Domáce násilie počas karantény: Ženy vo Francúzsku hľadajú pomoc v lekárňach, používajú šifry, aby unikli násilníkom

Viaceré štúdie potvrdili, že emocionálne stresujúce udalosti, akou pandémia koronavírusu rozhodne je, môžu viesť k zvýšeniu agresívneho správania doma. Vedci už v minulosti zaznamenali nárast prípadov domáceho násilia napr. počas hospodárskej krízy, počas veľkých prírodných katastrof a tiež počas veľkých futbalových turnajov.
Domáce násilie počas karantény

Zdroj: Pexels.com

Pandémia koronavírusu núti štáty po celom svete, aby podnikali nevyhnutné kroky a preventívne opatrenia, medzi ktoré patrí aj obmedzenie pohybu svojich občanov.

Obete domáceho násilia sa tak náhle ocitli uväznené doma so svojimi násilnými partnermi. Podľa odborníkov, väčšina obetí nie je schopná, alebo sa príliš obáva, zavolať políciu.

Francúzsko, inšpirované podobným systémom v Španielsku, odporučilo obetiam domáceho násila, aby vyhľadali pomoc v lekárni. Ak v lekárni nemôžu hovoriť otvorene, môžu lekárnikovi za pultom jednoducho povedať šifru „maska 19“.

Ako píše CNN, vo francúzskom meste Nancy prišla žena do lekárne, jedného z mála verejných miest, ktoré ešte zostali počas pandémie koronavírusu otvorené, aby lekárnikovi povedala, že bola zneužitá svojim partnerom. Čoskoro ho zatkla polícia

Žena v Nancy bola prvou osobou, ktorá požiadala o pomoc, odkedy francúzska vláda spustila iniciatívu minulý týždeň.

Stresujúce udalosti môžu viesť k zvýšeniu agresívneho správania

Francúzsky minister vnútra, Christophe Castaner uviedol, že po prijatí preventívnych opatrení a obmedzeniu pohybu osôb, došlo v Paríži k zvýšeniu policajných zásahov súvisiacich s domácim násilím o 36%.

Viaceré štúdie potvrdili, že emocionálne stresujúce udalosti môžu viesť k zvýšeniu agresívneho správania doma. Vedci zaznamenali nárast prípadov domáceho násilia napr. počas hospodárskej krízy v roku 2008, počas veľkých prírodných katastrof, a tiež počas veľkých futbalových turnajov.

Podobné prípady domáceho násilia sa dejú aj v Taliansku. Linka pomoci pre domáce násilie Telefono Rosa v Taliansku uviedla, že v prvých dvoch marcových týždňoch dostala o 55% menej hovorov, pretože mnohým ženám bolo počas “lockdownu“ (uzamknutia krajiny) ťažké požiadať o pomoc.

Problém sa však netýka iba Európy. Austrálska vláda uviedla, že spoločnosť Google zaznamenala najviac vyhľadávaní pomoci v oblasti domáceho násilia za posledných 5 rokov, od prepuknutia pandémie COVID-19, čo predstavuje nárast o 75%.

Zoznam krízových liniek, centier, poradní pre týrané ženy, deti a obete domáceho násilia v jednotlivých krajoch Slovenska nájdete na tomto odkaze.


Mohlo by vás zaujímať:

O páchanom násilí na ženách nemožno mlčať: vyhľadajte pomoc!

Akých práv sa môžu obete domáceho násilia domáhať?