Prečo sme my starí takí hlúpi?

Príspevok v téme: Prečo sme my starí takí hlúpi?
babina12

Každé Vianoce si hovorím, že tento rok už nebudem taká hlúpa, aby som deťom vypekala a vyvárala, zatiaľčo oni chodia po lyžovačkách a oslavách. Dosť na to, že varujem deti vždy keď si zmyslia, či už jednému alebo druhému synovi. Oni si život zariadili úplne inak ako my starší. Netrápia sa varením, veď sú reštiky a pizzerie, piecť ani nevedia, veď všetko je dostať v obchode. Čas využívajú na šport a zábavu. Je to určite múdrejšie než tá hlúpa drina, ktorá bola naším programom.
Lenže - my akosi z tej driny nedokážeme vyrásť. Od rána do večera som v práci, domov prídem unavená, a napriek tomu už spisujem, čo treba nakúpiť, aby som deťom napiekla k Vianociam. Behám po obchodoch, zháňam, potom do noci trčím v kuchyni a ráno do práce. A takto je to stále dokola pri každej príležitosti. Či sú to narodeniny, sviatky, často aj len nedeľa, len nech majú chutné jedlo a viac času pre seba. A za to všetko samozrejme žiadny vďak, veď je to samozrejmosť. Keďže sami to nikdy nerobili, nemajú predstavu nielen čo to stojí peňazí, ale hlavne času. Z ich rečí vidím, že sú presvedčení, že je to môj zmysel života, veď iné ako chodiť do práce a toto robiť na starosti nemám. Ani netušia, aká je to už pre mňa otrava a ako ma to zaťažuje. Veď aj ja by som vedela svoj čas využiť oveľa príjemnejšie.
Lenže - a to je to, čo nedokážem pochopiť: kde sa v tejto starej generácii berie tá hlúpa obetavosť, tá otrokárčina, ktorá už dávno nie je moderná. Prečo sa nevieme povzniesť nad to, či mladí budú alebo nebudú mať napečené od mamy, prečo nekašleme na to, ako si poradia s deťmi, veď ani nám nikto okolo zadku neskákal? To nie je ich chyba, ale naša, že ich obskakujeme a ani im nedáme šancu zistiť, aké by to bolo, keby na všetko boli naozaj sami. Veď ako môžu cítiť vďačnosť, keď nikdy nemuseli všetky povinnosti zvládať sami?
Dávno som zistila, že v tom nie som sama, že je to takmer typické pre ľudí mojej generácie (mám 57). Ale ako s tým konečne seknúť?

spaceboy

Dobry den, pisem z pozicie tych mladsich. Myslim si, ze vzdy nas velmi potesi, ked nam mamy alebo babky nieco navaria alebo napecu. Je to isty prejav toho, ze nas maju radi. Som si vsak vedomy toho, ze dospievame a mame byt samostatni, vediet si navarit aj napiect cokolvek podla potreby a chuti.Je lepsie pre kazdeho, nezalezi na tom, v akom veku sa nachadza, ovladat kucharske umenie. Z donutenia si to uvedomi kazdy.
Pokial si prajete, aby sa vase deti naucili varit a piect, budete musiet prestat robit to za nich. A aby sa neurazili, budete musiet im to vysvetlit, tym istym sposobom, ako ste to rozpisali tu na forume. Ak su vase deti rozumne, pochopia to.

lost

@mung, "Určite bude v živote priebojnejšia než deti, pri ktorých sedí mama od rána do večera."

Toto je blbost ;) To nema nic spolocne s tym, potom by Fico musel mat 50 rodicov.. Zalei od toho ako by sme definovali priebojnost..
"Celkom rada si zájdem s mužom do reštaurácie alebo si dám priniesť pizzu. A chutí mi možno viac než svokrina večera. "
Keby si videla ako to tam varia a pecu, chut by ta presla.
A naposledy, "a boja sa vytiahnuť päty z domu. Nanajvýš tak do Chorvátska, ale aj to minimálne s priateľmi. Sami nemajú odvahu na nič. Nechápu novú dobu a preto ju odsudzujú. "
Toto si pisala zo Slovenska, ze ? :D

@petrazmetra, "Ani oceneni nemozu byt, pretoze to, co mozu ponuknut, sa vacsine ludi nehodi."

Toto je blbost ;) To je ako keby som zatratil kuchara, lebo v mekaci mi to urobia "lepsie", co je blbost, toto len znaci, ze trh je retardovany (ludia kupuju blbosti, nevidia hodnotu toho co im davaju stari/rodicia)

@Magy, PRESNE TAK, pockam si na ich dochodok a potom sa pustim do reci JA :D (ale to nema vyznam, bude ufrflanejsia nez zakladatelka, ale ine ze by som naznacoval ze zakladatelka je ufrflana)

Ono totiz mlada generacia je metrosexualne precitlivena a to vam garantujem ze sa vrati ako bumerang, bez ohladu na to ako "chodime na maledivy kym mi strazia dcerenku v luxusnom domceku"..

@babina12, no moja babka (ale aj mama) tiez pecu na prilezitosit ako Vianoce atd a musim uznat, lepsie zakusky nekupim ani na juznej morave, a to je aj rakusko odpad voci samrolam z breclavy, ale tie slovenske curarne, to ani nemusim spominat, vsakze..
cize henti ludia, co si idu zasmakovat do cukrarni, kde kupuju lacne nemecke dovozy, totalnych humusov A TITO LUDIA DAVAJU ROZUMY ??? :D pche :D prosim vas ludia mladi...
Tak ak nemaju zaujem, preco nepeciete sama pre seba? Pre rodinu ktora to zje s radostou, ci pre susedov? (moja babka si vymiena zakusku so susedmi, i ked dnes pomenej, taka je doba bohuzial)..
a 57 je mlady vek.

PS: Ked chodia na lyzovacky a podobne veci, asi neboli vychovany najhorsia, inak by chodili pod most ci do opustenej budovy pre davku (sem doplnte nejaku lacnu drogu, aceton ci podobne srandicky..). Len maju iny zivotny styl, no, asi, tazko hodnotit takto na dialku.. Vela krat je to aj NEVEDOMOST a straca CITU voci rodine, tj. egoizmus..

Podla mojho skromneho nazoru, si to uvedomia ked bude neskoro. A TO, mili diskutujuci, JE NA TEMU "PRECO SME MY MLADI TAKI HLUPI?" ;-)

ninka 255

jéééj, to ma teší, úplne s Tebou súhlasím, ja som na tom podobne, rada chodím bicyklovať a snažím sa aktívne žiť, len schudnúť sa mi stále akosi nedarí.Ty si mala aj nejakú svoju stránku kde si radila ako zhodiť, či sa mýlim? ak áno prezraď,asi potrebujem ešte zopár rád, škoda Edity.

majkaaaa

Ninka,odhalila si ma. :-))Ale keď som si prečítala tento príspevok,nedalo sa nereagovať. Žijem stále aktívne a ak chcem ísť na celý deň von,na turistiku,na bicykel,kľudne poviem mladým,odchádzam,prídem večer,postarajte sa sami o seba. Však sú dospelí,majú ruky. Ja v ich veku som už mala dve deti a musela som sa o rodinu postarať. Musela som aj uvariť,aj upratať,poprať,požehliť,aj ísť s deťmi von. Rada svojím deťom pomôžem,ale sú hranice. Odtiaľ-potiaľ. A niečo za niečo. Ja s deťmi,vy s technikou. :-)) A beda,keby povedal,nechce sa mi,potom...

ninka 255

Majkaaaa, pekne si to napísala, nie si to Ty, čo si kedysi prispievala do fóra Edity Sipeky? Dosť mi to pripomína tú Majku čo perfektne schudla, vždy som ju obdivovala.

Agnes999

Ja vobec nechapem preco to robis, tak bavi ta to alebo nie? Ak ta to nebavi, ak ta to neskutocne otravuje tak preco to preboha robis? Myslim, ze im je docela jedno ci si kupia nejake vianocne pecivo v tescu alebo im to napecies. A nie je to v generacii, je to v tebe a v tebe podobnych ludoch, moja mama ma 60 rokov a rozhodne takato extremne obetava nie je a nikdy nebola. Vo svojom veku stale chodi na vylety, na tury do lesa, na bicykel a pod. Zije aktivnym zivotom. Snazi sa stravovat zdravo a preto ju nikdy nenajdes vypekat kolace. Preco tak nezijes aj ty? Ja ako absolutne nechapem, preco robis nieco, o co aj tak nikto nestoji a co ta strasne nebavi a neznasas to.

majkaaaa

Babina,som približne v Tvojom veku, mám dve dospelé deti, som babičkou. Ale na "staré" kolená, hneď ako deti skončili školu a začali zarábať, ekonomicky sa osamostatnili,ja som si našla svoje koníčky,začala som si trošku plniť aj svoje dávnejšie sny,na ktoré som popri nich nemala čas, ani financie. Kúpila som si napr.nový bicykel,bol to jeden z mojich detských snov, nestojí v pivnici,od jari do jesene,kým je teplo na ňom stále behám,je to úžasné približovadlo,raz-dva som pri vnukovi ak ho chcem vidieť,ale je to pre mňa predovšetkým úžasný relax, chodievam na ňom do prírody,po cyklotrasách,je to časovo náročný koníček,ale krásny a navyše udržiava ma v kondícii. Od jesene do jari chodím do fitnesscentra cvičiť,takže si udržiavam aj figúru. Trénujem myseľ, chodila som 4 roky na angličtinu,čosi sa na mňa nalepilo,3 roky som chodila na UCV (Ústav celoživotného vzdelávania),jednoduhšie povedané univerzitu tretieho veku. Naučila som sa pracovať lepšie s počítačom,s fotografiami,toto sme my v škole v našom veku nemali,to ešte nebolo. Stretávam sa s priateľmi,chodievame na posedenia,či na obed,kávičku a pod. A chodím často do kina, divadla,žijem aj kultúrne. Baví ma to. Možno si teraz pomyslíš,že kde na to beriem čas aj peniaze. Chodím normálne do práce na 8 hodín a zarábam tak,ako bežný zamestnanec, dokonca menej ako moje deti. Ale zas,už mám aj menšie výdavky na domácnosť keď nie sú doma. Pomáham aj deťom,ale len ak ma o to požiadajú. A v tomto vidím môj pokrok voči dobe minulej. Nestarám sa do nich,do ich života,volávame si denne,sme v kontakte,ale čo sa týka varenia,pečenia,poradím,no urobím len ak ma o to požiadajú s tým,že nestíhajú,že by boli radi,keby som mohla pomôcť. Nikdy nepoviem nie a myslím si,že moju pomoc nezneužívajú. Dokonca som ja deti naučila, že môj čas je pre mňa vzácny,že mám časovo náročné koníčky a oni mi celkom fandia,resp.mi to doprajú. A čo sa týka darčekov,tiež som rodinu naučila,že panvica na podlesníky nie je darček , že darčekom pre mňa nie je nič do domácnosti, že mne dokonca väčšiu radosť urobí niečo,čo môžem používať k svojím záľubám ako zlatý šperk,ktorý bude zavretý v krabičke v šuplíku. Takto som prišla k novému fotoaparátu, MP3, značkovému športovému oblečeniu, komponentom do počítača či doplnkom k bicyklu. A môžem povedať,že teraz pomáhajú deti aj mne,pretože som vyslovený technický antitalent. Tak čo sa týka PC, myslím opráv,preinštalovanie,pri bicykli defekty,drobné opravy,premazanie,na to mám deti,ja im na oplátku na požiadanie zabehnem pre dieťa do školy,či niečo drobné urobím, "obetujem" sa.
Babička,možno som sa rozpísala,ale rada pre Teba na záver. Rob len to,o čo Ťa požiadajú,kľudne sa začni venovať sama sebe,nájdi si priateľky,choď na kávičku. Blížia sa Vianoce, netráp sa s veľkým pečením. Urob si len toľko,čo spotrebuješ vo svojej domácnosti,aby si mala až príde návšteva. Nebehaj ako splašená po obchodoch,kúp len toľko čo zjete vo svojej domácnosti. Nechaj mladých,nech sa naučia stáť naozaj na vlastných nohách.