Ľudia s rozaceou sa stránia okolia, považujú ich aj za alkoholikov! Toto sú najčastejšie príznaky nepríjemného kožného ochorenia

Rozaceu s najväčšou pravdepodobnosť vyvolávajú zápalové procesy, zmeny v cievach, genetická predispozícia, ale aj alergická reakcia na roztoče, baktérie, prípadne náhla zmena teploty. Najčastejšie sa prejavuje na tvári, pokožke hlavy, krku, no vyskytnúť sa môže aj na hrudníku.

Rozaceu možno spolu s akné zaradiť medzi nepríjemné kožné ochorenia, ktoré môžu osobu, ktorá nimi trpí, doslova spoločensky paralyzovať.

Rozacea, známa aj ako ružovka, je pritom neinfekčné zápalové ochorenie pokožky tváre. Napriek tomu sa jej mnohí desia. Najčastejšie totiž postihuje líca, bradu, čelo a nos, teda oblasti, ktoré sú pri medziľudskom kontakte najviac viditeľné. Vyskytuje sa v rôznych formách a typoch. Od drobných viditeľných cievok, cez hnisavé vyrážky až po zhrubnutú kožu. Prejaviť sa však môže aj zápalom očných spojiviek ,“ približuje ochorenie dermatologička MUDr. Ružena Sochorová.

Príznaky rozacey sa môžu líšiť od človeka k človeku. Rovnako aj jej spúšťače. Medzi ne sa dnes už preukázateľne zaraďuje stres, nadmerné slnečné žiarenie, teplo, chlad, fajčenie i užívanie alkoholu a niektorých steroidných liekov, prípadne obľuba pikantných a korenistých jedál.

Pri objavení prvotných príznakov si však rozaceu zvyknú ľudia často pomýliť s akné.

Hoci sa môže toto ochorenie prejaviť aj hnisavými vyrážkami na koži, nie je to forma akné. Na rozdiel od neho nie je rozacea vyvolaná nadmernou tvorbou mazu v pokožke. Dôležité je však vyhľadať kožného lekára, ktorý správne určí diagnózu. Ten bude dôsledne sledovať zmeny na koži, teda rozšírené cievky, neprimeranú citlivosť pleti a pod.,“ vysvetľuje lekárka.

Pozor na krémy

Opatrní by sme mali byť aj pri používaní pleťovej kozmetiky, ktorá môže k rozvoju rozacey prispieť. Medzi dráždivé látky patrí podľa MUDr. Sochorovej alkohol, gáfor, mentol, výťažky z mäty, eukalyptu, rovnako tiež parfum, ovocné kyseliny a látky obsiahnuté v pílingoch.

Prevenciou je najmä dôkladná starostlivosť o pleť a pokožku.

Na umytie tváre je najlepšie použiť vlažnú alebo studenú vodu, potom ju osušiť jemným potieraním uterákom. Ak je voda príliš horúca alebo príliš studená, môže spôsobiť začervenanie pokožky, prípadne ho zhoršiť. Ak je pokožka príliš suchá, hydratovať ju možno zvlhčovačmi. Tie zmierňujú tiež svrbenie a zabraňujú popraskaniu pokožky, ktoré zvyšuje pravdepodobnosť zápalu,“ radí dermatologička.

Problém s alkoholom?

Čím skôr sa s liečbou rozacey začne, tým lepšie. A to aj z dôvodu začlenenia sa do spoločnosti a kolektívu. Začervenaný nos totiž môže u niekoho evokovať pocit, že dotyčná osoba má problém s nadmerným užívaním alkoholu. Je preto dôležité, aby sa o tomto kožnom ochorení veľa hovorilo. Osveta je najlepšou cestou, ako zvyšovať povedomie o rozacey.

Dôležité je tiež, aby ste si dôkladne všímali akékoľvek zmeny na pokožke. Rozacea je totiž podľa lekárky ochorením, ktoré patrí do rúk a starostlivosti doktora. Toho je vhodné navštíviť pri pretrvávajúcich prejavoch vo forme vyrážok, rozšírených cievok a trvalého začervenania tváre.


Prečítajte si aj:

Toto je 5 najčastejších chýb v starostlivosti o pleť! Koľko z nich robíte aj vy?