Ked vas dieta ignoruje....

vebe

Ty si ta starsia a mudrejsia. Je to klasicke obdobie vzdoru, tym si deti striedavo oblacno prechadzaju a je na rodicoch aby to zvladali. Kazde dieta je osobnost a na svojich rodicoch testuje hranice. Musis byt dosledna a trpezliva. Clovek sa casto vytoci, ale to nie je nic ine ako vlastne zlyhanie. Doslednost je to najdolezitejsie co pri boji s detskym vzdorom pomaha. Okrem toho mozno sa musis zamysliet nad tym ako s nim komunikujes. Clovek si ani neuvedomi, ze niekedy sa nasa komunikacia s detmi zuzi na mnozstvo prikazov. Na to deti nefunguju. Pochvalit, motivovat, jemne odmenit a nasledne nieco vyzadovat to funguje lepsie ako neustale len vyzadovat. Prihovorit sa mu na jeho temu - auticka, vlaciky alebo nieco cim je prave zaujaty a potom pridat nejaky ten prikaz. To zvykne fungovat. A ked ta ignoruje, vydrz, nevytoc sa a trvaj pokojne na svojom.

jožka

Ignorujú ma a odstrčujúma také puberťáčky keré si myslá že na nich stojí celý svet! ale co mám robit?:
uplne sem v p... -.-

elly

kazde dieta si tym prejde, totiz dojde do veku, ked zacne skusat na rodicoch co si moze dovolit a co nie, treba byt prisny

kafe

Go fruit, odmena prestáva byť funkčná, ak ju deculo dostane za všetko. Väčšiu polovicu musia decká urobiť len preto, lebo JA som povedala. Vôbec sa nebojím zlých návykov, lebo deti učím používať okrem rozumu i svoje srdce. Aby boli samostatné. A tak skromne si myslím, že keď MŇA nepokazila výchova mojich rodičov, tak aj moju "zlú" výchovu dokážu decká v dospelosti korigovať svojou vôľou, vlastným rozumom rozlíšiť čo a PREČO je správne a zariadiť/napraviť sa podľa toho. Odmietam názor, že taká aká som JA TERAZ, že za to môžu moji rodičia. To akože som SVOJ rozum/srdce vôbec nepoužívala? Ani v dospelosti? Robím to čo považujem za správne, lebo to JA považujem za správne, nie že ma k tomu vychovávali rodičia.
Adam :) niečo také nehrozí. Ja som bezdomovec, dediť určite nebude čo. A deti mi hovoria, ako budú zarábať peniažky a budú mi dávať aby som mala, he-he, ale ja im aj tak neverím. Ked si zarobia, nech majú, viem že ja sa budem musieť o seba postarať sama a umrieť tiež sama. Mne sa to tak páči.
To čo spomínaš je extrém rozmaznaných deciek. Priemerná rodina, ktorá žije od výplaty k výplate aj tak deckám nemá čo zanechať, takže čakať kým rodičia umrú aby deti mali nemá význam. Tvojho katastrofického scenára sa vôbec nebojím. Lebo okrem odmeny/sladkostí dávam deckám i iné veci - zážitky, priateľstvá, stanovačky, robíme veci aby sme potešili svoje srdiečko (každý to svoje, aké sebecké, že?)...

GoFruit

Presne tak som to myslela. Rodičia často pozerajú krátkodobo teraz im to vyhovuje ale do budúcnosti vytvárajú zlé návyky.

AdamKrt

kafik Dnes 14:17 - robis to, co Ti momentalne vyhovuje. Ale pockaj, ked budes mat 60-70 rokov, nebudes vladat a deti naucene sposobom odmenovania budu skor cakat, kym umries, ze budu chciet deti, alebo za kazdu pomoc pytat peniaze, odmenu, atd. Videl som k comu takato vychova viedla. Ako pises, v mladosti je to lahke a efektivne riesenie, ale ma to destruktivne nasledky v buducnosti, ked budu deti dospele. Stavaju sa z nich mamonari, snobovia, co za vsetkym hladaju iba vlastny prospech a neurobia nic z coho im nieco nekvapne. Najhorsie je potom, ak sa ich rodicia dostanu do problemov. Potom im uz zvacsa nemozu nic dat a je tam tendencia okaslach ich, lebo nemaju z nich prospech. Ale vsak to asi uvidis sama.

GoFruit

Kafik myslela som hlavne.to jedlo. Odmeňovať dieťa sladkosťami je podľa mňa zlé zlé zlé. Vytváranie zlých návykov sa robi od malička. Ak Ho odmala naučia že za všetko dostane odmenu neprevychovas Ho. Ja som tu o žiadnych kecoch nehovorila, tie si si domyslela. súhlasiť so mnou nemusíš.

kafe

go fruit, filozofovať na tému čo je dobré a prečo môžeš s dieťaťom keď je už väčšie (10r). Krpaté deculo nedokáže robiť veci LEN preto, že je to dobré a má to nejaký vyšší zmysel, ono funguje ešte dosť prízemne. Ťahá sa za vecami, ktoré má rado ONO a nie ktoré druhí považujú za dobré. Ja to vidím na svojich deťoch - ak trvám na niečom (urobiť poriadok, pomôcť mi s niečim..) z pozície moci (vyššieho zmyslu či pravidiel), bez toho aby sa mali na čo tešiť (pôjdeme na výlet, dostanú sladkosť) tak ma to stojí strašne veľa námahy, 100x upozorňovať a dokopávať ich k tomu. Zatiaľ čo odmena (všimni si že nespomínam len jedlo, tak kto NEchce odmeňovať jedlom nech si vymyslí iné druhy odmien) funguje ako čarovný prútik a decká chcú a robia veci perfektne, lebo vedia čo za to dostanú. Výmenný obchod, ktorý mne vyhovuje. Motivovať prváčika kecami o tom, že sa učí pre seba aby bol múdry, šikovný a vedel napísať list bratrancovi a preto musí cvičiť písanie, sú proste len keci. Deculo nechce byť múdre, s bratrancom sa chce hrať, nie písať mu listy, v tomto veku ho to absolutne nezaujíma a nedokope k tomu, aby napísal PEKNE celú stranu. Takéto abstraktné veci začína chápať až neskôr. Proste s tebou nesúhlasím.