Ako si zvykáte na zubnú protézu?

Alca2

Zdravim mam vrchnu protezu uz 1 tyzden a neviem ju vybrat z ust vybrala som ju raz a od vtedy sa mi nedari a som uz z toho zufala

Darla

a to mate vsetci snimatelne? to si neviem predstavit. Ved teraz sa robia aj trvale, napr. roott, v bratislave ich robia

Frozenka

Dobry den ja mam druhy den hornu protezu a som stoho hotova tvar sa mi uplne zmenila a vekmi tazko si zvykam poradte ako si rychlejsie zvyknut

Wewushik

Zdravim. Mozte mi prosim napisat k akemu zubarovy chodite a kolko vas to vyslo. Budem potrebovat protezu a vobec si negiem vybrat dakujem.

jaja3

Ano,mam protezu hornych zubov a mam aj ciastocnu na dolnych,lebo ja nemam stolicky ani tam,ale predne su zdrave,len horne museli von,myslim predne,stolicky postupne po detoch.Tu dolnu nemam,lebo ma tlacila a ked som si ju dala dolu,zistila som,ze aspon nieco poviem...:-) dnes ma zubarka sprdla,ze si ju musim dat...ja ze vy ste nemali taku depku ako ja,bola som rada,ze som sa citila lepsie....tak kukala ako puk....No a moj prva den v robote...nikto si nic nevsimol,nic nepoculi,ziadnu zmenu v hovoreni ani nic,az kym som im nepovedala,teda len najblizzsim kamoskam.tak ma to nejako nakoplo a tusim,ze sa mi aj lepie hovorilo :-)

kikina:)

jaja - inak aj mne sa zmenila fyzimónia :))) zmenila sa mi časť medzi nosom aj s hornou perou.

S tým šušľaním - myslím že rodina by ťa neklamala. Určite sa ti zmení výslovnosť, veď predsa máš niečo cudzie v ústach. No aj na to si treba zvyknuť. Ale skús čítať a nahrať sa na mobil alebo diktafon a budeš sa počuť.

Inak bolo to dávno, ale pamätám, že aj ja som plakala prvý deň. Doma som zvlykala, že chcem naspäť staré zuby. No tie boli otrasné a takto sa aspoň môžeme usmievať na plné ústa.

Máš šťastie že ťa nenapínalo na vracanie. To si jedna z tisíca :)

Inak asi máš hornú protézu si myslím, že ? Tak ak nám dajú dolnú, to len bude sranda. Tam ju nemá čo držať, na hornej sa podnebie prisaje, ale pri dolnej nie. Tam sa musíš učiť ako ju udržať. Ústami, perami, jazykom...tam bude to rozprávanie sto krát horšie. Moja mama o to vie svoje. Moderná žena a tak trpí, lebo bez nich nejde ani na krok. Ale napr. suseda ich ani nenosí. Rozprávala a vyskakovali jej von . alebo pri jedle...

a s lepením protéz nemajú dobré skusenosti ani moja mama ani suseda..to je len reklama...lepidlo im vydrží jednu hodinu len !!! plus majú všetko od toho :(

jaja3

Ani ja si ju nevyberam...tiez len umyjem a dam naspat.Prvy den,ked mi ju dali som len plakala,nepovedala som skoro nic,bolo to take hrozne,ved 2 mesiace som mala vytrhane zuby,takze som si bez nich zvykla.....a zrazu plne usta.Nenainalo ma na vracanie,len mi to zavadzalo,teraz to vnimam este ale za 4 dni som si celkom zvykla.tiez vela citam a stale hovorim....len zajtra idem po dovolenke doroboty,som ucitelka a bojim sa ako zareaguje vedenie,ze som ususlana,ze co chcem ucit....ale ved to by mali pochopit a hadam to rychlo prejde.Doma mi hovoria,ze hovorim dobre,ale ja to pocujem a aj trochu inak vyzeram :-) ale mozno to je tym,ze som sa na seba pozerala na bezzubu.pripadam si taka ina.....a strasne moc dakujem,ze ste zareagovali,nepoznam nikoho z okolia s protézou v 39 rokoch.

matway

Dá sa,zvykneš,ja stále chcem tu protézu,aby držala a jazyk má už bolí,že ďakujem. Nikto ti nepovie,čo ťa čaká,ale už som si zvykol,3 mesiace a jem,kusem a aj kecať normálne.

kikina:)

tak ja som mala cca 30 rokov, ked mi vytrhali hore zuby. tiež som asi týžden nemohla jesť. Ani postrúhané jablko, ani slíže v polievke...len tekuté. ALE NIKDY SOM ICH NEVYBRALA a tak jedla, proste som si musela zvyknuť. A postupne som navykala.

So šušlanim som problém nemala ale aj tak som si zo začiatku doma nahlas čítala

mala som skôr problém s napínaním na vracanie. 2 týždne minimálne. Stále som mala v ústach tuhé cukríky, to pomáha. Ale musela som si zvyknuť, je to súčasť mňa. No aj teraz, po 10 rokoch sa nesmiem uprene sústrediť na to čo mím v ústach :)))

Ja ich vôbec nedávam von. Žiadne odkladanie na noc. Umyť a hneď dám naspäť.

Horšie je ak si pomyslím, žeby som musela na operáciu a zuby dať von :)))

No a samozrejme nezabudni, ak budeš niekedy vracať ( grcať ), zuby ti samovoľne vypadnú. Takže pred grcaním rýchlo vyber, inak ich budeš hľadať v záchode..alebo grcaj do umyvadla :)))))