Ako chudnúť a neminúť majland?

Príspevok v téme: Ako chudnúť a neminúť majland?
Sisss

Dobrý deň. Začnemrovno s tým, že mám nadváhu cca 10kg. Možno to nie je veľa,ale necítim sa dobre. No veľmi si nemôžem kupovať extra jedlá, pretože na to nemáme až toľko peňazí, a musím sa stravovať ako moja rodina. Viete mi poradiť nejaké lacné recepty na chudnutie? Chcem už začať naozaj makať, ale zbytočne budem cvičiť, ak nebudem poriadne jesť.Ďakujem

gima

1. Kukurica

Ak si ju pripravíte bez masla a soli, pochutíte si na veľmi zdravej nízkokalorickej potravine. Uvarenú kukuricu môžete pridať do šalátov, výborná je tiež na grile. Sama o sebe je sladká, ak ju chcete ochutiť, pridajte trochu morskej soli a masla. No nepreháňajte to, inak priberiete!

Prečítajte si aj:

Tieto potraviny ochránia vašu kožu pred silným slnkom
2. Melón

Chrumkavý, sladký a hlavne šťavnatý. Vedeli ste, že voda tvorí až 90 % melóna? Melón teda rozhodne udržiava tekutiny v tele, no je aj významným antioxidantom kvoli obsahu lykopénu. Jeden pohár melóna nakrájaného na kocky obsahuje len 44 kalórií!
3. Čerstvý ľadový čaj

Obsahuje 0 kalórií, ale veľa antioxidantov a pomáha pri chudnutí. Určite však nesiahajte po ľadovom čaji z obchodu, ale pripravte si ho doma. Najlepšie z čierneho, zeleného alebo bieleho čaju, ktorý zalejete horúcou vodou a necháte vylúhovať. Vychladnutý čaj ochuťte plátkami citróna a čerstvými lístkami mäty. Pridajte ľad a hotovo!
4. Ovocný šalát

Leto je farebné a ovocie tiež. Čím pestrejšia je vaša miska s ovocím, tým lepšie robíte svojmu telu. Dobrá je červená, žltá, oranžová, fialová, modrá. Zmiešajte si jahody, maliny, čučoriedky a iné ovocie hoci aj každý deň. Pozor, kupujte si len sezónne ovocie!
5. Gazpacho

Studená polievka nie je v našich podmienkach príliš rozšírená, no rozhodne by ste ju mali v letných mesiacoch ochutnať. Chladivá pochúťka obsahuje samé dobroty – paradajky, uhorku, papriku. Mimochodom, jeden tanier tejto studenej polievky obsahuje len 88 kalórií a 0 percent cholesterolu.
6. Kuracie mäso

Malo by byť kvalitné, najlepšie z overeného domáceho chovu. Môžete ho upraviť na grile len s korením a pár kvapkami olivového oleja. Kuracie mäso obsahuje málo kalóríí, tukov a tiež sacharidov. Ak k nemu pridáte zeleninu (cukety, papričky, či tekvicu), rozhodne tým nič nepokazíte. Ak sa vám grilované kuracie mäsko zdá suchšie, urobte si jogurtový dressing. Stačí, ak do neho vytlačíte trochu cesnaku, nastrúhate najemno uhorku a mierne osolíte.
7. Cuketa

Surová, grilovaná, rolka, strúhaná... Je to jednoducho perfektná potravina na leto. Jedna šálka nastrúhanej cukety má len 20 kalórií, 0 percent tuku a cholesterolu, zato až 35 percent vašej dennej dávky vitamínu C.
8. Krevety

Vynikajúce ako olovrant či predjedlo, ale tiež ako ľahký obed alebo večera. Krevety obsahujú proteín a železo a sú nízkokalorické. Môžete ich pridať do šalátu alebo grilovať, či podusiť na cesnaku s trochou morskej soli a korenia.
9. Ovocie a zelenina

Vždy treba preferovať sezónne potraviny. Napríklad také jablká sú najlepšie koncom leta, naopak, špargľa kraľuje jeho začiatku. Pozrite si s nami zoznam ovocia a zeleniny, na ktoré by ste v lete nemali rozhodne zabudnúť:

Ovocie: Jahody, maliny, čerešne, višne, čučoriedky, černice, marhule, broskyne, slivky, hrušky, ríbezle, egreše.

Zelenina: Šalát, brokolica, karfiol, červená repa, zelené fazuľky, paradajky, papriky, hrášok, uhorky, patizóny, baklažán, zemiaky, reďkovky, cibuľka, mrkva, zeler, kapusta, kel, kvaka, tekvica.

Gima

Zásady počas leta

Hlavný dôraz je potrebné klásť v letných mesiacoch na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu (s nižšou energetickou hodnotou, potraviny s vyššou stráviteľnosťou, atď.).

Takisto je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami či už v domácnosti alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad. Ich dodržiavaním sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikrooganizmami a následne ochorení. Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín ako sú napr. dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlina.

Prečítajte si aj:

Viete ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!
Pozor na stravu v zahraničí!

Nakoľko leto je obdobím dovoleniek, počas ktorých ľudia cestujú do južných prímorských a exotických destinácií, je dôležité z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín dodržiavať určité zásady:

Vyhýbať sa (aspoň spočiatku) surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať. Jesť len ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí.
Používať na pitie len pitnú vodu, nepiť vodu z iných zdrojov (zistiť si pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu, pokiaľ nie, nepoužívať ju na pitie, varenie, ani na umývanie zubov a používať na tieto účely len balenú pitnú vodu).
Ľad do nápojov používať len ak je istota, z akej vody je vyrobený.
Nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené.
Neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti.
Neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, vývarovniach, nakoľko úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia.
Zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Pitný režim počas leta

Pite denne minimálne 3 litre tekutín (samozrejme v prípade väčších strát tekutín potením treba adekvátne zvýšiť ich príjem, ale súčasne aj brať do úvahy prípadnú diagnózu osoby - ide najmä o kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia). Tekutiny dopĺňajte najmä konzumáciou nealkoholických nápojov, ale uvedomte si, že aj v iných potravinách sú tekutiny (najmä ovocie, zelenina, polievky).

Vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo väčšie množstvá a tiež nie veľmi studené nápoje. Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené ovocné šťavy. Pitie ovocných nápojov (džúsov, nektárov) vo veľkom množstve nie je vhodné pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.Pri výbere minerálnych vôd na základe zloženia je potrebné zohľadniť prípadnú diagnózu, priebežne minerálne vody obmieňať.

Obmedzte pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok, prípadne ju konzumujte s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým účinkom kávy kompenzovala. Vyhýbajte sa aj pitiu alkoholických nápojov.
Zásady pre stravovanie a výber potravín v lete

Strava má byť v letných mesiacoch ľahšie stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou (pretože organizmus napr. lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch), súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok.
Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.
Mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny (najmä sezónneho), ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.
Vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách.Vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).
Vysoké teploty prostredia v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov (najmä Na). Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom a konzumáciou vyváženej stravy.
Obmedziť konzumáciu tzv. epidemiologicky rizikových potravín hlavne pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi (zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti). Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka konzumovať len dostatočne tepelne spracované je dôležité dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín a pokrmov.
Uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním, fritovaním.

Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch, treba ho prispôsobiť nasledovným osobitostiam:
Deti

U detí je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, nakoľko u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia. Takisto obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho zeleninou a ovocím. A treba sa vyhýbať epidemiologicky rizikovým potravinám.
Starší ľudia

U starších ľudí je potrebné vziať do úvahy polymorbiditu (výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim - ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické, obličkové ochorenia) a s ňou súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napr. vylučovanie vody z organizmu.

Myslieť treba i na vekom potlačený pocit smädu, z čoho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín a obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť. Starší ľudia majú aj pomalší metabolizmus a aj ich fyzická aktivita nie je taká veľká, čiže ich nároky na stravu a tekutiny sú predsa len nižšie ako u ostatných.

Klaudia24

presne tak – chudnutie je o zmene stravovacích návykov, v polovici decembra sa zo mňa stala vegetariánka, úbytok na váhe k dnešnému dňu – 11 kg. nestresujem sa nad žiadnymi dietami, výrobky z múky sú pre mňa tabu, nejem sladkosti, občas a to málokedy zhreším a doprajem si kúsok horkej čokolády z obsahom kakaa 90%.
cvičeniu sa venujem podľa nálady – zacvičím si yogu.

weightl0ss

tu niekto píše že je málo sacharidov, iba jedno väčšie jablko denne, hlavne že potom napíše že zjedol mäso so zemiakmi...preboha, to čo ti tu radia za amatéri?

Chudnutie nie je o diétach, je to o zmene stravovacích návykov. Stačí si uvedomiť ako veľmi nám sladkosti škodia, aké to má následky, aké choroby z toho plynú, a okamžite ťa prejde chuť zožrať horalku.

Vykašli sa na cvičenie, keď vidím tie stokilové špekaté ženy, ktoré behajú po sídlisku a prídu domov tak sa nažerú s vedomím: "Veď som si trocha zabehala"... z behania budeš mať svaly, rovnako aj z cvičenia, okrem kardia. Takže namiesto natriasania sa, začni normálne jesť, a nie sa obmedzovať, lebo musíš zhodiť. Nevenuj tomu toľko pozornosti, lebo ti hrabne.
A rady týchto pseudo odborníkov, si radšej nevšímaj...

danielson33

pridavam sa k nazoru odpovedam. Obmedziť cukry a viacej zeleniny a menej priloh k jedlu. pokial možno nevysmažať. ja sa tak stravujem už asi rok--- paleo strava--- a schudol som 8kg len tak.. do dobre j postavy bez toho aby som robil ešte niečo ine okrem upravy jedla.. teda myslim ine životne upravy

decaux

orechov tiež veľa nejedz, hrsť je už veľa, dva vlašské orechy na deň, keď už orechy. alebo raz za čas, zase denne orechy jesť nemusíš, však tie su len na jeseň, kde by sme ich v minulosti vzali počas celeho roka a boli sme zdraví :)

radia ti dobre vo všetkom nižšie v príspevkoch.

ja mám napr. osvedčenú diétu kedy nejem sacharidy, vlastne jem, ale strašne malé množstvo ktoré obsahujú ovocie a zelenina, ovocie dopoludnia, nemusíš denne, jedno vačšie jablko stačí napr. ked máte na obed maso s ryžou, tak si daj len maso s nejakou zeleninou, ak zeleninu zrovna doma nemáš, tak zjedz tú polovičku z obeda.
ked som chudla 10 kg. tak som jedla vačšinou nie polovice ale len tretiny z obeda, tretinu z večere, jeden polovičný opečený chlebík na ranajky a jedno malé jablko na svačinu dopoludnia. bola som hladná stále, ale žalúdok sa mi stiahol, chudla som mesačne kilo až dve. od januára až do septembra som dala 10 kg dole. plus nejaké to cvičenie, skoky cez švihadlo, práca na záhrade, všade len po schodoch, rýchla, chôdza. nič som si nenakupovala, žiadne sladkosti,časom prejde aj chuť na sladké, hlavne ak si uvedomíš, čo jeden snickers obsahuje alebo horálka. samé stužené tuky, konzervanty, nič zdravé..vážila som sa len prvý deň v mesiaci, aby mi nehrablo a nestála som každý deň na váhe ako oslica, ešte taký dodatok :)

poradimtiti

Chudnutie je lacnejsie ako priberanie, neznie to logicky? Treba jest to co teraz, len menej - napr. polovicne porcie toho co teraz. Je to skor o sile vole a chceni ako o peniazoch. Praveze na diete este usetris.

odpovedam

Je super, ze si uvedomujes, ze klucova je strava, nie cvicenie. V podstate nic drahe nepotrebujes. Vynechaj zo stravy cukor a obilniny, zle tuky a mas to ;-). Popoludni uz nejedz ziadne sacharidy - cize ani ovocie. Obedy jedz bud bez priloh alebo s velkym obmedzenim priloh - cize len napr. maso so zeleninou alebo ryba so zeleninou.

Pridaj do stravy dobre tuky: olejnate semena a orechy a oleje z nich. Takisto pridaj viac bielkovin na ukor sacharidov. Samozrejme, sladkosti su tabu. Drzim palce ;-)