Problém s mamou

Príspevok v téme: Problém s mamou
Ester406

Dobrý deň,
píšem kvôli problému, ktorý mám so svojou mamou. Už dlhšie ma to trápi a neviem ako to vyriešiť a pomôcť jej.
Problém spočíva v tom, že už dlho žije v nefungujúcom manželstve. Každým rokom je to horšie a horšie a jej manžel (môj otec) ju psychicky týra. Už dlho hovorí, že chce od neho odísť a keď to už aj vyzerá, že sa to stane vždy nakoniec cúvne. Stojí pri nej celá rodina, ktorá jej hovorí, že ma odísť a podporuje ju v tom no ona sa neustále ľutuje a bojí, že to nebude finančne zvládať. Svoj problém rieši alkoholom. Celé dni je zavretá doma trápi sa a hovorí, že nikam nemôže ísť pretože je vydatá a musí byť doma pritom ju ja sama posielam aby sa šla dade zabaviť.
Ja sa už na túto situáciu nemôžem pozerať pretože to ovplyvňuje aj môj život. Celé dni musím dávať pozor, čo sa bude doma diať a so svojím priateľom nemôžem ani na noc niekde odísť, aby sa doma niečo zlé nestalo.
Ideálnym riešením by bolo keby už mama konečne pochopila, že musí odísť a začala nový život niekde inde no ona si stále myslí, že jej manžel sa zmení, pritom je to stále len horšie.
Ako ju mám konečne presvedčiť aby sme odišli od otca? Chcem aby konečne nabrala odvahu a silu odísť a začať odznova aby mala pokoj ona aj ja.
Ďakujem za odpovede.

Ester406

Skúšali sme rozhovor štýlom normálnym aj ráznym nič nezabralo ak náhodou skúšame niečo riešiť rázne hovorí, že ju vraj buzerujeme, riešime to takto už 3 roky.
O financie sa fakt nemusí báť má veľmi dobrý plat a v prípade núdze by jej pomohla rodina.
Máš nejaké skúsenosti s podobným problémom?

lorrines

Rozumiem, že ťa to trápi, je to tvoja mama, ale ona je dospelá, vie aké ma možnosti. To, že sa utápa v alkohole a nič nerobí, je len jej rozhodnutie :/ Je to kruto povedané, ale ty nemôžeš všetko prispôsobovať jej. Máš priateľa, svoj život, a zrejme na teba ani na nikoho nedá. Pomôže jedine nejaký ráznejší rozhovor a najmä ak by všetci do nej začali naraz hustiť, alebo neviem. Povedz jej, že jej život uteká pomedzi prsty, mladšia už nebude, a ked bude mať 60-70 bude spomínať na to, ako sa pri fľaši trápila v nešťastnom vzťahu?
Potom si teprv bude trieskať hlavu, že s tým mohla niečo robiť :/ Treba jej to povedať asi takto.
Máš ešte nejakých súrodencov, alebo akú má mamka prácu? Prečo sa bojí o financie?