ÚVZ: Nepredpokladáme, že by tohtoročná sezóna mala byť pre alergikov náročnejšia než vlani

Sezónne peľové správy ste tento rok spustili už vo februári. Bude tohtoročná sezóna pre alergikov náročnejšia než vlani?

Zdroj: Freepik.com

Tento rok vysoké teploty, dostatok vlahy i slnečného svitu priniesli hneď na začiatku februára prudký nástup peľovej sezóny liesky a jelše s veľmi vysokými koncentráciami peľu v ovzduší.

Oproti minulým rokom chýbalo výraznejšie ochladenie, ktoré by aspoň trochu pribrzdilo kvitnutie týchto drevín a tým aj spomalilo nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší.

V súvislosti s teplými zimami v posledných rokoch dochádza k skoršiemu začiatku kvitnutia prvých jarných alergénov, jelše a liesky. Lieska a jelša začínajú kvitnúť už v januári, ale nástup peľovej sezóny býva pozvoľný,“ vysvetľuje RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Vietor je ďalším z faktorov, ktorý prispieva k nárastu koncentrácií peľu v ovzduší. Väčšina významných alergénov totiž patrí medzi vetrom opeľované rastliny s vysokou produkciou peľu, ktorý môže byť transportovaný na veľké vzdialenosti.

Takto transportovaný peľ prispieva jednak k nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší a tiež k predlžovaniu peľovej sezóny jednotlivých druhov. Na záťaž alergika vplýva teda jednak peľ rastlín kvitnúcich v jeho okolí a tiež peľ transportovaný vetrom.

Na základe dlhodobých výsledkov peľového monitoringu však nepredpokladáme, že by tohtoročná sezóna mala byť pre alergikov náročnejšia než vlani,“ dopĺňa odborníčka.

Aktuálne peľové spravodajstvo pre celé územie Slovenka nájdete tu.


Mohlo by vás zaujímať:

Lekárka: V minulosti trpeli alergiou najmä deti, dnes už ani prepuknutie alergie u starších ľudí nie je výnimka

8 najväčších chýb, ktorými si alergici sťažujú život