Rýchlotesty na koronavírus: sú naozaj neúčinné? Aký je rozdiel medzi rýchlotestom a laboratórnou diagnostikou COVID-19?

Úrad verejného zdravotníctva SR vysvetlil účinnosť rýchlotestov na zistenie ochorenia COVID-19.
koronavírus rýchlotesty

Zdroj: Pixabay.com

Predstavitelia novej vlády vyčítali Správe štátnych hmotných rezerv nákup 200.000 balení rýchlotestov na zistenie ochorenia COVID-19 a spochybnili ich účinnosť. Stanovisko k situácii dal aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19 môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia – napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. Rýchlotesty však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Ide o orientačné vyšetrenie a treba ho ešte konfirmovať citlivejšou metódou, píše ÚVZ SR v stanovisku na svojej facebook stránke.

Rozdiel medzi rýchlotestom a laboratórnou diagnostikou koronavírusu môže byť pre bežných ľudí nejasný, preto sme vám zhrnuli fakty a rozdiely v jednotlivých metódach diagnostiky ochorenia COVID-19.

Rýchlotest na koronavírus

  • Rýchlotest má význam použiť len u chorých osôb s klinickými príznakmi na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných bežných sezónnych ochorení.

  • Je založený na detekcii protilátok IgM a IgG v ľudskej krvi. Tieto protilátky vytvára náš vlastný imunitný systém (reaguje tak na prítomnosť vírusu) a sú detekovateľné, podľa dostupných údajov, najskôr 7-8 dní po nástupe príznakov (teda až po uplynutí inkubačnej doby).

  • Negatívny výsledok rýchlotestu môže znamenať:

  1. človek sa s vírusom nestretol a ak má klinické príznaky, tak sú spôsobené iným patogénom
  2. človek je nakazený, ale ešte je v inkubačnej dobe a nemá klinické príznaky ochorenia, a predstavuje teda potenciálny zdroj nákazy pre svoje okolie
  3. človek je nakazený, buď má, alebo nemá klinické príznaky, ale jeho telo ešte neprodukuje dostatok protilátok, ktoré by test dokázal zachytiť
  • K výsledku rýchlotestu sa teda pristupuje tak, že pokiaľ je negatívny, ochorenie COVID-19 nie je aktuálne potvrdené ani vylúčené.

Aký môže mať tento rýchlotest prínos?

  1. Dokáže vylúčiť/potvrdiť ochorenie COVID-19 u ľudí, ktorí prekonávajú akútne respiračné ochorenie, a to najskôr na 7.-8. deň po objavení prvých klinických príznakov (napr. teplota, kašeľ, nádcha, kýchanie, dýchavičnosť…).
  2. Je vhodný na zistenie percenta populácie, ktoré s vírusom prišlo do kontaktu. Takéto testovanie má obvykle zmysel až po skončení epidémie.

Laboratórna diagnostika koronavírusu- PCR test

  • Je založená na priamom dôkaze vírusu v tele a nie protilátok, ktoré proti vírusu produkuje naše telo.

  • PCR test je vyšetrenie realizované Real-Time PCR (polymerázová reťazová reakcia), ktorá v reálnom čase deteguje prítomnosť genetickej informácie vírusu SARS-CoV-2.

  • Test je vhodný pri podozrení na ochorenie COVID-19, ak ešte nepociťujete príznaky (horúčka, kašeľ, dýchavičnosť a bolesti svalov) spojené s náhlym nástupom príznakov

  • Testovaným sa robí výter horných dýchacích ciest – nazofaryngu a orofaryngu (z úst a nosa), pri ktorom sa odoberajú bunky epitelu dýchacích ciest. Odobrané vzorky sa testujú v laboratóriu.

  • Záchytnosť PCR testu je vyššia ako u akéhokoľvek iného testu v súčasnosti a jedná sa o typ testu, ktorý doporučuje aj Úrad verejného zdravotníctva SR a WHO.

Laboratórnu diagnostiku na zistenie COVID-19 vykonávajú Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR, Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach a Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), aj súkromné laboratórium.


Články k téme:

Imunologička radí: ako rozlíšiť alergiu od príznakov koronavírusu?

Američan zomrel po tom, ako si sám naordinoval liek proti koronavírusu!