Platil by podpísaný papier o pôžičke bez notára na súde?

Príspevok v téme: Platil by podpísaný papier o pôžičke bez notára na súde?
katarína ...

mám jeden problém. požičala som kamarátovi 6000 eur. velmi dobre sa poznáme a potreboval ich súrne. Požičala som mu ich ešte vo februári a vtedy povedal, že je to na dlhšie. Dnes povedal, že asi až vo februari ich vráti. Ak mu dám podpísať papier o pôžičke ale bez notára, len medzi nami a moja mama by bola svedok, platil by v prípade potreby tento dokument?

ja viem, že je k tomu potrebný notár ale to by sa urazil, lebo nikdy ma nepodrazil a že mu neverím a tááák. ( nie som pubertiačka máme 35 rokov obaja a požičala som mu už viac krát a vrátil ich, no teraz mám divný pocit )

ja viem, že som mala byť opatrná na začiatku, ale asi som v tej chvíli mala výpad či čo, ked som mu ich dávala. ale ako píšem, už viac krát som mu požičala a vrátil ich bez problémov ale teraz mám divný pocit. Takže dal by sa len doma napísaný a podpísaný papier o požičke použiť ak by peniaze zatajil alebo nevrátil ?

Gianna28

Na uzavretie platnej zmluvy o pozicke sa nepozaduje pisomna forma. Takze zmluva o pôzicke vznikla tym,ze si svojmu kamaratovi odovzdala uvedenu sumu a on sa zvaiazla, ze ti tuto sumu vrati v urcenej lehote. Zmluvu o pozicke je vsak lepsie vyhotovovat v pisomnej forme prave kvoli dokazu v pripade neskorsieho neplnenia zavazku. Nevyzaduje sa overenie podpisu notarom. V Tvojm pripade by som navrhla, aby ti kamarat napisal uznanie dlhu v znei: Ja XY ( nar. bytom, c.OP) vyhlasujem, ze ku dnu... som dlzny p. YX ( dat. nar., bytom) sumu 6 000 eur. Uvedenú sumu zaplatim najneskor do ... (+ prípadne dohodnute uroky) . Miesto, datum, podpis.

rozaa

A prečo hneď myslieť na súd? Ten nastupuje až nakoniec, sama vraviš že ste dobrí známi, tak by to snáď nehnal do krajnosti. Dohoda o pôžičke sa podpisuje pre poriadok medzi účastníkmi, neznamená to že si neveríte. A načo platiť bohatému notárovi? Na súde by taký papier, teda dohoda či zmluva o pôžičke, platil, a v prípade že by poprel že to podpisoval, možno objednať znalecký posudok grafológa.
Notár by beztak len overil podpis na tej listine, nemohol by dosvedčiť že si peniaze naozaj požičala lebo pri tom nebol, ide tu teda vlastne iba o podpis, a podľa mňa by stačilo keby na tej listine bol podpis veriteľa (teda tvoj), dlžníka a svedka. A ak svedok bude nezúčastnená osoba, teda nikto z príbuzných, tak by sa mu ťažko popieralo že to nepodpisoval. Ale hovorím, súd nastupuje až vtedy keď všetky ostatné prostriedky zlyhali. Na tak veľkú sumu by si ovšem mala mať nejaký papier v ktorom by bolo o.i. aj uvedené kedy a ako tú sumu vráti, aj keby to bol brat. Príležitosť je lákavá.