Vysoká škola - Ja verzus rodičia

Príspevok v téme: Vysoká škola - Ja verzus rodičia
Jess89

Ahojte.

Tento rok ma čaká rozhodovanie, kam na VŠ. Mňa bavia buď len jazyky a psychológia. Chcem ísť na psychológiu, no rodičia to nevedia pochopiť. Chcú mi nanútiť ekonomickú, ktorú ja vôbec nechcem. Ekonomiku študujem momentálne, a viem o čo tam ide. Vôbec ma to nebaví. A nechcem študovať niečo, čo ma nebaví. Ako im to vyhovoriť?? Jazykov - jedného sna som sa vzdala, lebo veľa ľudí mi povedalo, že to nemá budúcnosť, aj keď si to nemyslím. No, keby bolo na mne, idem skúsiť tie jazyky. Psychológie sa určite nechcem vzdať a chcem to vyskúšať. K ekonomickej mám odpor. Nechcem študovať sen niekoho iného. Čo mám robiť?

Ďakujem za odpoveď.

javor24

rozhodni sa preto, co ta viac zaujima, ale na druhej strane premyslaj aj nad samotnym uplatnenim daneho odboru..
znama v rodine vystudovala psychologiu, uplatnenie je fakt v tomto odbore mizerne..
a ak chces studovat jazyky, skus si najst vysku v zahranici a tam sa budes jazyk ucit tak ci tak, plus budes mat nejaky perspektivny odbor s titulom, ktory ta neobmedzuje len na slovenske pomery..
kebyze si mozem vybrat este raz, urcite vyberam vysku mimo SR, tuna je to zabitych 5 rokoch zivota biflovanim sa ton skript..

Jess89

beskyd: No, hej. Je to o šťastí, či budeš mať po vyštudovaní robotu. No veľa ľudí to šťastie nemá. Všetko je to vo hviezdach. Hm...vyučiť sa remeslu...a akému? Hovorím, nechcem robiť to, čo ma nebaví.

beskyd

ak chces fungovat v hypaci za pokladnou tak odporucam psycho, otazka stoji skor tak, ci sa to neda robit aj bez 5 zabitych rokov na vyske vsakze.. a studovat nieco co cloveka nebavi je rovnaka somarina. chod na matfyz:) alebo sa vyuc remeslu a chod do zahranicia.

Jess89

Chlpaty chlp: Hm, to je mi ľúto. Rodičia si myslia, že vedia, čo je pre nás dobré. Netvrdím, že nám nechcú dobre. No, tákáto vec je dosť sporná, lebo každý to vidí svojimi očami. Dieťa to vidí inak, i rodič. Uhm, aj ja zbožňujem jazyky.

Veves: Ďakujem za super rady. O tých príjmačkách som uvažovala. :D Aj keď je to odo mňa asi hlúpe, voči nim, no, komu niet rady, tomu niet pomoci. Povedala som, nebudem študovať, čo chcú oni. A keď to nepochopia...tak neviem. Čo sa týka jazykov, chcela by som prekladateľstvo, no vraj nezarobím veľa...a bla bla bla. A psychológia je jediná vec, okrem jazykov, ktorá by ma bavila. Ouuu, tak to nie je moc dobré. Musí to byť dosť nepríjemné. O tomto hovorím. Nechcem nikdy vyštudovať, čo ma nebude baviť a potom ešte aj pracovať v tom odbore. Chcem niečo, čo ma bude napĺňať, na čo sa každé ráno budem tešiť do práce. No, ja viem, dnes je to s prácou ťažko. Samé prepúšťastie a ľudia nemajú peniaze. A síce to s tým súvisí, no to už sme trocha pri inej téme.

veves

daj si prihlasku na ekonomiu a zvrzaj prijimacky alebo im posli neuplne doklady a mas pokoj od rodicov.
jazyky - neoplati sa ti to studovat pokial nechces ich aj ucit alebo tlmocit.ak chces sa len vediet dorozpravat to sa da naucit aj na jazykovkach, sukromne, cestovanim, filmami atd.
psychologia - je takych ako maku. ale ak ozaj nie je nic ine co by si skusila isla by som do toho. aspon si uzijes par rokov.
ja som vystudovala nieco co ma nikdy nebavilo, pracujem v tej oblasti a taky zivot nezelam nikomu.

chlpaty chlp

chapem ze nie je jednoduche presadit si svoje, tiez som dal na rodicov v maji budem snad Ing ekonom, ale co z toho nebavi ma ta oblast, keby si mam vybrat znova urcite sa dam radsej na jazyky, kedze som mal na ne velky talent, daj si prihlasky na ekonomku a ked tak tajne aj na svoje skoly a uvidis potom podla vysledkov prijimaciek

Jess89

Goriliazena: Som plnoletá, aj svojprávna. Ale ja už fakt neviem, ako mám argumentovať... :( Oni si stále melú svoje, že ekonomika má uplatnenie, a hento nie. No, ja už fakt neviem, čo mám robiť. Fakt nechcem študovať konomiku. Mám k tomu odpor. Chcem niečo, čo ma baví.

Chlpaty chlp: Rada by som sa zariadila podľa seba, len rodičia sú dosť neoblomní, ja si skutočne nechcem plniť sen niekoho iného. A to, že je veľa ekonómov som tiež skúšala, no nezabralo....

goriliazena

predpokladam ze si uz plnoleta a svojpravna. rodicia ta nemozu do nicho nutit. chcu ti len dobre, ale ide o tvoju buducnost. tak si priprav argumenty a presad si to.