Zväčšený vaječník+ cysta+ zvýšené onkomarkery

Príspevok v téme: Zväčšený vaječník+ cysta+ zvýšené onkomarkery
evka555

Ahojte,
mám 23 rokov a na preventivke mi lekárka zistila ze mam va vajecniku cystu, mám ho zväčšený (rozmery neviem a este tam nieco na tom snímku dlho vyklikávala) robila mi ster z krcka (cytol.vysetrenia nejake rozšírené) a brala krv. V oboch som mala NIECO zvýšené- to jedniné mi sestricka povedala objednala ma o mesiac a pol na dalsie sono a krv. Podla netu som si nasla ze sa asi jednalo o zvýšené onkomarkery (nieviem co iné by to mohlo byt) a mám také slabsie bolesti v bodbrusku. Viem ze su potrebné dalsie vysetrenia a potom sa uvidí, ale rada by som vedela co ma asi caká a vase skúsenosti s niecím takým, lebo gynekologička mi v podstate nic nepovedala a ja som sa v strese zabudla pýtať. Vopred dakujem za odpovede :)

evka555

dakujem za odpoved, trochu som kludnejsia- snad by mi lekárka povedala, keby som ich mala nejak velmi zvýšené, len ta bolest ma otravuje a tabletky hltat nechcem, ked sa to dá zniest. A lekárku asi hned zmením, pretoze takto komunikácia medzi lekárom a pacientom je o nicom.

Agnes998

No ja som mala to iste pred rokom, cystu na vajecniku + zvysene onkomarkery, dokonca hodne zvysene. Moj gyn ma s tym poslal do nemocnice nech ma hned operuju pre podozrenie na rakovinu. Najskor ma poslal na sono prsnikov, to dopadlo negativne. V nemocnici lekarka otalala s operaciou, vzdy ma poslala po mesiaci na kontrolu onkomarkerov. Nakolko to moc neklesalo, nakoniec som sa predsa len dostala do nemocnice na operaciu, bolo to pol roka potom ako mi to moj gyn zistil. V den, ked som mala ist na operaciu mi robili este sono a ziadnu cystu tam nevideli, hovorili, ze ci moj lekar zlbol, ja som uz bola psychicky pripravena na operaciu a myslela som ze ma poslu domov, som myslela ze ma porazi. Potom pozreli do papierov, ze mam hodne zvysene onkomarkery tak ze ma pre istotu radsej predsa len otvoria a pozru co tam teda je. Isla som na op, nasli cystu, vyoperovali, bola to neskodna dermoidna cysta. No a zistili mi endometriozu, kvoli nej som mala tak velmi zvysene onkomarkery, tiez to sposobuje. Ty si este velmi mlada, ja som od teba o 10 rokov starsia, u teba je rakovina velmi nepravdepodobna. Zvysene onkomarkery sposobuje viac veci. Ta cysta, zalezi od toho aka je to cysta, pravdepodobne ju bude chciet lekarka sledovat. Ono totiz drviva vacsina cyst sa casom sama strati. Moj gyn chcel povodne tu moju cystu tiez len sledovat, ale jak dosli vysledky onkomarkerov, hned ma poslal do nemocnice. Ty by si si mala zistit co mas zvysene a ak su to onkomarkery, este znamena ze ci su zvysene velmi alebo len trocha. Ak su zvysene len trocha, tak ich bude pravdepodobne sledovat. Totiz pri rakovine onkomarkery stale stupaju a pri inych chorobach bud klesaju alebo sa ich hladina nemeni. Toto vsetko som si vtedy nastudovala a nakolko mi tie onkomarkery sledovala nejaky cas a ony skor mierne klesali, vedela som uz podla toho ze to u mna rakovina nebude. Ale tak pre istotu ma zoperovali.