Sladkosti

Príspevok v téme: Sladkosti
arman

Tak som si po par rokoch kupil Studentsku pecat, ze si zaspominam na stare casy. Cokolady som posledne roky vobec nejedol.

Pani... po prvych dvoch radoch, skoncil zvysok cokolady v kosi s priznacnym citoslovcom Tfuj. Bohuzial, rovnako uz skoncila kedysi v kosi kinder cokolada.
To snad nemyslia vazne! To sa mi iba zda alebo cokolady tak upadli. Alebo, sa mi zmenili chute? Pamatam si, ze chut tejto cokolady bola celkom dobra, ale teraz akoby bola nevyrazna, umela, priam odporna... cokolady som tam vela necitil, skor umely tuk. Akoby som jedol nejaku umelinu.

Vy, ktori si davate taketo sladkosti z obchodu pravidelne, nevsimli ste si, ze by upadla kvalita? (sice ak to robia pomaly po malych kuskoch zhorsuju kvalitu, tak si to clovek ani nevsimne). Hlavne ze v poslednej dobe kazdych par mesiacov vyjde od vsetkych firiem nejaka "novinka". :-)
Rovnaka vec sa mi stala pred par rokmi s Milkou. Nemam pocit, ze by to bolo to, co to byvalo (pred 20 rokmi).

Takze ja asi ostavam pri obcasnej chuti na sladke, pri poctivych domacich strudlach a ovocnych kolacoch. :-) Je mozne, ze prave kvoli tomu, ze jem iba taketo "neobchodove" sladkosti, sa mi uz zmenili chute a tie obchodove sladkosti rozoznavaju ako umele, neprirodzene? Neviem...

Aha, este jedna vec ma napada. Kedysi, ked bola Marlenka uplne nova, to bola bombova torta za tu cenu. Potom po par rokoch oznamili, ze prechadzaju na strojovu vyrobu (dovtedy bola rucna), no a potom som to uz nemohol jest, proste bolo to umele.

Ja osobne som teda za rucnu vyrobu sladkosti. Nejak si zacinam uvedomovat, ze ta sladkost je aj o tom, ze niekto ju robi poctivo rukami, dotyka sa jej, s tym pocitom, ze niekto si na nej neskor dobre pochutna.

Ozaj, este dobry tip, ak by niekto chcel vediet, kde kupi strudlu, ktora mu pripomenie stare casy "ako od babicky", tak zavitajte na trnavske myto medzi 9:00-12:00 (potom uz vacsinou niesu) do trznice, a v strednej casti po lavej strane predava (vacsinou) taka babicka, strudle, bajgle, a ovocne kolace.

vinea

arman....to čo píšeš v závere o tej štrúdle, čo tá babička predáva, tak ja také robievam :)
Osobne ju moc nemusím, no každý to pýta, vždy ak sú v rodine nejaké akcie oslavy, tak ma prehovoria, aby som im to urobkala :)
No poviem Ti, je s tým riadna oštara....trvá to aj viac ako 3h, ale zas keď vidím, ako všetko ostatné jedlo dobroty idú bokom a oni ju jedia s takou chuťou a bijú sa každý jeden kúsok, tak už len kvôli tomuto pocitu ju robievam..

Lumik

S tou studentskou pecatou to vnimam tak isto, ale napriklad take horalky sa mi zdaju stale rovnake, dufam, ze este par rokov vydrzia

nicolette

Arman
Jasné, že všetko ide dolu vodou.
Výrobcovia sa za každú cenu snažia znížiť náklady na výrobu danej potraviny, pričom na tom v konečnom dôsledku zarobia. Netýka sa to len čokolád a iných sladkostí, ale aj ostatných potravín. Napr. aj taká coca-cola už nie je to, čo niekedy bývala. Najmä tie, čo predávajú v umelých flašiach za 1euro v supermarkete s originál etiketou, ale keď sa napiješ, tak humus, fuj, samá umelina. Paradox je, že keď si objednám colu napr. niekde v reštike (podotýkam, že v sklennej fľaške), tak to je už iná chuť, lepšia, ale aj tak to nie je to, čo bolo kedysi. Týka sa to aj syrov, mliečnych výrobkov, proste všetkého, samé éčka, konzervanty, viac ako je normálne. Pričom cena tých potravín nie je úmerná "kvalite", ceny dvíhajú hore a "kvalitu" akoby umelo znižovali dole. Už vôbec neplatí, že vyššia cena = vyššia kvalita. Zistila som, že niektoré lacnejšie výrobky, (napr. čo sa týka aj spomínanej coly), chutia omnoho lepšie ako tie "originál" svetové značky, kde má väčší podiel ceny značka ako kvalita. :-)

lost

hej no, preto by som chcel ist skusit svajciarsku cokoladu :D
udajne maju velmi chutnu :)
ale ked hovoris ze vo viedni je tiez, tak mozno to stoji za skusku :)
resp. hadam tam je menej bordelu v tom ako v tych klasickych :D
ja som sa raz nudil a skusil som zobrat "najdrahsiu" bonbonier uz tesca.. nejak 10-15eur ci kolko stala.

ale nic moc.. zle postsajane cokolady (vidiet, ze sa to pieklo na slnku par hodin minimalne :D) a chut tiez nic moc..

neviem, ale mozno len subjektivny pocit..

este som nemal tu cest ale byt vo swiss, alebo aspon skusich ich cokolady :) raz musim :D

WIEN

lost, jeden jediný raz som bola zatial v Rakúsku, na výlete, checknuť čokoladovnu a niečo si zakupiť:d kupila som si (okrem iného)bonbonieru, naštastie som ju (vtedy ešte nič netušiac) skúsila až v autobuse cestou domov.
Kebyže stojím, tak asi odpadnem. Podlomili sa mi kolená aj jazyk..čokoláda mala neuveritelnú chuť a nápln duplom. Nešlo ani o nejaku exotickosť alebo ako to nazvať..klasika..,,nejaka čokolada a orechovo-rumova" či čo to, nápln vo vnútri. Finta, že rum tam ani nebol, ale ten orech a ta plnka tomu davali zvláštnu príchuť..No proste Bomba..tá bonboniera ma vyšla..cca 3.50eura???asi .....nič lepšie tu na SVK za tu cenu nekupim!!!!!!!

lost

Lenze ja uz mam pochybnosti aj o kvalite domacich sladkossti a vies preco?

Kde mam zaruku, ze ta kvalita cukru a muky je OK ?

Rad by som vymenilk biely cukor za nieco ine - menej skodlive minimalne, idealne za nieco zdrave..

Lenze potom mozem zahodit vsetko co som doteraz veril ze je realita, tj. vsetky zakusky atd prerobit receptovo.. A nikdy nebudu chutit tak ako chudili doteraz..

Mozno nejaky steviovy cukor atd.. proste zda sa mi, ze ak si dam tak 100-200gramov zakusku/torty a je tam 50-150g praskoveho cukru, nemyslim ze je to zrovna super pre telo..

Cele je to zle, cele zle :D od malicka nas ucia na pitchoviny typu biely cukor atd..

lost

Ale schvalne, skus skocit do rakuska :) a skus tie sladkosti.. zaujima ma, aky budes mat z toho pocit..
ci rovnaky, alebo o nieco lepsi..

tiez so mto skusil, ale nepoviem co si o tom myslim (zatial)..

lost

toto si vsimaju jedine ludia, co jedia extremne nepravidelne, hadaj preco ;)

Salamova metoda, znizia kvalitu o 1% za 1 mesiac a clovek si stale mysli, ze zerie to iste..

VSETKO je v prdeli, vsetko, nic nechuti tak ako chutilo..

Viem to preto, lebo som par rokov (6-8) dodrziaval extra prisnu dietu (bezlepkovu atd) a tak som si nedal ziadne sladkosti normalne..

Tak a teraz som si povedal, ze preco nie, skusim..

Humus..

A ak mam byt uprimny, uz mi prestavaju chutit aj tie super drahe luxusne bezlepkove vyrobky.. Tiez chut nic moc.. Fakt nanic.. kazi sa to, trh to dovoli..

A to iste budem pisat na ucet cukrarni, tie zakusky su umele hovná...

proste znizuju naklady, ale ceny talcia hore.. vytaj v kapitalizme.. kde tie prachy tecu?