Sociálna fóbia?

Príspevok v téme: Sociálna fóbia?
Silvii

Ahojte,

mojím problémom je komunikácia s hocikým, nedokážem v problémovej situácii vôbec reagovať, väčšinou som ticho a tvárim sa ako dement, alebo zadrem nejakú hlúposť. Tiež sa začnem častokrát červenať, triasť, mám hrču v hrdle, chce sa mi niekedy až omdlieť a pod. Chodím ešte na strednú školu, človek by si myslel, že veď to sa nejako vyrieši dokým si nebudem musieť hľadať prácu, ale tento problém mám od detstva a myslím, že nastal čas ho riešiť. Doteraz mám problém začleniť sa do skupiny ľudí, nemám priateľa(frajera) a ani som ešte nemala, mám problémy vôbec odpovedať pred tabuľou a zakaždým dostanem okno. Uvažujem nad návštevou psychológa alebo psychiatra, ale bola by som veľmi rada ak by ste mi nejakého odporučili a pomohli mi s mojím problémom. Ďakujem :)

mina789

no ved mozno prave preto, ze podla clankov co su tu si myslis, ze to je hned fobia a treba to liecit..ale ja to neviem posudit, nie som ani psycholog ani ta nepoznam... ale napriklad ja som mala tiez este aj pred rokom obdobie, ze som sa hanbila hrozne..aj v skole ked som mala ist odpovedat, ale nemala som hned pocit ze ma mam nejaku fobiu z ludi ...proste som sa hanbila,uvedomovala som si, ze mi to vadi, tak som sa snazila zmenit to... staci to trenovat a ono to prejde... ale samozrejme ze to musis vidiet ty na sebe ..ci je to u teba velmi vazne alebo ako :) no kazdopadne drzim palce, nech sa toho zbavis :)

efe

určite vyhľadaj odborníkov, mne veľmi pomohla kombinácia oboch čo spomínaš, čiže lieky + psychoterapia, s týmto problémom bojujem cca od 14 rokov a dnes mám už po 30tke a je to o 90 percent lepšie. Určite neváhaj, uvidíš že až potom začneš skutočne žiť. Ja som sa začala liečiť až v 21 rokoch a ľutujem všetky stratené roky, kedy som čakala, že to samo prejde, skôr sa to bez liečby ešte zhoršovalo. Takže držím palce.

snehulacka

ono sa treba nejak zaraz rozhodnut ze sa uz dalej nechces trapit. ak niekto povie ze : aa neboj vekom to prejde, to ta asi nepotesi. treba s tym robit nieco teraz.ked zijes. nie niekedy v buducnosti. ak ta to obmedzuje az tak,ze s tym nevies vydrzat a citis sa fyzicky zle,nieje zle navstivit psychologa..jednou s moznosti je aj zmierit sa s tym ze to tak je,a mozno ked nato budes menej upriamovat svoju pozornost,samo od seba sa to zlepsi. mozno je fajn aj prestat sa bat strapnenia.prestat sa bat hovorit a byt pred ostatnymi taka aka si.nehanbit sa ked nahodou aj blbost povies. tym sa clovek uci ze robi to coho sa boji napriek strachu.a neporovnavat sa s ostatnymi.

Silvii

Veď to je ten problém. Do konca strednej mám ešte rok a pol, a môj prospech je otrasný, hlavne vďaka ústnym odpovediam, keďže radšej poviem profesorom, že to neviem než aby som išla ku tabuli a všetci na mňa čumeli...O_o

poznamto

ja som bola taka ista .. a veci sa zmenili . Celu strednu som pretpela.. a teraz je to super. lebo som z tade konecne vypadla!Tiez cervenanie a pod.. Ako ty .

Silvii

Tiež som si to myslela, ale podľa tých článkov a diskusií čo som si včera čítala, je to fóbia... takže neviem :-/