soja

Viktor

to sweet_lolitta: len pre tvoje info, tofu nie je z fermentovanej soje a soja resp. sojova muka je takmer v kazdom druhom pecive, ktore si kupis v obchode.

- mira

Genesis, vnímaš to správne, keby boli tie správy pravdivé, Číňania a Japonci by boli národy na pokraji vymretia.

Genesis

ja jem soju skoro denne ... klasicke varene sojove boby kombinujem s fazulou pretoze soja sama o sebe chutovo nic moc ... negativny efekt som zatial nepozoroval ziadny .. testosteron mam ok :).. a to tej soje jem pomerne ze hodne :)

nesmiete tolko citat :) ... mrte vela studii su len keci keci keci :) zamerane na znizenie predaja alebo na zvysenie

to mate jak s pangasiusom alebo srvatkovym proteinom :) ... niekto niekde sa potreboval zbavit odpadneho produktu srvatky a chcel to spenazit a tak kultakom nahovorili ze je to naj protein zo vsetkych :) aby to ludia kupovali

bohuzial ludia sa nechaju velmi lahko ovplyvnit a na tom sa da krasne zarobit :)

RNG

Nuz uvedene clanky davaju jasne bodku za vetou, ze soja viac skodi, nez je uzitocna. Ono kazde jedlo obsahuje uzitocne, neuzitocne a skodlive zlozky, otazka je len kolko z coho.
Telo je usposobene s mnohymi skodlivymi latkami pracovat, odstranit ich bez ujmy. Ale ked jeme z tych skodlivejsich viac, nesieme za to rozne zdravotne nasledky, ako rozne nefunkcne tkaniva, znizenu imunitu, zapaly v tele, a vseobecne oslabenie a zamorenie.
nazorne sa o tom presvecila moja polovicka, ked si omylom miesto sladkych mandli zobrala tri hrste horkych semienok z marhul. Tieto totiz obsahuju kyanidy, sice viazane, ale v zaludku s kyselinou sa uvolni kyselina kyanovodikova. Pecen vyraba urcite mnozstvo protilatok, takze niekolko semien nesposobi ziadne problemy ale ked sa protilatky vycerpaju, dostanes otravu kyanovodikovou kyselinou. Manzelke sa zrychlil tep na 120, ocervenela v tvari a stracala rovnovahu. Na stastie pecen po case vyluci viac protilatok a tento efekt u nej trval len asi 1/2 hodiny.Keby zjedla 2 x tolko, neviem neviem, ci by neskoncila na pohotovosti.
Inac semienka horkych mandli, marhul,sliviek, broskyn ceresni a podobne obsahuju vitamin B-17(kyanid) a proantokyanidy, co su silne protirakovinne latky a kto ich je s mierou, potlaca pravdepodobnost vzniku rakovin.
Ja sice obcas zjem trochu soje vo forme tofu v orientalnych polievkach, ale sa zasadne vyhybam masovym vyrobkom s pridanou sojou.A vobec pre mna neprichadaju ine sojove vyrobky do uvahy, najma nie sojove "mlieko"

Domculiatko

k objasneniu nejasností ohľadom výroby prirodzene fermentovaných sójových výrobkov- na fermentáciu shoyu, tamari omáčky a miso pasty sa používa ušľachtila pleseň koji (jej pôsobenie na sójový produkt niekedy trvá až tri mesiace). doslovná citácia zo stránky výrobcu tradič. sójovej omáčky: Takmer polovica zo 60 miliónov dolárov, ktoré napr. Američania zaplatia ročne za sójovú omáčku je za výrobok kontaminovaný sójovým koncentrátom, ethylalkoholom, cukrom, soľou, chemickými farbivami a konzervačnými prostriedkami. Tento výrobok nefermentuje prírodnou cestou niekoľko mesiacov, ale je hotový pomocou chemického procesu počas jedného týždňa. Takmer všetka sójová omáčka, ktorá sa vo svete predáva a teda aj u nás je vyrobená chemickým procesom zo sójového šrotu a konzervovaná benzoanom sodným. Ak chcete používať skutočne tradičným prírodným spôsobom vyrobenú japonskú sójovú omáčku, čítajte pozorne etikety na jej obale. Tradičná sójová omáčka je vyrobená len z vody, sójových bôbov, pšenice, soli a koji – baktérie. Neobsahuje žiadne chemické konzervačné látky (konzervuje alkohol, ktorý vzniká pri dlhodobej fermentácií). Veľmi dôležité je, aby sójová omáčka bola značková to je, aby bola na etikete označená svojím názvom, a nie japonská sójová omáčka.

[zruseny7]

A prosím Vás, čo si myslíte o sójových sušených mliekach? Napríklad od ASP? Okrem iného sú tam aj éčka.. myslíte, že viac uškodí ako by bolo zdravé?

sweet_lolitta

Ja osobne jem soju jedine bio a jedine fermentovanu. Cize tofu, tempeh, sojova omacka (shoyu), natto, pasta miso a pod.

Este nikdy som soju neochutnala nefermentovanu- v takej podobe sa nema jest casto a musi sa spravne upravit, aby bola stravitelna.

K tym hormonom- poznam ludi, co jedia soju desiatky rokov pravidelne ja ju jem pravidelne v spominanych vyrobkoch niekolkokrat za tyzden, sojovku pouzivam denne- vysledok? ziaden negativny sa zatial neprejavil. Mna by zaujimalo, co by sa malo stat, ked ju nemam jest- preco vlastne?

TrainingBoy

a ty si myslis ze v azii nepoznaju chemikalie? nic proti cine ale furt nejaky problemovy vyrobok je made in china