Efektivne rychle ucenie pri skuskovom, ako sa ucit na dlhu skusku

Príspevok v téme: Efektivne rychle ucenie pri skuskovom, ako sa ucit na dlhu skusku
benittobonno

Caute,

som na VS, ktora lahka nie je, ale to by nebol problem ked ma clovek pevny oloveny zadok, vydrz a skvely plan. Aspon tak si myslim. Za tie semestre co som tu, som si kazde skuskove myslela, ze teraz to uz musim zvladnut na jednicku, terminy rozlozit optimalne, mat na vsetko 'tak akurat casu' a nemat stres, este aj poodychovat a vsetko krasne dat. Potom dojde skuskove, prvy tyzden fajn, druhy tyzden fajn a zrazu zlom a uz nevladzem, lebo precitnem ze som nebola z domu aj 15 dni za sebou. Lenze v tom case uz potrebujem zacat opakovat ucivo a zabrat este viac, makat ako nikdy, lebo sa blizi termin a vtedy akurat ako na potvoru mi dojde dych! a opat sa mi to stalo toto skuskove a som nestastna! aj teraz uz par dni za sebou len cumim do toho a nic a este ma aj hava boli ale uz len pri pomysleni, ze by som sla von, tak sa trescem svedomim, ze nemozem, lebo je skuskove! Potom zabijem dalsi den ako sa snazim ale nejde to a som este vo vacsej depke, ze som neschopna. Proste potrebujem rady:

-ako sa ucit 3 tyzdne a nezblaznit sa (na jednu skusku! potom vas cakaju dalsie...)

-od kolkej do kolkej sa zvyknete ucit?

-ako sa ucit efektivne, aby sa clovek musel ucit povedzme o par dni menej?

-....?

dakujem

Mišo21

Ahoj benittobonno, ak máš problémy s učením, nezúfaj. Našťastie na to existujú techniky vďaka získaš vyššiu rýchlosť učenie a kvalitné zapamätanie informácií pri menšej námahe.

Tie otázky, ktoré si položila: ako sa učiť 3 týždne vkuse a nezblázniť sa a ako sa učiť efektívnejšie aby sa človek učil o pár dní menej sú veľmi dobre naformulované.

Najzákladnejšie technika je VYTVORIŤ ŠTRUKTÚRU TÉMY.

Na začiatok si vezmi si pero a papier. Choď, teraz vstaň a zober si ich, pretože ich budeš potrebovať. Na vrch strany napíš nadpis témy. Pod neho zaradom spíš kapitoly aj s podkapitolami a podnadpismi. Kľudne aj na 2-3 strany A4. Zaberie to najviac 10 minút.

A počas učenia odporúčam postupovať tak, že budeš mať štruktúru nestále pred očami – vedľa knihy či poznámok a budeš sa z nej učiť jeden bod za druhým. V závere učenia by si mal vedieť štruktúru v podstate naspamäť.

Text pre každú nižšiu štruktúru by mal byť menší a s väčším odsadením od kraja. Super je vyfarbiť štruktúru. Dojmy budú intenzívnejšie, čo vyústi do kvalitnejšieho uloženia.

Ako štruktúra funguje? Veci, ktoré spolu logicky súvisejú si pamätáme lepšie než nesúvisejúce dáta. Aby sme si vedomosti udržali, pomôže zoskupovanie, štruktúrovanie a zhrnutie. Bráni to tomu, aby naučené info zmizli v sivej zóne mozgu.

Prínos štruktúry teda spočíva v kvalitnom uložení a zapamätaní informácií. Pretože z informácií zachytených v štruktúre vznikne GIGANTICKÁ ASOCIÁCIA. Žiadna informácia nebude osamotená, bude spojená s ďalšími desiatimi informáciami.

Vyskúšaj a zažiješ ;-) Samozjreme, ty to už máš dávno za sebou. No aspoň nech to pomôže iným, ktorí sa chcú učiť efektívne.

Ďalšie techniky ako sa učiť nájdeš tu:
bezbolestneucenie.sk
Všetky sú zadarmo :-)
S nimi nebudeš mať už nikdy ťažkosti s učením.

mimula

podľa mňa je veľmi dôležité určiť si priority a rozpracovať si postup, reálne zhodnotiť, koľko času potrebuješ, a koľko potrebuješ na relax a oddych.
Ja osobne som zistila, že mi stačí den, max dva pred skúškou si prejsť knihu, kapitola po kapitole, tak aby som chápala tomu o čom to je. Naučiť sa delenia, základ definicii, ale učím sa to len raz, už viac neopakujem, len si to prejdem, snažím sa zapamätať, a idem dalej. Viac venujem deleniam, atd. Postupovne prechádzať dalej, aby si si prešla aspon zmyslovo podstatné veci, a hlavne veriť sebe, mozgu a pánu Bohu, že to tam proste je...neriešiť, nestresovať, veriť. Pokojná myseľ a dôvera ti otvorí dvere k úspechu. :) Ja som takto dala 3 skúšky v priebehu 4 dní. A vôbec to neboli ľahké predmety!!! Ešte pre porovnanie pred rokom som napr. som myslela že potrebujem min. týžden aby som "dala" nejakú skúšku, teraz viac verím sebe,..a Bohu..a ide to ľahko. Mimochodom sústredená myseľ ti ušetrí veľa času. Ak sa zameriaš len na to v daný den, nestresuješ, a máš aj pol hodky pre seba, napr. si "naplno vychutnáš music" potešíš sa niečim, dáš to ľavou zadnou. Take care a get it easy :)

benittobonno

My mame teraz mikru, psychologiu a internu prop.

V lete chir. prop., patfyz, patanat.

No uz musim dobojovat v plane ako som si stanovila, menit je uz neskoro, takze dam vediet vo februari ako som dopadla, drzte palce.

Nina_12

V prvom rade k tomu letnému semestru v 3. ročníku:
Ja som z LF UPJŠ v KE, takže tu máme mierne odlišný študijný program ako v BA. My sme mali skúšku z patológie, patfyz a psychológie + PVP.
Ja som ako PVP-čko mala balneológiu a z nej som bola aj na predtermíne. Takže LS som zvládla v takomto poradí: balneo, psychológia v predtermíne a potom patológia ako prvá a o také 3 týždne patfyz.
Je to u každého individuálne a závisí len od teba a tvojich vedomosti.
My sme v 2. ročníku mali v ZS len anatómiu a aj tak ju veľa ľudí prenášalo a dorábajú si ju teraz v 3. ročníku. Na niektorých fakultách to ale nie je možné, takže fakt sa ju musíš snažiť spraviť.
Ja som sa učila hodne z anatomického atlasu, lebo pokiaľ vidíš obrázky skôr si zapamätáš. Neviem či sa učíš z Čiháka, alebo z čoho, ale aj tak ho kombinuj s atlasom. Ja som si robila aj hodne výpiskov a tým sa to ľahšie pamätá.
Inak existujú testové otázky z anatómie čo vydáva 1.LF, je to taká malá modrá brožúrka (ako slovník)a dá sa tým veľmi dobre pomôcť.
Najlepšie je učiť sa po systémoch, ale je to presne ako aj píšeš o tom, že je to kvantum učiva a ľahko sa zabúda.

Peppa

Držím vám palce! Ja som tiež medička, v prvom ročníku a prvé skúškové mám našťastie úspešne za sebou. Budúci rok to bude asi o dosť náročnejšie...Učila som sa 2 týždne na biofyz a necelých 5 dní latinu, ale tiež to dalo celé zabrať :D Je to vyčerpávajúce obdobie, ale keď už ste, ako čítam, poniektorí v polke alebo za polkou štúdia tak verím že už to úspešne dobojujete! :)

aabbcc256549

Haha, neboj aj ja som tam bol, tiez som si myslel, ze budem sa musiet ucit nonstop. Lenze potom prisiel jeden mudry clovek, moj brat a povedal mi aj tak mi to nepomoze, lebo je to vsetko o stasti...a mal pravdu, je to iba o stasti. Samozrejme, ze sa musis ucit ano...ale aj tak ak nemas stastie, nic ti nepomoze. Proste ked nevladzes oddychni si, lebo ak mas mozog vycerpany, tak je to ibe neefektivnejsie.

Na efektivne ucenie, kazdy rozmysla inak, musis najst ako si najlepsie zapametas veci, vizualne, tim ze pises, tim ze pocuvas. To musis zistit sama. Ano je dolezite si rozdelit skusky, najlepsie je najtazsie naskor nech mas co najviac pokusov. Uc sa postupne, naraz sa nenaucis, rozvrhni si co sa po kolko dokazes naucit a maj aj rezervu, ak budes vycerpana, ak ochories apod. Mozog dokaze max 45 minut v kuse pracovat, potom je ako zo zele. Proste 45 min ucit a oddych dokym sa necitis znova dobre, kazdy individualne. Neuc sa zbytocne ked to nejde do hlavy, je to uplna strata casu, namiesto toho si oddychni, zrelaxuj a potom sa uc ked citis, ze mozog je efektivny. Zapametaj si aj tak, je to vacsinou o stasti, takze nestresuj a bav sa.

lucia7890

baby držte sa všetky, ja som prvý rok na veterinárnej medicíne, aktuálne prvé skúškové a zomieram už teraz :(((((