Skončite so stereotypmi! Obujte si dnes ponožky rôznych farieb a podporte šírenie povedomia o Downovom syndróme

21.marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Cieľom je šíriť osvetu o ľuďoch s Downovým syndrómom, a tak prispieť k vyššej kvalite ich života – lepšími podmienkami na vzdelanie, zamestnanie, začlenenie a prijatie spoločnosťou v každej oblasti života.

Zdroj: Freepik.com

Na podnet organizácií Down Syndrome International (ďalej DSI) a European Down Syndrome Association (ďalej EDSA) bol Svetový deň Downovho syndrómu prvýkrát vyhlásený v roku 2012.

DSI aj tento rok vyzýva svojich sympatizantov na celom svete, aby vlastnými aktivitami prispeli k zvyšovaniu povedomia o tom, čo Downov syndróm je, čo znamená Downov syndróm mať, a akú dôležitú úlohu majú ľudia s Downovým syndrómom v našich životoch a komunitách.

Tento rok kampaň #WDSD prináša jasný odkaz: „EndTheStereotypes", Skončime so stereotypmi". Vyzýva všetkých tvorcov rozhodnutí a politík, aby sa zaviazali zapojiť organizácie zastupujúce ľudí s Downovým syndrómom do všetkých rozhodovaní.

Každý sa môže zapojiť do šírenia povedomia, napr. zdieľaním výzvu „Skončime so stereotypmi“ na sociálnych sieťach prostredníctvom #EndTheStereotypes.

Aj keď ľudí s Downovým syndrómom spája 21. chromozóm a majú viaceré spoločné črty neznamená to, že sú rovnakí. Každý z nich je individuálna osobnosť s vlastným prežívaním, osobnou históriou, svojimi potrebami a snami. Dokazujú nám to v každodennom živote, sú usilovní v práci, talentovaní športovci, tanečníci, výtvarníci, speváci atď. Sú jedinečné osobnosti a tak ich treba vnímať a prijímať. Sú rozmanití a obohacujú náš svet,“ hovorí Iveta Mišová zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike, r. s. p.

V rámci iniciatívy platí aj tento rok #PonozkovaVyzva. Oblečte si 21. marca ponožky rôznych farieb či veľkostí, a podportetak iniciatívu šírenia povedomia o Downovom syndróme.