebo že dnes šoferujem (; v tomto prípade platí 0veckin príspevok. Niektorí ma považuju za divnú, no a čo,.... ((-:

0vecka

podla mna je naj povedat ze si tam autom a pritom je uplne jedno ze vsetci vedia ze tam autom niesi..ja mam take skusenosti ze to vecsinou zaberie :)

JanulinQa

no ja takisto nepijem a nikdy som nepila (taktiez odpor k alkoholu z minulych skusenosti).a tiez ma povazuju za "svatusku" co sa nevie zabavit.ja ani nemam rada spolocnosti, kde sa moc pije...mam21r.

luciferka

mne raz jeden pan vravel, ze on to riesi tak, ze ma so sebou vzdy nejake tabletky, ukaze a povie ze nesmie pit, lebo berie antibiotika....neda sa to pouzit asi vzdy, ale aspon vtedy, ked budes vo velmi "nasilnickej "spolocnosti......., my toto tiez vzdy riesime, lebo priatel nepije, resp. len pivo,aj to raz za cas a je to neprijemne, ale vzdypovie, ze nemoze lebo by mu bolo zle a ze mu to proste nechuti, casom pochopia.....