Problem so Sebaovladanim v stresovych situaciach

Príspevok v téme: Problem so Sebaovladanim v stresovych situaciach
tibi

Ahojte,

pisem takto na web prvy krat v zivote no preto, ze som nevygooglil odpoved na moj problem.

Od mala som byval dost cholericky no naucil som sa cholericke prejavy zmiernit skoro na nulu od kedy som sa musel o seba v zivote postarat sam. Bohuzial pokial sa na mna sype cely svet a mam pocit ohrozenia, tlaku, ci nedocenenia alebo krivdy neskutocne ma to rozhodi a som k ludom ktory su v tom momente pri mne (hlavne svoji blizkym) urazlivy, neprijemny, protivny a zly. Ako vychodisko vzdy obvinujem prave sovjich blizkych ze robia nieco zle co vo mne vzbudi tuto cast mojej povahy. Velmi ma to trapi a rad by som sa naucil zvladat stres, koli ktoremu sa potom chovam ako debil (doslova).

Bojim sa ze ak sa toho nezbavim bude to casom horise a nakoniec odozeniem so svojho zivota kazdeho koho mam rad.

poradte, dakujem

kafe

tibi, ja ti neporadím, mám len malú pripomienku. "Bojim sa ze ak sa toho nezbavim bude to casom horise a nakoniec odozeniem so svojho zivota kazdeho koho mam rad." Namiesto takýchto myšlienok si radšej hovor - Ja to dokážem! Časom to bude lepšie a lepšie a stres a tlak ma nijako nerozhodí. - Ono sa hovorí že, to, čoho sa najviac bojíme sa stáva skutočnosťou, pretože ten strach živíme svojimi myšlienkami a stane sa realitou len preto, lebo sme na to mysleli. Tak sa prestaň báť a začni si veriť, že sa toho zbavíš. Ja netuším AKO, ale určite na nejaký vhodný spôsob prídeš.

Tibi

Magy, vdaka za info, to vysvetluje preco najlepsi kamarati beru mna z nadhadom:) Kazdopadne za posledne 2 tyzdne sa nestalo nic len vdaka tomu ze som si uvedomil v com je problem a co ho sposobuje.

No s tym psychologom to vyzera slubne alebo repsektive s tym drilom, len neviem ci ten vojensky by pomohol, to by musela byt skutocna autorita aby som toho cloveka nepokusal:)

moc dakujem za radu, vazim si to

Magy

tibi - strata sebaovladania znamena, ze si s problemom nevies poradit rozumom, tak nastupuje ventil pomocou emocii.
samozrejme, ze to konkretny problem neriesi (iba zhorsuje), ale to je pre pointu tohoto mechanizmu irelevantne.
mozog je totiz z dvoch polovic, pricom jedna riesi veci logicky, a druha emocne.
kazdy sme od narodenia nastaveny nejak inak, mame do vienka dane ine prednosti a zapory, specifika svojej povahy. ty si bol (aspon tak pises) odmalicka cholericky typ, teda v urcitych momentoch viac emocny. postupom casu si sa to naucil ako-tak zvladat, ale sam vidis, ze este je vela situacii v zivote, ked v momente vacsieho tlaku tento nauceny klud zmizne ako para nad hrncom a odkryva sa tvoja podstata, taka aka je od narodenia a ktoru mas zakodovanu.
rad by som podotkol, ze to nie je chyba. niekto zvlada krizovu situaciu s rozumom a s prehladom odjakziva, iny panikari a zdrha. ci uz fyzicky, alebo emocne.
v principe su dva druhy riesenia.
bud tvoje okolie a znamych "poriesis" tak, ze bude uzrozumene s tvojou povahou a berie to ako tvoju prirodzenu sucast, pricom tu nevrlost, urazky ci ine negativne prejavy neberu osobne ani vazne, ale jednoducho sa stiahnu a pockaju, kym vychladnes.
niektori ludia sa zvladat veci so stoickym pokojom nenaucia nikdy.
druhym sposobom - podstatne pracnejsim, a bolestivejsim, je zmena pomocou treningu. aby som bol presnejsi, prejst peklom. ako sa hovori - cvicenie robi majstra - tak aj ty, pokial budes trenovat zvladanie spravania v hranicnych situaciach, pod tlakom ci hrozbou, tak postupne sa budes zlepsovat a zvladat to. existuje nepreberne mnozstvo testov, ktore cloveka donutia riesit problemy pod obrovskym tlakom. pouzivaju ich psychologovia, psychiatri ale co je asi najbeznejsie - vojaci.
prave takyto vycvik, kde clovek ide az na hranicu svojich moznosti, dokonca casto za nu, ked musi siahnut az na dno svojich schopnosti a vydolovat odtial to, o com si myslel ze nema... to ho zoceluje a robi z neho cloveka, zvladajuceho situacie, ktore v podstate ziaden bezny clovek viac-menej nema ani sancu zvladnut uz z principu.
mozes skusit najst vo svojom okoli psychologa, ci psychol. poradnu a poprosit o testy. rovnako mozes skusit vyhladat rozne spolky, ktore sa zaoberaju civilnym vycvikom na baze vojenskych drilov v extremnych podmienkach. tam nehrozi nebezpecenstvo ohrozenia zivota, to najhorsie co sa ti moze stat je, ze budes iba vyhladnuty, zmoknuty ako mys, od blata, uzimeny, unaveny a nasraty. :D
alebo to pohnat vyssie a skusit nejaky vojensky vycvik. su rozne, od beznych drilov, az po extremne na styl "navy seals". z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze je to peklo, ale ked nim prejdes, tak to co je dnes pre teba "situacia na vrazdu", bude potom "heh, lavou zadnou". ;)
vyber si sam...