Sezóna upchatých nosov sa blíži, jar je pre alergikov najťažším obdobím roku! Ako mať svoju alergiu pod kontrolou?

Kým sa väčšina ľudí teší z jarných kvietkov a rozkvitnutých stromov, peľoví alergici zažívajú najťažšie obdobie v roku. Upchatý nos, začervenané oči, slzenie, smrkanie, pálenie očí, opuchnuté viečka, chronické zápaly dutín, bolesti hlavy, škriabanie v hrdle-to všetko môže a zvyčajne aj sprevádza alergickú nádchu.
tipy ako zvládať alergiu na jar

Zdroj: Freepik.com

Alergia je neprimeraná odpoveď imunitného systému na podnety z okolia. Postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergie môžu prechádzať z jedného druhu do iného– ekzémy, potravinové alergie, bronchiálna astma. Poznáme aj skrížené alergie.

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia.

Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí, môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava. Ak sa alergická nádcha podcení, môže sa vyvinúť bronchiálna astma.

Alergici majú dlhoročné skúsenosti s tým, že upchatý nos prináša zhoršenú kvalitu života. Človek má pocit, že zápasí o každý dúšok vzduchu a už len bežné dýchanie sa mení na boj o život. To všetko sprevádza nekvalitný spánok, keď je mozog nedostatočne okysličený a celé to vrcholí bolesťami hlavy.

Paradoxne zimné studené a vlhké počasie je pre peľových alergikov priaznivejšie ako jarné slnko. Vzduch je v bohatší na kyslík a pokiaľ človek neochorie na dýchacie cesty, tak sa mu v zime na čerstvom vzduchu aj lepšie dýcha.

Jarné suché a veterné počasie roznáša alergény a znemožňuje aj športovanie vonku. Chvíľky oddychu od náporu alergénov prichádzajú až večer a hlavne po daždi.

V marci až apríli sa už v ovzduší zvyšuje koncentrácia peľov rôznych stromov a tráv. Okrem brezy, liesky, jelše, topoľa, kvitnú aj jaseň, vŕba, či dub a trávy, ich prevaha v ovzduší trvá približne do mája až júna.

Ako zvládnuť obdobie sezónnych alergií?

Alergici by mali venovať zvýšenú pozornosť známym alergickým príznakom a pristupovať k nim ako obvykle a to antialergickou liečbou:

  • Obmedziť kontakt s alergénom.
  • Riešiť príčinu ochorenia špecifickou alergénovou imunoterapiou.
  • Základom liečby bronchiálnej astmy je podávanie protizápalových liekov, ku ktorým patria antileukotriény, inhalačné kortikosteroidy a inhalačná dávka tzv. uvoľňovačov, ktoré zvyšujú prietok vzduchu prieduškami. Tieto lieky však musia byť prísne ordinované odborníkom pre liečbu bronchiálnej astmy, čiže imuno-alergológom alebo pľúcnym lekárom.
  • Nefajčiť. Dráždivé elementy ako tabak ešte viac stupňujú silu alergických prejavov a znižujú odolnosť voči infekciám.
  • Otužovanie pomáha k zvýšeniu imunitnej odolnosti. Môžeme ho dokonca prirovnať k určitému druhu hyposenzibilizácie na náhle zmeny prostredia, pričom sa zároveň zvyšuje celková kondícia organizmu.
  • Dôležité je dbať o denný príjem vitamínov C a D a zinku. Tiež sa môžu uplatniť aj niektoré látky, pôsobiace nešpecificky, napr. betaglukány, ktoré predstavujú látku prírodného pôvodu. Ich užívanie sa prejaví v lepšej ochrane pred vírusmi a parazitmi.

Prečítajte si tiež:

Základné tipy alergií: čo na ne účinkuje?