Je v pohode jest ryzu kazdy den?

Iveta Michael

Mne chutí ryža aj zemiaky ale ako prílohu si k tomu dávam len to čo mi chutí... teda rozhodne by som sa neriadila kadejakými tabuľkami či normami..

lenže ja diétu nedržím vďakabohu ani nemusím :)

Klarika00

ahoj, skús si prečítať tento článok.. je tam popísaná ryža a aj s čím by si ju mala kombinovať pre "správny jedálny lístok" .. je tam aj porovnanie či je lepšia ryža alebo zemiaky =D -odkaz odstránený-

Iveta Michael

Ach, ja ryžu zbožňujem a zjem ju hocikedy..aj neskoro večer a nevadí mi to..a popravde mi je celkom jedno či je guľatá alebo celozrnná...

ryžu môžeš papať,je naozaj výborná:) a daj si k nej vždy niečo kyslé ako prílohu..uhorku,cviklu,čalamádu atď.

RNG

Tu je spominane viac druhov ryze
www.foodsubs.com
samozrejme ani zdaleka nie vsetky/ Osobne mam rad hnedu ryzu zmieanu z divokou ryzou, ktoru treba ale osobitne ovela dlhsie varit, az 1 hodinu.
Indiani ju zbieraju este dosial na jazerach, kde rastie tak ze do nej biju veslami a semena padaju do kanoe. Je vyzivna hodnota je ovela vyssia ako pestovanej ryze a ma prijemnu chut s naznakom orechov.
Moja zena casto miesa ryzu a quinou, pre zvysenie bielkovinneho obsahu, na ktory je ryza dost chudobna.

Sejla

Hahaha mala som kamoša z Indie, ktorý volal naspäť k rodičom a prekvapene im vravel "v Európe nejedia ryžu!" A matka nato "a čo preboha jedia??" :D

michael

Jesť rýžu môžete aj každý deň na tým ič nepokazíte.Otázka ale stojí, že sa pri tom používa teda aj požíva olej a to už je jedno aký ,- pretože olej je škodlivý jeden viac druhy menej tak , jedine z tohto dvovodu by som ryž nejedol každý deň. Ale ako hovorím bez oleja môže aj kždý den.Treba striedať celozrnu , a olupamnú ,- viac celozrnej.by som odporučil a olej lisovaný za studena.

ssragv

Ak sa zmiesa biela ryza so zeleninou, je tam vlaknina aj vitaminy.
Nemusis jest celozrnnu ryzu, ak ti to nevyhovuje.

Vzdy uprednostnuj energeticku stranku jedla, pred materialnou.
Ak mas radost a chut z bielej ryze, ale naturalnu musis pripravovat nasilu, viac zdravia budes mat z bielej ryze.

Ak nahradis pecivo bielou ryzou zo zeleninou, tak si polepsis v zdravi o velky kus. O velky.

Ak ti mozem poradit, z klasickych bielych ryzi vyskusaj Giana ryzu gulatozrnnu, skusal som asi 10 inych znaciek, aj BASK, atd... ale Giana je u mna o obrovsky kus vpredu.
Dlhozrnne ryze su prilohove, tie mi nechutia samotne.
Potom este vyskusaj ryzu jasminovu, alebo talianske ryze, Arborio Carnaroli, atd... su ale drahsie a pripravuju sa dlhsie.
U mna vitazi Giana gulatozrnna... je rychlo hotova, je chutovo najlepsia, a v Terne ju maju za 1 euro/ kilo, cize patri medzi tie lacnejsie. Zatial sa mi neobjedla. :-)

ssragv

vacsina ludi jedava pecivo kazdy den,
co je nizkokvalitna potravinarka psenica a z nej biela muka zbavena vsetkych zivin a navyse zoxidovana, kedze muky uz po 3 dnoch vyrazne oxiduju a stracaju aj z toho mala zivin, co v nich je.

Z tohto pohladu, ked nahradis pecivo bielou ryzou, v ktorej nieje lepok, zachova sa tam viac zivin, lebo zrno je v celosti a zvnutra neoxiduje, tak si pomozes o velky kus.

Cize odpoved je:
Ano, je to v pohode.
Ano, je to aspon 2x zdravsie, nez jest pecivo kazdy den, co robi vacsina ludi dnes.

Smelo do toho, ak ti to tak vyhovuje, nikto kto jedava pecivo kazdy den, ta nema pravo za to nejak sudit.

Len jedna vec.. ryzu si rob vzdy cerstvu. Ved je za 10-15 minut.

orol

Nejde mi o nič, iba si vymeniť rady a skúsenosti. Ja konzumujem tak dve-tri PL denne a oleje striedam (asi 5-7druhov). P.s- a na tej poslednej vete som sa zasmial z dôvodov, že táto veta mi je dobre známa, keďže ju sám používam :-o)) Maj sa pekne.