prosím dajte mi radu..proti moľom...

Príspevok v téme: prosím dajte mi radu..proti moľom...
ja01

ahojte, viem, že moja otázka nesúvisi so zdravím, ale už si neviem dať rady
mám doma v špajzke mole, predvčerom som vyupratovala celý špajz, potrela som všetko octovov vodou, nahádzala som an poličky bobkové lístie a nič nepomáha
prosím gazdinky dajte mi nejaké tipy ako sa tých moľov znaviť, včera ich už nebolo vidno, a dnes sa zas objavujú, je to neskutočné a som nešťastná

AdamKrt

Mole su potvorky. Ako tu bolo pisane, treba radsej vsetky muky a mucne vyrobky mat v sklenenych, ci plastovych dozach s utesnenym uzaverom. Alebo davat taketo potraviny do 2-3 sackov, stiahnut gumickou.

Napr. i na rozne druhy semienok su ako dive. Take lanove, po tom sa idu utlct...

Mole vraj nemaju radi intenzivne vone, pretoze podla nich si hladaju potravu. Videl som rozne domace recepty. Napr. do pomaranca napichat koreninu - klinceky. Porozmiestnovat tam skoricu, levandulu atd.

Ale istejsie je, ked nema co zrat a kde naklast vajicka.

Alternativou moze napr. aj byt, ale iba takou pomocnou, nechat otvorenu spajzku v noci a dat do miestnosti elektricku lampu proti hmyzu. Aspon ich trochu vyzabija, ked poletia za jej svetlom...

enjoy

Potravinová moľa (väčšinou je to zavíjač múčny) prechádza zo štádia vajíčka do štádia motýlika cez štádium húsenice, ktorá je oným škodcom na našich zásobách v špajzy. Jeho prítomnosť zistíme ľahko – v múke vidíme zhluky vláken, jemné pavučinky, na ktoré sú nalepené zrnká potravín, napríklad múky. Podobne vypadá kokos, sušienky sú rozdrobené. Tiež müsli alebo sušené ovocie vyzerá podobne nechutne.

Potravinové mole si často prinesieme z obchodu vo vrecúšku s múkou, ryžou, ale napríklad i korením; nebezpečná môže byť i strúhanka. A ak sme ich nepriniesli z obchodu, prišli k nám odinakiaľ. Zavíjače sa rýchle môžu šíriť napríklad v panelákoch, kde je tak tiež boj s nimi ťažší než v izolovanom rodinnom dome. Preliezať tam môžu bytovými jadrami, ventiláciami, po trubkách a rôznymi škárami. V starých domoch cestujú zase svetlíkmi a šachtami.

Na potravinové mole platí prevencia
Sypké potraviny prinesené z obchodu, v ktorých ešte na prvý pohľad zavíjače nie sú vidieť, presypeme cez sitko do dobre uzatvárateľných dóz najlepšie s patentným uzáverom. Nikdy nenechávame múku, krupicu či strúhanku v pôvodných otvorených vrecúškach len tak na polici v špajzy! Potraviny priebežne kontrolujeme, utierame prach na policiach, napadnuté potraviny ihneď likvidujeme a obaly (dózy) od nich dokonale vymyjeme. Vrecúška od múky po presypaní vždy čo najskôr odnesieme do kontajnera.