Problémy s rodičmi

Príspevok v téme: Problémy s rodičmi
Miška

Ahoj

chcela by som Vás požiadať o radu ako by som mohla docieliť u rodičov väčšiu slobodu. O 3 mesiace budem mať 18 rokov no stále somnou jednajú ako s malým dieťaťom.. strašne ma to štve pretože celé dni vysedávam doma a nechodím ani von keď tak iba s priateľom ..od rodičov by som nežiadala viac len aby mi aspoň s ním dovolili tráviť viac času .. ďalej ma strašne trápi ako sa ku mne správa môj nevlastný otec a brat..neustále urážky osočovanie a ponižovanie , kontrolovanie...doma robím všetko čo môžem ( varím , upratujem ) a nič im nieje dobré.. denne sa s nimi hádam..rozmýšlala som že sa na 18tku odsťahujem k priateľovi pretože už tu nevládzem ďalej byť..stáva sa zomňa uzavretá a nespoločenská osoba:( s priateľom som takmer 2 roky..on pracuje a hrozne sa lubime takže si myslím že by to nemal byť velký problém ...len by som rada vedela Váš názor , a to že či je odchod z domu v mojom veku možný , či by okolo toho neboli opletačky s políciou poprípadne so sociálkou...za odpovede vopred Ďakujem =)

Magy

prepac, neodpovedal som na to, co si vediet chcela.

vacsiu slobodu od nich necakaj, tu si musis vybojovat a presadit sama. ako, som opisal vyssie.

K priatelovi ist mozes (akonahle dovrsis 18-ty rok), ale VZDY si zariad nejake zadne dvierka. V tvojom pripade to znamena, ze nevsadzaj vsetko na jednu kartu a vytvor si nejake rezervy. Ak sa nahodou po case rozides s priatelom (zit s clovekom pod jednou strechou 24h denne je nieco uplne ine, ako ho stretavat hoci kazdy den, ver mi!!!), co potom? Pojdes s prosikom nazad domov? Ani nechcem uvazovat, ako by si dopadla. Takze asi tak.
A fakt neuvazuj nad niecim takym, ze "mne sa to nemoze stat, lebo sa velmi lubime". Nie take velke lasky krachli, tak uvazuj triezvo.

S odchodom z domova je to tak, ze uderom 18teho roku nemaju ziadnu sancu sa domahat tvojej pritomnosti. Ani na policii. Su tam este nejake veci, ktore by to mohli mierne skomplikovat (ze ta vydedia, mozno stale na teba poberaju pridavky, kedze studujes, odhlasenie z trvaleho pobytu je niekde podmienene tym, ze sa musi dolozit, ze dany obyvatel nema ziadne dlzoby voci mestu, napr. odvoz odpadu a pod., ale to si musis zistit toto vsetko sama), prip. ti mozu zacat robit naprieky medzi tvojimi novymi priatelmi prip. v zamestnani. Ale to je zase na inu debatu. Vela stastia.

Magy

miska, podchytim jednu velmi beznu vec, ktoru opisujes aj ty: "doma robím všetko čo môžem ( varím , upratujem ) a nič im nieje dobré, neustále urážky osočovanie a ponižovanie , kontrolovanie..."

typicka schema dominancie a submisie. cim defenzivnejsia budes ty, tym viac si na teba vysliapnu. to je bez diskusie. uz teraz si fakticky z teba spravili sluzku.

co dalej? vzopriet sa zo dna na den je blbost, len by si to schytala este viac. chce to postupne odmietanie, vzdalovanie sa od nich, zacat si riesit zivot a svoj volny cas tak, aby si co najmenej bola doma a museli tie veci, ktore doteraz robis sama, riesit sami.
netusim ako zaobchadzas s peniazmi, ktore zarobis na tej praxi, ale doporucujem niekam bezpecne odkladat, aby ti na ne nemohli siahnut a najme setrit, aby si v pripade, ze budes musiet odist, mala dostatocnu rezervu na zaciatok a start.

Miška

Erdog ja s financiami nemám problém , áno chodím do školy ale vela času strávim na praxi za ktorú dostávam docela dosť ..aspoň na potravu by určite stačilo..rátam so všetkými rizikami..ale som psychicky na dne..hej brat je nevlastný , a má iba 10 rokov..ale prerástol mne aj mame cez hlavu..nikoho nepočúva ignoruje a iba zle robí..

Erdog

a este ma napadlo, ze mama by nikdy nemala davat prednost otcimovi pred vlastnou dcerou. to jej nie je luto, ze ty trpis? a preco sa s nim nerozide? co je to za vztah ked sa ho boji, preboha, to o com hovoris dievca, ved zit s muzom ktoreho sa bojim, to je priserne. mala by sa s nim rozist a byt radsej s tebou.

Erdog

teraz sa sice s priatelom lubite, ale mala by si mat istotu, ci s tebou ostane aj v pripade ze ta bude musiet zivit. neviem, ci chodis do skoly alebo uz robis. ja by som ale z takehoto prostredia urcite odisiel. a ten brat je tiez tvoj nevlastny?

Miška

mama nič nepovie pretože sa otčima bojí.. =( ..hocičo chcem vo všetkom radšej vyhovie jemu len aby sa s ním nemusela hádať

vebe

Rozpravala si sa o tychto veciach s mamou? To co opisujes nie su neriesitelne veci.Iste, je aj taka moznost,ze odides z domu, len dovodom by namal byt truc ci hnev.

alibi

neviem o tom ze by dieta bolo majetkom rodicov. nemozu ta nutit zit s nimi ak nebudes chciet od nich peniaze. a ked mas 18 nemozu ti nic.mame nevadi ze otcim sa k tebe takto sprava?