Škrípanie zubov počas spánku

brko

Náš 9. ročný syn to má v priemere tak 2x do týždňa. Doteraz sme to nijak neliečili. Všimol som si, že ak nechodí do školy a sú prázdniny tak sa nám to vyskytuje menej. Prikláňam sa, že stres má na to veľký vplyv.
Neviem to dlhodobo posúdiť, ale ak som synovy dával občasne magnézium, tak v tú noc nám nikdy neškrípal.

Rae Rael

Niekolko mesiacov kazdy den hladam materialy po celom svete vo vsetkych moznych jazykoch ohladom bruxizmu. Ano, dlaha do ust pomoze "zachranit zuby", avsak urobi aj neplechu (jemna rovnovaha v lebecnych kostiach, spojoch a dokonca casom to posobi na celu chrbticu). Jednoducho, dlaha je nieco ako "naplast", problem nevyriesi, len trochu ochrani zuby, pricom u serioznom skripani, clovek prehryze aj silikon, teda tlak na zuby je tak ci tak. Z tychto dovodov som moznost dlahy vyradila, navyse, nechcem mat nic plasticke silikonove v ustach 8 hodin cely zivot. Fuj! Nuz a tak patrala som dalej. Precitala som tisicky stranok prispevkov v anglictine, nemcine, spanielcine, japoncine a nakoniec som zistila, ze dve kombinovane metody by mohli byt ucinne a uplne bruxizmus vyliecit; METODA 1: hypnoza pomoc kvalifikovaneho klinickeho trenovaneho terapeuta. METODA 2: v USA niekto vyvinul biofeedback pristrojcek, ktory si ako celenku nasadite na celo, pred spankom stlacite gombik a pristroj vam nielenze zaznamenava kolko sekund ste zubami v noci skripali, ale akonahle zacnete skripat, tak vam da zvukove znamenie a vy prestanete skripat bez toho aby ste sa zobudili. Pristroj sa vola SleepGuard Biofeedback Headband, vygooglite si to. Stoji okolo 370 americkych dolarov a ludia, ktori ho pouzivaju napisali velmi pozitivne hodnotenie. Podla mna, je vsak nutne kombinovat obed dve metody. Ak je hypnoza urobena odbornikom, stacia asi 2 posedenia a plus kombinovat to s pristrojom ako preverenie.

Patres500

Ano to uz vieme ze kazdy kto sem napiseme mame asi ten isty problem skripanie zubov ale treba sem napisat ako to liecit urcite existuje nieco nato okrem spominanej dlahy ...to je len ochrana ...treba na to liek v dnesnej dobe a nic na to neni???

Ssshh

Keď mám psychicky vyťažujúce dni veľa krát sa pristihnem pri zobudzaní sa, tým že škrípem zubami a to sa nedá ovplyvnovať

Vika (22)

Zdravím Vás, ľudia zamyslite sa trochu, nie každý človek má príčiny rovnaké... Niekto to robí zo stresu, niekto z psychologických dôvodov, niekto to má už ako zlozvyk. Ja som kedysi okusovala nechty a prestala som to robiť doslova na lúsknutie prstov. Proste som si povedala nebudem to robiť, trochu to trvalo, stále si opakovať "nerob to, nerob to" ale dalo sa to zvládnuť. No v tomto prípade so šrípaním to nedokáže ovplyvniť každý. Ja som okusovala nechty a zubami som neškrípala, prestala som okusovať nechty, no a nedlho potom som začala škrípať zubami. Robím to noc čo noc, už pár rokov a dokonca to robím už aj vo dne. Čítala som knihy od najlepšieho psychiatra všetkých dôb Sigmunda Freuda. Tento človek položil základy psychológie, psychiatrie, psychoterapie a hypnózy. V týchto knihách mi jasne ukázal čoho je človek nevedomky schopný, napríklad ak zažil niečo čo ho traumatizovalo, v podstate si to ani sám neuvedomuje ale v takýchto prípadoch traumy, to pramení práve tam. + samozrejme každodenný stres v práci (v mojom prípade v škole). Človek ak je nervózny tak isto to má veľa podôb. Ja som stále nerozhodná, neviem akým smerom sa uberá môj život, nemám žiaden cieľ, len tak tápam životom, aj to môže byť príčina škrípania., Lebo stomatologické opatrenia žiaľ často zodpovedajú len zabráneniu poškodeniam a nie odstráneniu príčiny. Treba sa na to pozrieť z blízka. A mimochodom to že Vaše deti sú mladé neznamená že nemôžu mať stres alebo psychologické problémy. Netreba ignorovať nič čo môžu byť príznaky hlbšieho významu. Ja som tiež bola mladá, mala som 11, alebo 13 už si ani nepamätám, a rodičia si mysleli že ma nič netrápi, a verte mi, že trápilo ma :)

Alli

Ja tiež skripem zubami odmalička, ale naucila som sa s tým žit. Zubar Vám nepomoze len Vám povie ze sa to máte snazit ovládat pokial to robite aj poca dna. Na noc Vám moze na mieru vyrobit priesvitnu dlahu na zuby ktoru budete nosit v noci. Ja som si svoju kupovala v Profimede - bola velmi draha a ked ju mám tak vyzeram ako opica ale je to lepsie ako si nicit zuby. Liecit sa to neda takze treba robit len protiopartenia.

rudoooolf

Ahojte,

Zacal som skripat zubami asi lred dvomi mesiacmi a neviem to odstavit, cely den ma potom bolia zuby uz nejaky cas a nevedel som si tu bolest ziadno vysvetlit, nechcem si pokazit zuby, ja som ani netusil ze skripem, ale nakolko ked s niekym clovek zije a spava, tak ta osob si to vsimne, bol som koli tomu zobudeny uzz niekolko krat, teraz sme sa rozisli a dnes vnoci som sa zobudil nato ako skripem. Pocujem lom zubu, celkovo som citlivy n zuby, momentalne soms nervami uplne v prdeli, tak rozmyslam ci to nieco sposobuje alebo co, asi sa skusim skontaktovat so zubarkou a tiez si dam na urobit tu nasadu na zuby, lebo dnes ma to teda naozaj. Ystrasilo, a zubar nie je lacna zalezistost, a este ktomu ta bolest.
Som rad ze existuje nieco taketo a nKolko z mojho okolia nemA nikto iny taky problem, tak som rad ze niekto mi dokazal poradit kedze sa zubara bojim jak cert kriiiiza