Ako si dať do poriadku tráviacu sústavu?

Príspevok v téme: Ako si dať do poriadku tráviacu sústavu?
Karoliinaa

V pekle zvanom anorexia prežívam už niečo cez rok, vlastne to možno boli aj 2 roky. Začalo to nevinnou diétou a skončilo s bmi okolo 13. A pritom som nikdy nebola typický príklad anorektičky, vždy som jedla na moje pomery veľké raňajky (napríklad plný tanier ovsenj kaše a k tomu misu ovocia) a potom celý deň nič a veľkú večeru (plný tanier zeleniny a ďalší plný tanier napríklad celozrnných cestovín s paradajkami). Samozrejme, že si teraz uvedomujem aká som bola sprostá a zaslepená, ale ľutovanie sa mi bohužiaľ už nepomôže. Pritom ja mám a vždy som jedlo mala rada, len som si to nechcela dovoliť, pretože už od detstva som mala zafixované že taký tučný ľudia ako ja si ani nezaslúžia jedlo. Ale môj príbeh by bol na dlho, ide o to že chodím k psychologičke a pomaly sa z toho dostávam, veľmi mi to pomáha, už viem že sa chcem vyliečiť. Snažila som sa pridať na jedle, postupne a upraviť si to aspoň do 5 porcií denne. Lenže problém je v tom, že moja tráviaca sústava to proste nezvláda. Nenasadila som ešte žiadne veľké množstvá, ale pre začiatok som si povedala že 3 jedlá zvládnem. A moje pocity? Zvládla som to, žiadne výčitky, bola som na seba pyšná. Na druhý deň som chcela 4 jedlá. Ale keď som sa zobudila, ešte som stále to jedlo z predchádzajúceho dňa mala v žalúdku a čo bolo horšie, že mi tam proste zhnilo :( Takže dnes mi bolo strašne blbo, pocity na zvracanie, neustále som mala plyny atd. Viem že je to trápne a môžem si za to sama, ale už by som s tým chcela skoncovať.... Preto sa chcem opýtať, či s tým náhodou niekto nemá skúsenosti. Vážne je mi zo seba zle, kam až som sa to dopracovala :(

astalavista

Asi máš nedostatočnú črevnú mikroflóru. Tie jogurty sú na to dobré, ale keď nezaberú, môžeš skúsiť probiotiká ako potravinový doplnok. Tam je tej bakteriálnej kultúry v dennej dávke aj 20 miliárd. A viacero kmeňov baktérií. Tie probiotiká sa dajú aj objednať z internetu. A tiež vitamín B podporuje chuť do jedla, v lekárni sa volá pangamín.

cvocka

Ahoj,

ja som sa dostavala z toho tak, ze som jedla jogurt s burizonmi niekolkokrat denne. To bol taky schod medzi nejedenim a normalnou stravou. Lahke jedlo, lahko sa travi, ale telo si zvykne na pravidelnost. Tak som sa dostavala do normalu, sice je to tak trocha "anorekticke" jedlo, pretoze je fakt lahke, ale zas jedla som ho v pohode porciach a to po tom, co uz som fakt nejdela nic/zvracala. Takze som si postupne zvykla a potom som zapajala uz aj obedy (co mamka navarila som normalne zjedla). Jogurt obsahuje probiotika, ryza je fajn a lahka na travenie, ked to doplnis pitnym rezimom, malo by sa to upravit.
Tiez k tomu mozno prispelo aj to, ze som sa vtedy ucila na matury, takze som makala a nejak mi vzdy pri tom vyhladlo, vlastne vdaka tomu som zacala jest. Tak sa mozno niecim zamestnaj k tomu.
No snad to pomoze, neviem, u mna to prebiehalo takto. Ked som jedla normalne jedlo pred burizonovou erou, sadlo mi na zaludok, poznam to. Ak to nebude prechadzat, potom skus mozno lekara, ale zatial nepanikar, bude to dobre :) drzim palce velmi ;)