Ja a moja mama - výchova

Príspevok v téme: Ja a moja mama - výchova
kacica525

Dobrý deň, začnem takto. Sme jedna veľká ucelená rodina. 18 rokov som mala pred 5 mesiacmi, učím sa dobre. S mojou mamou si vychádzam celkom dobre , len je tu jeden problém. Nevie akosi pochopiť že už nemám 14 rokov. Musím chodiť cez týžden o 20:00 domov (s tým sa ešte dokážem zmieriť), ale keď si chcem výjsť trošku s kamarátmi von, zabaviť sa tak maximalne len do 21:00 aj to už je na mňa nahnevaná že kde toľko som. Som mladá, chcem si užívať mladosť na plno, nemyslím fajčiť a piť ale mať zážitky s tými ktorých mám rada aby som mohla potom niečo v budúcnosti rozprávať svojím deťom. Nedokážem sa sňou normálne porozprávať lebo stále zastáva názor že som "primoc mladá" na to aby som takto "žbrílala po vonku", pritom nerobím nič zlé, a tieto roky života nechcem premárniť len tak. Vždy mi hovorí aký je tam vonku svet zlý, moc ma chráni. No ja už sa chcem vedieť sama o seba postarať, takže toto prílišné chránenie mi príde troška na 14-ste roky. Chcem aby ma život naučil samú, a nie aby mi niekto vopred dával múdrosti, každý človek je odlišní. Chcem sa zo všetkých chýb ponaučiť sama.

Ďakujem za vašu chvíľku, neviem už ako ďalej, chcem mať normálny slušný teenagerský život. Máte na tento prípad nejaké riešenie ? Ďakujem za každú pomoc.

Fleur-de-lis

čo ti poradiť neviem. Rozumiem, že to vnímaš ako nefér. Matka ti buď nedôveruje, alebo má o svete strašne zlú mienku. Ale svet sa naozaj zmenil, veď sa mení stále, a ja viem pochopiť strach matky (nemám ešte deti) o svoje dieťa aby sa nedalo na zlé chodníčky. Niekedy to ani nie je zámer človeka, sa na tie zlé chodníčky dať, ale v naivite mladosti nespraví dobré úsudky a padne kam nemusel.
Ale rodič by si mal uvedomiť, že do konca života svoje dieťa uchrániť pred zlým nemôže. Mal možnosť dieťaťu vštepiť hodnoty, naučiť ho ako ísť životom a potom ho musí nechať vyletieť z hniezda a byť dostupný ak ho dieťa potrebuje.
Ale zas nemusíš sa na to dívať ako na koniec sveta. Veď aj deň je čas na zážitky s priateľmi. A úprimne, čo je príťažlivé na nočných zafajčených baroch s opitými mladými a hlučnou hudbou, vlastne to ani nie je hudba, veď počuť len basy ;) Jeden natlačený na druhom a bez alkoholu by si žiadnu srandu neužili. To sú zážitky po ktorých túžiš? (To len na odľahčenie, aby si si bola vedomá, že to nie je len ružové a že vlastne vďaka mame budeš mať krajšiu pleť(cigaretový dym jej neprospieva), lepšie počuť a tvoje vnútorné orgány by sa ti tiež poďakovali keby mohli ;)

_meno

caute baby

Kazdy clovek robi VZDY najlepsie, co vie.
Vase mamky sami lepsie nevedia ako sa spravat.
Nebudte take nechapave a pochopte ze nastal cas naspat pomoct rodicom.

ak ste cakali ako si tu na nich fajne ponadavte a popodporujete sa medzi sebou....je cesta zloby

chodte im prikladom a ked sa budu pytat o pomoc tak pomozte, nepomahajte nasilu (ako ked za dieta vsetko robite a ono sa potom hneva ze ho podcenujete, neberiete ho ake je, mate degradovany obraz o nom :-)

To je vysvetlenie co (nie len) Vase mamky robia - "temna strana" hh :-)

Pekny den

Kiara24

Mam to podobne a to mam 20. Som uz na vysokej, mam priatela, pomaly ale isto sa chcem s nim osamostatnit. A cez to vsetko celozivotne pocuvam rady svojej mamy.

Nic ine ti neostava len to vydrzat. Tvoja mama ti zle nechce, ver mi, ale maju svoj nazor, boli tiez tak vychovavane a teraz ten model vychovy uplatnuju na nas. Ja sa uz dlhu dobu snazim s nou diskutovat na danu temu, nech veci necha na mne, nech mi veri. Odpoved je vzdy nie. Robia tu chybu, ze chcu nam dobre ale zlym spôsobom. Ja dodnes musim hlasit o ktorej pridem, kde idem atd. Prist mozem aj na druhy den, ale musi byt informovana inak je ustrachana. Mam este starsieho brata. Ten to take nema. A preco? Lebo je chlapec a je starsi.

To je taky blby udel nas dcer a dievcat :) Mamka ta zacne pomaly pustat z uzdy, pred dvoma rokmi som musela do desiatej byt doma. V 17tich do pol deviatej. Teraz uz do hocikedy a este som si aj s priatelom bola na vylete v Prahe. Chce to len cas, dokazat jej ze ti moze verit. Je to zlozitejsie ako pri tych matkach ktore su liberalnejsie, ale ide to. Hovorim z vlastnej skusenosti. Hadky ti to len zhorsia. Povedz si len svoj nazor ale nehadaj sa.

lorrines

No milujem tieto matky..niečo ako moja..nakoniec dovedieš priateľa a ešte aj toho odplaší...nepomáha na toto skoro nič..nedá sa s týmito typmi veľmi rozprávať...proste majú v sebe hlboko zasadené nejaké nazory a koniec...skús to nejako vydržať..pripadne ak ideš o rok napr. na VŠ tak dalej od domu, na internát. Ja rozumiem, že rodičia chcu deti chránit ale to sa nedá ...aj tak sa im to niekde vymkne z ruk :-/

MATOS

Inak daj potom vedieť, ako to nakoniec dopadlo, po prípade čo zabralo a ako to prebiehalo. Som pomerne zvedavý na to :D