Neviem čo so životom a čo ďalej

Príspevok v téme: Neviem čo so životom a čo ďalej
NeviemCoSom

Čaute,
chcel by som sa skôr vyrozprávať, neviem či na môj problém existuje riešenie.

Ako dlho Vám trvalo pokiaľ ste si našli prácu, v ktorej ste. Baví Vás daná práca? Je zárobok dostatočný na to, aby ste žili život podľa svojich predstáv? (pod predstavami si ja osobne nepredstavujem milionárske jachty a podobné blbosti :) takže takéto názory tam nezapočítavajte). čoho ste sa museli kvôli danej práci vzdať? Koľko prác ste vystriedali?

Riešim totiž dilemu. No najprv menší príbeh:

Nedávno som skončil vysokú školu a ako každý absolvent stojím pred dverami, kde by som si mal vybrať prácu a smer, v ktorom sa chcem ďalej uberať. Hľadanie práce (hlavne tu na východe) dá človeku dobre zabrať. Prácu som si našiel po pár desiatkách neúspešných pohovoroch. Niektoré boli fakt, že WTF ale to nieje témou tohto príspevku...

Takže, našiel som si prácu. V malom mestečku, plat nič moc, ale aspoň nehnijem doma. Danú prácu som teda zobral viac z dôvodu toho, že mi doma už fakt hrabalo a lepší vrabec v hrsti ako... Proste v životopise vznikala v kolónke "moja kariéra" každým dňom čoraz väčšia diera a povedal som si, že zatiaľčo budem chodiť do roboty nájdem si niečo lepšie.
Po pár týždňoch (2 mesiace) som sa na danú robotu vykašľal. Robiť poskoka u súkromníka... Nikdy viac. (aspoň som si odniesol skúsenosť a zistil, že aj taký je život). Práca bola skôr pre učňovkára, (nie nie som namyslený VŠ), ale to by som aj prehltol, no to čo so mnou stváral zamestnávateľ to som nestrpel a dal výpoveď.
Takže moja kolónka v životopise "kariéra" sa rozšírila o 2 mesiace čohosi čo mi asi do života netreba a o ďalšiu trápnosť, keďže teraz na pohovoroch musím vysvetľovať (bez ohovárania zamestnávateľa) prečo som ukončil pracovný pomer... proste trapas. (opäť to nesúvisí s tým o čom má byť daný príspevok :D ).

Dostávame sa k podstate veci teda mojej dileme.

Opäť behám po pohovoroch a zamýšľam sa nad tým, čo v živote chcem a čo z toho mi vie daná práca poskytnúť.
(Zistil som, že takú prácu si asi nenájdem :D, ale snažím sa k tomu aspoň troch priblížiť).
Po ďalších X pohovoroch sa mi rysuje robota. (čakám na vyjadrenie kedy nastúpiť). Opäť v mojom okolí, žiadne veľkomesto, ale daná firma vyzerá serióznejšie ako to čudo kde som bol predtým :) . Platovo je to bieda zasa... Okrem toho mám ďalšie ponuky, kde by som zarobil síce viac a to o dosť (asi 100% :D).

Problém vysvetlím asi takto. Žijem na dedine, kde mám nekonečnú záhradu, zverstvo a dom, o ktorý sa starám sám. (nemám priateľku, kamoši sa rozišli svetom, proste momentálny spoločenský život 0 bodov, jediné čo ma tu drží je ten dom). S prácou, ktorá sa mi rysuje by som sa o ten dom zvládal starať, keďže je tá robota na skok.
Práca, kde by som zarábal o 100% viac oproti tomu čo by som zarobil tu sa mi núka niekoľko desiatok kilometrov od domu. To znamená, že by som sa ho takpovediac musel vzdať. Neviem sa rozhodnúť čo ďalej.

Neviem ani čo od daných robôt očakávať. Nechcem sa zasa sklamať blbým zamestnávateľom. Predsa len, robiť v nadnárodnej spoločnosti a nejakej s.r.o :) je možno trocha rozdiel. Nechcem zasa nechať dom a zverstvo na pospas. Som proste chlapec z dediny, ktorý by chcel žiť život veľkomešťana s pasúcimi sa kozami pred bytovkou :D ...

Viem že plat nieje všetko, ale peniaze k životu treba. Ďalej treba aj známosti, tie by som v tej bližšej robote veľmi nenabral (hlavne nie ženského pohlavia), keďže sa už 14 rokov pohybujem len v čisto mužskom kolektíve a táto práca nebude výnimkou). Rovnako aj vekový priemer danej firmy je dosť vysoký :D a bojím sa, že si s nimi nesadnem. Na druhej strane neplatím ubytko, veľké cestovné... Teda o náklady menej.

Fakt sa neviem rozhodnúť :) tak tento môj monológ bol asi k ničomu (nevime či ho niekto pochopil) ale budem rád ak odpíšete na horeuvedené otázky.

Vďaka

suineg

jedno viem isto, ako zamestnanca by som Ťa nechcel a to by si mohol byť aj lumen.
Všetci sa zakopte v korporáciách, fajn teplé miestečko, nulová zodpovednosť, tváriť sa doležito, ale žiadna zodpovednosť. Uff celé toto speje do jednej velkej prdele.
Potom keď Ťa to zomelie, príde nový, mladý a vypluje Ťa to do reality.
Ostaň pri kozách, lebo zaplačeš.

tessy7

Moja rada je, neopúšťaj to čo máš rád. Chceš robiť pre nejakú nadnárodnú korporáciu, ktorej majitelia ani nevedia, že existuješ, alebo pre nejakú lokálnu s.r.o., kde niekedy nedostaneš ani to na čo máš zo zákona nárok? A po celom dni v práci sa vrátiť do panelákového bytu. Vieš si predstaviť život v paneláku? Večer nebudeš môcť len tak vyjsť na terasu, alebo do záhrady. Máš skvelé zázemie, čo by som ja dala za takú záhradu.

Prečo by si to nemohol radšej ďalej rozvíjať, vybudovať nejakú menšiu farmu, predávat ovocie, zeleninu, vyrábať niečo z mlieka. Ľudia sa dnes vracajú k bio produktom, v mode je všekto oragnické a prírodné, mal by si to využiť. OK, nebude to ľahké, ale budeš slobodný, nebudeš závislý od nejakého panáčika, ktorý ťa hocikedy pošle do p..., len preto, že sa zle vyspal. Na začiatok by si mohol vziať tú lokálnu prácu a popri tom si budovať niečo vlastné.

Inak celkom dobrý článok:

www.startitup.sk

smilova

Vieš, aká práca by ťa bavila? Ani nie konkrétne miesto, možno stačí, aby si si priblížil, čo by ťa napĺňalo. Lebo taká práca ti môže pomôcť aj k celkovej spokojnosti. Zoznámiť sa môžeš predsa hocikde, nielen v práci. (Tiež môžeš popremýšľať nad tým, kde by sa dalo zoznámiť...)
Bol by si ocjotný obetovať statok, ak by ťa práca č.2 bavila? Či v nej ide skôr o dobrý plat? A v akom vzťahu sú u teba hodnoty naplnenie v práci vs. plat? A čo ostatné ponuky?

aaaak

ja by som na tvojom mieste zobral tu pracu blizsie(sudim na zaklade toho, ze pracujem v BA a som zo stredneho slovenska).
predsa len to je ine, ked byvas doma, mas cas na to co ta bavi, nestravis cely den v praci a zvysok cestovanim.
ked sa ti praca nebude pozdavat, tak furt mas moznost pokracovat v hladani v sirsom okoli.
k tvojmu druhemu bodu - nepodmienoval by som pracu so socialnym zivotom. tento bod mozes furt riesit osobitne.
takisto nemusi platit, ze aj ked v tej vzdiadelnejsej praci je nizsi vekovy priemer, ze by si si tam niekoho nasiel, alebo ze si sadnete.

Sejla

Skus si dat nejaky dlhodoby ciel a zostav si plan, ako ho dosiahnut. Pripada mi to, ze vobec nevies, co chces robit, co chces dosiahnut a bojis sa vystrcit nohy z tvojej rodnej dediny, kde ti robia spolocnost tvoje kozicky:)) Musis vyjst zo svojej komfortnej zony a to aj geograficky, aj myslou. Naucit sa riskovat a osobnostne rast.