Zdrava - ale s miernou obezitou

Príspevok v téme: Zdrava - ale s miernou obezitou
AfterEight

Ahojte,

chcela by som sa spytat, prosim Vas, ci je niekto na tom, tak ako ja. Samozrejme tato tema sa tyka chudnutia.

Som zena pred 30tkou (nemam deti) ale uz asi par rokov sa moja vaha pohybuje okolo 90kil mam 170cm.

Minuly rok som drzala oddelenu stravu, za 3 mesiace striktneho dodrziavania som schudla 5kg, som vytrvala, ale vravela som si, ze preboha, takto nemozem zit cely zivot, aby som si stale davala pozor, ze co sa s cim moze a co sa s cim nemoze. (skusala som aj ine diety, detox, ale vzdy som to nabrala spat).

Tak som si povedala,ze budem jest 5x za den, vyhodim chlieb (sladke skoro vobec nejem, nechuti mi, max raz za mesiac si dam 1porciu kolaca).Jem neskutocne vela zeleniny, salaty by som mohla jest kazdy den od rana do vecera.

Nepribrala som, ale ani neschudla, stale sa ma moja vaha drzi ako kliest.

Kupila som si orbitrek, poctivo na nom cvicim uz 3 mesiace 3-4x do tyzdna okolo 45min, spotim sa tak, ze by ste mohli moje oblecenie zmykat, prejdem na nom okolo 15km, ale hlavne ma to bavi. Chodime s priatelom aj na turistiky, takze pohybu mam dost a myslim, ze aj dobru kondicku.

Samozrejme, ze za tie tri 3mesiace som schudla asi 3kg. Tak som sa nahnevala a sla som k doktorke, nech mi spravi kompletne vysetrenie krvi, aj stitnu zlazu. Volala mi doktorka, ze mam vsetko az nadmieru vo vynikajucom stave (cukry,cholesterol, stitnu, moc, atd.).

Povedala mi, ze jednoducho som asi typ cloveka, co bude vzdy viac vazit, ale ze si mam sledovat cm. Ja sa ale s tymto nechcem uspokojit. Sice nikto by mi nepovedal, ze mam 90kg, zevraj na to vobec nevyzeram, citim sa super, ale zase 90kg je 90 kg a uklada sa mi to do brucha a ruk.

Uz som fakt zufala a peniaze na vyzivovych poradcov nemam. Chodim sa uz aj korculovat, peso chodim z roboty a vazne poctivo cvicim na orbitreku.
Mam bohate ranajky, na desiatu jogurt, alebo presindavku, potom obed, okolo 4-5 nieco lahke a veceru okolo 7, potom si zacvicim a spavat chodim okolo 23.
Pijem dostatok vody, jem vela zeleniny, menej ovocia, cez tyzden nahradim maso sojou, tofu, ako som spominala nejem chlieb (jem knackenbroty, sem tam sojovy,alebo celozrnny rozok), vyprazane mi nechuti, tak ja uz fakt neviem co to so mnou je....Ma niekto skusenost s tym, ze aj ked sa vyse roka snazi, kila mu dole nejdu?

Dakujem za odpovede,aj kritiku

Gima

"osoba neštastná" papaj jogurty, jogurtové nápoje, acidofilné mlieko tie obsahuju bakterie, ktoré majú pozitívny vplyv na črevnu mikroflôru a teda aj chudnutie. Ovsene vločky, jablká, kiwi a rozne ovocie. Zo zeleniny je dobra listova zelenina šaláty, špenát, kel atd.
Z knihkupectva pantha rei si kup knihu Smoothie nápoje a zaručene schudneš.

odpovedam

hlavne cviky tzv. komplexne - take, pri ktorych zabera viac svalovych partii naraz - skus drepy, vypady, zdvihanie panvy, rumunsky mrtvy tah, kliky (napr. o parapetu ci postel), plank a samozrejme cviky na brucho - brusaky zatazuju chrbat, skus ine. Ono je vzdy lepsie cvicit vo fitku, mas tam na to vybavu, pripadne ludi, ktori poradia. Ale samozrejme da sa aj doma. Ak chces cvict podla tej jilian michaels, tak pokojne, aj ked neviem, o co presne ide, len som si to preklikala narychlo. ale moze byt. ide o to, aby druh pohybu vyhovoval tebe. tak si to trebars skombinuj s intervalovym orbitrekom, daj si aspon 2-3 dni v tyzdni pauzu na regeneraciu. rozdel si to tiez podla svojich potrieb. este mozes pridat cviky na mobilitu a myofascialny trening, ak mas bolesti chrbta. vsetko to najdes na youtube, lepsie je to vidiet.

ale k strave, podla mna jes malo. pridala by som bielkoviny a nahradila vysokosacharidove ovocie zeleninou a nizkosacharidovym ovocim (citrusy, bobulovite plody a kyslejsie jablka). Vyskusaj si to na sebe, pretoze tabulkove hodnoty neberu do uvahy individualne rozdiely. Ale vseobecne by si mala prijat v idealnom pripade 1-1,8g bielkovin na 1 kg hmotnosti denne. Cize u teba 90-162g. Pridat do stravy mozes este mikrovlakninu, kupis v niektorych potravinach, v lekarni na 100% - je to vyziva pre crevne bakteria. Ak ich mas malo, stravovanie nefunguje dobre. Navyse vlaknina navazuje tuky.

Vyskusaj to na par mesiacov a sama uvidis, ci sa vaha hybe dole alebo nie. Ak vela solis, telo moze zadrziavat vodu, takze aj nad tym pouvazuj, ci nemas vela sodika v strave. Sval si chrani pocas cvicenia tuk nan nabaleny, preto neplati, ze ak chces schudnut z brucha, cvicis brucho. Z vyskumov vyplynulo, ze tuk z brucha sa najlepsie pali cvicenim noh. Ale samozrejme - vsetko je o strave, vydaj energie musi byt vyssi nez prijem. Uz mi nic take nenapada, tak vyskusaj a sama uvidis, ako rychlo pojde alebo nepojde chudnutie. Ak bude prudke, tak trosku pridaj sacharidy, ak pomale, tak odporucam nejest hned menej, ale pockat, kym sa metabolizmus nastartuje a pripadne stahovat sacharidy az potom. Ale jes malo uz teraz, takze hadam to intervalove cvicenie bude dostatocny stimul pre tvoju CNS.

AfterEight

Vazim si vase odpovede.

Orbitreku sa nechcem vzdat, lebo bol drahy a dost som nanho makala, preto urcite vyuzijem ten intervalovy sposob, dakujem za radu! od dnes to zacnem praktizovat.

Co sa tyka toho druheho siloveho sposobu, ake cviky mi odporucas? Ako som pisala, potrebujem hlavne z brucha zhodit a z ruk, uklada sa mi to do paze (biceps,triceps).

Mam aj fitloptu, kupila som si ju prednedavnom (kvoli chrbtu, kedze robim vela pc roboty). Odporucas aj cviky na nej na brucho?

Dakujem :)

odpovedam

aftereight, ono treba rozlisovat, co presne chudnes. nespravnym chudnutim ide dole aj vela svalovej hmoty a zadrziavanej vody, nemusi ist hned o tuk. Preto kvoli ochrane svalovej hmoty treba mat dostatok proteinov. Samotny sval uz len svojou existenciou v pokoji spali vela kalorii. Preto ludia s malym mnozstvom svalov su nachylnejsi na priberanie a, naopak, cim viac mas svalovej hmoty, tym viac si mozes dovolit zjest a nepribrat. ale chce to naozaj disciplinu a predovsetkym dodrziavanie stravovacieho rezimu. Svalnatosti sa obavat nemusis, zena pribera cca 1-1,5 kg svalovej hmoty rocne. Je na tebe, ci to skusis, ci nie, ale rozbehne ti to metabolizmus a spalovat budes az 50 hodin po docviceni. Ak uz chces ten orbitrek, tak prejdi na intervalovy pohyb (1 minutu chod rychlym tempom, potom 2-3 minuty volnym, oddychovym a toto opakuj po dobu asi 20-25 minut) - tym spalis viac nez keby si 3 hodiny sla jednym tempom. To ti jednak usetri cas, jednak spalis viac a spotena budes tiez riadne ;-) pouvazuj, ci sa na to chces dat. ale nie je to nic zlozite a mozes len ziskat. co sa tyka intenzivneho intervalu, tak si zvykaj postupne, nechod uplne na svoje maximum - telo si na to najprv musi zvyknut. Drzim palce.

odpovedam

idylka, suhlas. Vacsina trenerov nema o vyzive, ale, zial, ani o cviceni sajnu. Sama tak trochu bojujem proti fitness priemyslu. Ale uz sa mi to nechce rozoberat, tak tu si mozes precitat analyzy, preco vytrvalostne kardio je neefektivne na palenie tuku a preco je na to lepsi bud intervalov alebo silovy trening. Ale dovod nerobit vytrvalostne kardio je uz len v tom, ze poskodzuje srdce a nazov kardio si absolutne nezasluzi:

fitcult.refresher.sk

www.builtlean.com

a ak mas pristup do databaz, tu mas perfektne laboratorne studie presne na tuto temu, mozes si vyhladat a nastudovat:

Christopher Scott: Misconceptions about aerobic and anaerobic energy expenditure

Jason L. Talanian et. al.: Two Weeks of High-Intensity Aerobic Interval Training Increases Fat Oxidation

Alebo si najdi dalsie zdroje o "afterburn effect", su ich stovky.

ladynika, ozvem sa

AfterEight

Tu sunku nemam kazdy den, ked tak rozmyslam max 2x za tyzden, vobec napr nejem salamy, tu som nemala asi 2roky.

Soju - vynecham uplne teda :)

Ja viem, ze sa ti to nezda,ze mam 30kg naviac, ale ani mne, lebo kazdy kto ma pozna, vie, ze sa vazne takto stravujem,ako som napisala a vidiet na mne nejake cm dole,ale vaha mi nejde vobec dole a ked ide tak max 0,5 kg za mesiac dole. Co je strasne pomaly. Kedze aj cvicim na tom orbitreku, ale ako som pisala, zacnem teda cvicit aj ine cviky.

A nebyvam hladna. Teda ak sa napr naveceriam o 7, tak okolo 22 - 23 ma uz chyti trochu hlad,ale dam si radsej vodu a idem zachvilku spat.

Dakujem vsetkym, co mi tu pisete.

sewie

co sa kuracieho masa tyka-pokial to nie je domaci -resp doveryhodny chov, tak to nejedz. kura z masovej produkcie je to najskodlivejsie maso ake najdes-kurence, aby rychlo narastli, su dopovane hormonmi a podobnymi svinstavmi a to potom prijimas aj ty.
kremove veci by som tie nejedla-smotanky a podobne veci....kravske mlieko-tiez nie.

soju-neobmedz, ale zahod!urcite ju nahradis niecim inym.

ovocie ako dezert nie je dobry napad-myslim tym tie ranajky...ovocie by sa malo jest len na lacno, lebo sa dlho travi a ak si uz predtmy nieco zjedla, bude ti to v tom zaludku kvasit.

co sa tyka salatu a veceru-travi sa ti vecer dobre surova strava?...to je len dotaz, lebo vela ludi ma s tym problem...inak mi nepride ten jedalnicek nejaky zly...

urcite by som jedla vela ryb (napr namiesto toho kurcata)...tu sunku nemusis jest kazde rano-kedze udeniny maju vela soli a kvalita masa je tiez pochybna.

ale inak sa mi akosi ta hmotnost nepozdava...ja osobne ma 173 cm a vahu okolo 61 a neviem si predstavit ze s takymto jedalnickom mas o 30 kg viac:/

[zruseny37]

odpovedam: Robiť fitness trénera a mať adekvátne vzdelanie v oblasti výživy je rozdiel. Väčšina (netvrdím, že všetci) tréneri nemajú ani páru o výžive a pokiaľ si spravia ledabolo nejaký certifikovaný kurz, tak tam sa naozaj nič nedozvedia.

Tuky a vitamíny nedávam dokopy, len som vysvetľovala, že ak niečo treba prijímať, tak to nemusí byť hneď vo veľkom.

To, že kardio nemá po docvičení žiadne efekty, je len tvoje tvrdenie. Nesúhlasím s tým.

Samozrejme, že nejde hneď na glykogén v pečeni, to je predsa zásoba a na tú sa ide, až keď sa vezme cukor z krvi. Je to rezerva v prípade núdze.

No a čo sa mojej postavy týka, tak som štíhla. Nechudnem, ani to nepotrebujem.

Mimochodom, ešte aj každý človek funguje trochu inak, čiže všeobecné a univerzálne návody nefungujú na každého. K tomu sa ešte pridáva aj genetika a psychika, ktorá sa na tela v istej miere odráža.