Ake pouzivate AD a na aky typ psychickej choroby

Príspevok v téme: Ake pouzivate AD a na aky typ psychickej choroby
lola567

Ahojte,
Zaujimalo by ma ake nazvy liekov su na rozne psychicke/dusevne choroby.
Napr. Na socialnu fobiu, uzkost, depresie.. Ktore Antidepresiva su ucinne a zaberu jak maju bez neziaducich ucinkov.
Zaujimaju ma vase nazory a skusenosti.
V pondelok idem ku psychiatricke tak nech mam prehlad o tych liekov aky co je zac.
Dakujem pekne za odpovede :)

Lulu2011

no priprav sa na neziaduce ucinky, maju ich vsetky, ale mali by postupne slabnut, ja beriem escitalopram, ale nemam socialnu fobiu, ale uzkostno depresivnu poruchu a panicku poruchu

luciano

Ahoj lola
To, čo chceš vedieť, je tak obrovká téma, že sa nedá napísať pár riadkami. Odporúčam ti napísať do Googla "antidepresíva" a prečítať si výsledky hľadania - sú to stovky odborných článkov do pondelka máš čo robiť, aby si získala aký taký prehľad o týchto liekoch.
Ja ti napíšem len základné informácie. Dnes sa na depresie a úzkosti najčastejšie predpisujú AD zo skupiny SSRI, ale ak je diagnóza závažnejšia, tak sa predpisujú AD zo skupiny SNRI, prípadne atypické AD zo skupiny IMAO ako je Aurorix, ďalej atypické AD Coaxil, alebo najnovšie AD Valdoxan. Pýtaš sa, aké AD sú účinné, nuž účinné sú tie, ktoré ti zaberú. Nevýhoda AD je to, že zaberajú až tak za 2 týždne. Dovtedy ti zrejme psychiater predpíše benzodiazepíny, ktoré túto etapu preklenú. Ak ti AD nezaberie, tak doktor vyskúša ďalšie AD atď, až kým nenájdete ten, ktorý zaberie. Bohužiaľ, taká je realita. Treba si však uvedomiť jednu vec - AD neliečia, ale len potlačujú príznaky. Sú to akoby tabletky proti bolesti. Potláčajú bolesť /duševnú/, ale neliečia skutočný pôvod choroby.