Mám problém s rastom?

Príspevok v téme: Mám problém s rastom?
monika123690

Ahoj :) chcela som sa opýtať či nemáte niekto podobné skúsenosti... Mám 13 rokov, vlastne v Decembri budem mať 14 a meriam 140cm ... Mám nohu 32-33.... Všetky moje rovesníčky sú vysoké cca 155-175 cm a nohy majú 38-43 :( ja viem, všetci mi vravia, že ešte narastiem a, že dobrého moc nenarastie.... vraj mám byť rada, že som nízka a, že je to lepšie ako byť žirafa s labou 43.... Ale dosť ma to mrzí pretože si zo mňa niektorí rovesníci robia srandu a som z toho smutná.... musím si kupovať všetko v detskom oddelení, zatiaľ čo moje spolužiačky si kupujú topánky na opätkoch a všelijaké krásne oblečenie, ja som spokojná keď nájdem na moju veľkosť oblečenia aspoň niečo kde nie je žiadna princezná či mickey mouse :/ oblečenie na moju veľkosť je pre 9 ročné dievčatá a ja som už skoro o 5 rokov staršia :( Po veľkej noci mám mať výsledky z nejakého hormónového vyšetrenia pretože ma bolieva 3 krát za deň hlava a tak chodím po vyšetreniach.... myslíte, že mám poškodený rast a už nevyrastiem ? :(

mifor

Rozhodne treba navštíviť endokrinológa, pretože tvoja výška je pod tretím percentilom. primar.sme.sk Ináč ja mám 36 rokov a necelých 144cm vďaka Turnerovmu syndrómu, ktorý sa u nás kedysi neliečil, keďže neexistovala liečba rastovým hormónom.

Lapry

Ahoj
Tvoja výška závisí aj od génov (podľa toho či máš vysokých, alebo nízkych rodičov). Podľa výsledkov si budeš istá či ide o poškodenie rastu alebo nie. Musím sa priznať, že vždy som chcela byť vysoká aj pri vyššie 170cm, hľadala som, že rast sa dá podporiť/ovplyvniť.. Musím priznať, že to je pravda ! :D Každé ráno a večer som sa poriadne naťahovala (chrbát, nohy) + pila vápnik. A za necelý mesiac som vyrástla 2-3 cm :D Momentálne mám 172-3 a z naťahovaním som neprestala, snažím sa dosiahnuť vyššiu 175cm.

DNA

Jednoznačne sa to nedá povedať, niektorý rastú rýchlo,niektorý pomalšie. Ale myslím si, že dorastieš. Tvoj vek nasvedčuje len tomu, že sa ešte len začínaš vyvíjať, takže žiadne obavy. Je to už dosť dávno, ale keď som bol mladý, tak som bol tiež v tej výškovej kategórii, ale teraz mám okolo dvoch metrov čiže neobávaj sa, a určite si z toho nerob ťažkú hlavu.