Príspevok pre prvorodičky ktoré porodili v zahraničí

Príspevok v téme: Príspevok pre prvorodičky ktoré porodili v zahraničí
zuzana112

Chcela by som sa opytat, narodilo sa mi babetko v Anglicku 12.06.2008 a teraz som na slovensku a vybavujem si rodny a slovensky list pre maleho. Keď mi pridelia rodné číslo chcela by som si požiadať o príspevok 25000 pre prvorodičky ale vzhľadom na to že žijeme v anglicku a poberam tam aj matersku myslite že mam narok na niečo keď priznám že tam poberam príspevky? Dokedy sa može požiadať o tento príspevok do 3 mesiacov alebo do pol roka?

aletoto

ahojte baby,
na co mate narok, to si aj ziadajte. Nikto nam vlastne nic neda zadarmo. Ten prispevok je vysledkom platenia dani nie len nas, ale tiez nasich predkov. Moja manzelka je Polka, ja som Slovak, narodilo sa nam mimino a postaram sa aby prispevok na dieta bol zo Slovenska, neviem ci sa to da, ale za pokus nic nedam.

kikush

No to urcite, oni pracuju v zahranici,platia tam odvody, dane a pod. a ked porodia a nic od toho statu nedostanu obratia sa na Slovensko.

Katka89

nie je to zneuzivanie slovenska. je to uplatnovanie si naroku na co maju. ak im to raz zakon umoznuje, boli by hlupi to nevyuzit. je to o ich sikovnosti ze dokazu si najst a uplatnit to co im zakon nezakazuje. na tom nie je nic zle a takto funguje milion ludi aj uplne v inych oblastiach. ako sa hovori neznalost zakona neospravedlnuje a znalost zakona je uz "vyuzivanie" alebo "zneuzivanie" systemu? a ona chcela poradit a nie vase "nazory" ze co berie peniaze slovensku. ved to je smiesne. keby ste poznali ekonomiku europskej unie a slovenska videli by ste do toho uplne inak. napr. to ze oni zarabaju v zahranici, ale investuju peniaze na slovensku v podobe kupovania majetkov? je to silna kupna sila pre slovensko okrem XY inych veci, ktore slovensku pomahaju.

kikush

S tymito prispevkami pracujem a niekolko faktov a nazorov:
1. Norika si uplne mimo, hovoris ako keby peniaze z EU chodili iba na Slovensko. Neviem, v akej krajine zijes ty, ale myslim, ze dotacie z EU su aj tam.
2. Usiko-plne s tebou suhlasim. Ked sa raz rozhodnem zit v inej krajine, riadim sa jej pravidlami a ak mam na nieco narok uplatnujem si to tam a nevyuzivam SK iba ako dojnu kravu. Ked odtialto odisli predpokladam, ze 99% z nich na SK nadavalo, ale ked maju dostat peniaze asi na to rychlo zabudli. A nie je v tom ziadna zavist ale cista pravda a chapem, ze ta niekedy boli.
3. Mirka, jednou z podmienok tohto prispevku je pravidelne sa od 4 mesiaca tehotenstva zucastnovat gynek. prehliadok.
4. Prispevok pri narodeni a priplatok k prispevku v prvom rade vyplaca krajina, v ktorej sa dieta narodilo. Ak tam taky prispevok nie je, potom si ho mozno uplatnit na Slovensku.

Catriona5

je to iba zavist tych, ktori ostali na slovensku, nic neurobili preto aby sa dostali do zahranicia, nasli si tam pracu a zarabali. len sa budu vecne stazovat ako nemaju peniaze, ako je tazko zit na slovensku a budu nadalej zavistlivo pozerat na tych ktori obetovali styk s rodinou a mnoho inych veci aby nieco preto urobili aby sa mali lepsie. este som sa nestretla s clovekom ktory by bol na slovensku a pri teme ze niekto pracuje v zahranici sa spytali ze ci to nie je pre nich tazke. kazdy len vidi to, ze su vsetci milionari, nemaju starosti, dovolia si hocico kupit atd... ale to ze to ide vsetko na ukor priatelov, rodiny, psychiky a hlavne zdravia to nevidi samozrejme nikto. viem ze kolegyna pracovala v zahranici, porodila na slovensku, a pobera matersku zo zahranicia a dostala aj prispevok na prvorodene dieta. neviem vsak ci nemusela zdokladovat aj navstevy u slovenskeho gynekologa...

norika98

To akoze co sa tu rozoberalo, ze ludia ktory ziju v zahranici si nemaju uplatnovat narok na peniaze zo Slovenska, ked pridu fondy, podpobry z EU pre Slovensko to su slovaci radi, prisli tisice, miliony na rozvoj projektov, na podporu socialneho systemu a pod. ale ze na tych peniazeoch sa podielame my ludia pracujuci v zahranici, to nikto nevidi, vy platite dane, odvody na Slovensku co je sice pekne a potrebne pre krajiny, ale aj my sme tam raz zili a aj my sme si tam uz svoje odplatili a ked raz vypocita krajina ze to staci, na to malo o co si narokuejeme, tak prosim pekne sa tu netvarte, ze dostavame nieco na vyse, smiesny ludia su tu teda, mentalita niektorych ludi stale zaostava, brat zo zahranicia ano, davat nie a este k tomu svojim ludom, ktory na vas dru a platia o vela vyssie odvody do europskych fonodov, no hanba vam zavystlivcom, no nemate co zavidiet, nas to stalo viac namahy, viac odlucenia od rodiny, viac starosti s vybavovanim a pod., no je to nasa volba, riadne si vsetko platime, preto mame narok, su ludia co si platia poistenie aj na Slovensku aj v zahranici a teraz co, nemaju si pytat peniaze na ktore maju narok, keby ste trosku porozmyslali rychlo by ste zistili preco na tie prispevky narok maju, totiz slovensko este stale nedava nic zadarmo a tak si uvedomte mi tym ze pracujeme v zahranici, davame slovensku viac penazi ako vy, mysliet treba a pochopite lahko, preco to tak je, zalepeni zavistou ozaj hanba vam

janninka

pre slovenky zijuce v zahranici..cakajuce babenko: Podmienky nárokuPodmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa sú:

•narodenie dieťaťa,
•trvalý pobyt oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky.
Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa na to isté dieťa vzniká iba raz.

Ak sa súčasne narodí viac detí, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa vzniká na každé dieťa.

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak

•pred uplatnením nároku na príspevok pri narodení dieťaťa dala privolenie na osvojenie dieťaťa alebo
•dieťa bolo zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu alebo príslušného orgánu alebo dieťaťu bola nariadená ústavná starostlivosť právoplatným rozhodnutím súdu.
Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe (matke), ak po pôrode bez súhlasu ošetrujúceho lekára opustila dieťa v zdravotníckom zariadení.

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak sa dieťa narodilo v cudzine a príslušná inštitúcia krajiny, v ktorej sa dieťa narodilo, vyplatila oprávnenej osobe príspevok alebo inú dávku toho istého druhu.

Ja nevidim problem v tom preco by ste si narokovat nemohli..tiez ste zili pracovali na SK platili dane, poistenia a podobne. Nie mozno kazdy vyuzival vsetky socialne vyhody..ako chodil po doktoroch ked ho pichlo v boku, nepoberal peniazky v nezamestnanosti alebo nestudoval zo statnych koruniek. A tiez viem ze v zahranici ste nemali na ruziach ustlane a museli ste si prejst kazda s svojim kym ste to niekam dopracovali. Zakony su tu preto aby kazdeho chranili a ak zo zakona narok vznika tak narok na to je!! Drzim palceky!!!

marcia

lucina 82:
ahoj,preco by si si ho mala platit?Hned ako prides domov na sk si zaplat zdravotnu poistku,znova sa proste prihlas a porod urcite platit nebudes:)Hlavne to stihaj:)a prines do poistovne aj ukoncenie tvojho pracovneho pomeru a povedz im ze ostavas doma uz natrvalo lebo zase budu z toho robit velke halo ako robili mne..papa

lucina82

babulky chcela som sa spytat..pokial zijete v zahranici a pridete rodit na sr s tym ze tam uz aj ostanete, tak si musite platit porod???kedze si nic neplatiti na sr..hm...ako to je??
dakujem

marcia

jajka 001:
Tu je aj skoda reci sa na nieco opytat lebo zopar milych a premudrelych ta hned odrovnaju s tym ze co ty vlastne chces,odisla si z sk tak co si narokujes..nechapu ze stale mame nato pravo..jasne ze si budeme pytat,preco nie,stat osklbava nas a nie my jeho..a je ovela viac takych co osklbe o ovela tazsie peniaze ako my,co si pytame len pre nase deti.