Transfúzia krvnej plazmy sa v boji s COVID-19 javí nádejne. Krv od tých, ktorí už koronavírus prekonali a vyliečili sa, by mohla pomôcť chorým

Krvná plazma sa používa v boji proti rakovine, teraz sa skúša jej využitie v boji s ochorením COVID-19.Krv vyliečených pacientov totiž obsahuje potrebné protilátky.
Krvná plazma v boji proti koronavírusu

Zdroj: Flickr.com

Krvná plazma v boji proti koronavírusu

Prvú úspešnú transfúziu krvnej plazmy má za sebou Čína, nasadiť ju chce aj New York, a táto metóda nie je vylúčená ani v Česku.

Princíp je jednoduchý. Tí, ktorí už ochorenie COVID-19 prekonali a vyliečili sa, by mali mať v krvi protilátky. Tie sa pomocou transfúzie môžu dostať aj k chorým.

Protilátky z krvi vyliečených pacientov následne dokážu vírus v tele ešte stále chorého obaliť, a ten stratí schopnosť napádať bunky. Podobný postup sa skúšal aj u pacientov s ebolou.

"V súčasnosti je to veľmi aktuálna téma, a je to jedna z ciest, ako ochrániť rizikové skupiny alebo ťažko chorých. Použitie krvnej plazmy ostatne nie je nič nové, je to novinka iba pri u koronavíruse, "povedal pre Lidovky.cz virológ Ivan Hirsch z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity.

V celej Číne prebehla podľa dostupných informácií transfúzia krvnej plazmy u 245 pacientov. U 91 z nich došlo k zlepšeniu ich stavu.

Použitie krvnej plazmy v boji s COVID-19 opísal aj odborný časopis Journal of the American Medical Association.

Ide o prípad 5 pacientov v čínskom Šen-čene, u ktorých bol priebeh choroby ťažký. Počas 3 dní od podania krvnej plazmy sa u 4 pacientov znížila teplota.

Počas 12 dní sa zlepšili ich respiračné problémy. 3 z 5 spomínaných pacientov boli už prepustení z nemocnice. Ďalší 2 sú stabilizovaní, stále ale potrebujú pľúcny ventilátor.

Odborný časopis však tiež upozorňuje, že všetci pacienti okrem krvnej plazmy dostávali tiež rôzne experimentálne antivirotiká a steroidy. Na koľko mala účinok samotná krvná plazma, je tak veľmi ťažké dokázať.


Prečítajte si aj:

Experimentálny liek na koronavírus v Česku zabral!

Aký je rozdiel medzi rýchlotestom a laboratórnou diagnostikou COVID-19?


EV365

Vraj sa možno nakaziť druhý krát. Nevzniká imunita. Potom je takáto transfúzia šírením nákazlivej choroby.

EV365

Jediná ako tak nezávadná transfúzia je autotransfúzia. Krv od cudzieho človeka vždy spôsobuje problémy. Okrem pár skupín existuje množstvo podskupín.