Štítna žľaza a je problémy

Príspevok v téme: Štítna žľaza a je problémy
gemerka

Zle sa mi dýcha a veľmi sa potím a neustále chodím na WC, mávam návaly tepla a alebo mi je zima a v noci sa vôbec nevyspím a chce sa mi spať cez deň a som veľmi unavená a spomalená, nechutí mi jesť a horšie je na tom, že priberám na váhe a dlhodobo mi mešká menštruácia mám sekudárnu amenorea

A tak som bola na vyšetrenie štítnej žľazy a zobrali mi krv na testy hormónov. A v decembri som objednaná na sonografiu.
Lekárka mi do nálezu napísala malá struma . A som veľmi zvedavá čo to je. A prečo sa tak cítim a prečo mi aj dva mesiace mešká menštruácia a nie som tehotná.

Aj vy ste mali to čo ja??? A čo vám diagnostikovali???? A museli ste alebo stále chodíte na kontroly ku endokrinológovi???

Ďakujem za každý váš koment.

gemerka

krvné testy vyšli v poriadku hormóny mám v poriadku, ale čo jej toto???? Mám malú strumu a trochu zväčšenú štítnu žľazu.

Iná ovariálna dysfunkcia, iná chronická tyreoiditída. Nie je to len, podozrenie na tieto choroby, alebo je to isté. To mám napísané z laboratórnych výsledkov.

RNG

Ako som povedal, problemy s jodom boli len za nepritomnosti selenu. A vyskum na to bol robeny napr v Cine, s velkym mnozstvom pacientov so strumou(mnohotisic, bez urcenia, ci sa jednalo pri tom o hypo alebo hyperfunkciu.
Tu uvcediem viacero studii z celeho sveta, ktore dokazuju potrebu brat jodzo selenom pri roznych problemoich stitnej zlazy, aj pori takych, kde doteraz boli na jod davane obmedzenia.
perfecthealthdiet.com

jajaja295

ja mam znizenu funkciu stitnej, ked berem tabletky, neviem sa vyspat, som unavena a brutalne mi busi srdce..
minule som si tabletk nedala, len selen + olej s jodom a bola som cely den fit

tamaryška

RNG, ja som v minulosti mala hyperthyreozu, cize zvysenu cinnost stitnej zlazy, lekar ma vystrihal pred vsetkymi potravinami v ktorych je jod. a musim priznat, ze ked som si napr. dala vyzivovy doplnok s jodom, vzdy sa mi stav velmi zhorsil. a dodnes je to tak, hoci uz som stabilizovana a hormony neberiem niekolko rokov. akonahle siahnem po niecom s jodom, okamzite mi opuchne krk a citim sa hned zle. ked to vysadim, stav sa vrati do normalu.
preto sa mi to s tym jodom nejako nezda. myslim, ze ak by tie pokusy o ktorych hovoris boli naozaj take jednoznacne preukazatelne, potom by sa to vseobecne vedelo a vyuzivalo. ved farmaceuticky priemysel by rovnako mohol zarabat na pripravkoch s jodom ako bez jodu. preco by nevyuzili taky vyskum a zistenia?

RNG

Na strumu mnohi lekar pouzuivaju s uspechom vacsie davky jodu a selen. Bez ohladu na to, o aku strumu sa jedna, a ci je to sprevadzane zvysenou, znizenou cinnostou alebo roznymi nodulami a cystami.
Zialbohu ale vacsina lekarov este stale veri(to je samozrejme len viera, lebo dokazy su inde)ze pri zvysenej funkcii stitnej zlazy treba sa jodu vyhybat.
Ti, co zistili ze jod skodi pri zvysenej funkcii stitnej zlazy ho pouzivali bez selenu, a maju svojim sposobom pravdu. Ale vedci v Cine uz pred vyse 10 rokmi liecili strumy s vysokymi davkami jodu a selenu a velmi uspesne a na velmi vela pacientoch.

Jod je potrebny totiz aj na vyrobu roznych inych hormonov, enzymov a v inych procesoch a uzitocny je teda aj pri odstranovani roznych nefunkcnych utvarov, ako strumy, hrcky, noduly, cysty, myomy, tumory a podobne.
Hyperfunkcia stitnej zlazy je casto nasledok strum nodulov a cyst, takze tieto treba odstranit a to sa bez jodu a selenu neda spravit.

jajaja295

struma je zvacsena stitna zlaza
Struma môže byť difúzna (bez morfologických zmien) alebo nodózna (s prítomnými uzlami). Pri náleze strumy sa môžu vyskytovať všetky funkčné varianty – nadbytok hormónov (hyperfunkčná struma), nedostatok hormónov (hypofunkčná struma) alebo normálna funkcia (eufunkčná struma). Najčastejšie sa stretávame s eufunkčnou nodóznou strumou.

ikaaa

ahojte,mna by zaujimalo,ked mam krvne vysledky ok a na sone mi nasla strumu,je to ochorenie stitnej zlazy???dakujem

PsychoPrincess

Jedná sa o zväčšenú štítnu žľazu. Lekárka by vám určite mala predpísať nejaké lieky, keď máte také ťažkosti.