Biopsia krčka maternice

Sonicka 1

Ahojte spolubojovnicky:)
Dnes som absolvovala odobratie tkaniva z krcku maternice na histologicke vysetrenie ,cize biopsiu. Vsetkym, ktore sa bojite: Tento maly chirurgicky zakrok je skutocne bezbolestny...pri odcviknuti tkaniva..2x..som citila len minimalne postipnutie. Pol hodinu pred vysetrenim som uzila 2 tbl Buskopanu. Pocas zakroku pani doktorka nepouzila ziadnu lokalnu anestezu na znecitlivenie. Vsetko prebiehalo ako pocas rutinneho gynekologickeho vysetrenia. Bez bolesti !

Geneviev

Chcela by som sa s Vami podeliť o moju skúsenosť s excíziou krčka maternice v Holandsku. Po obdržaní výsledkov z cytológie, kde mi diagnostikovali H-SIL v Holandsku sa označuje ako CIN III (predštádium rakoviny, z ktorého sa môže, ale aj nemusí rozvinúť rakovina krčka maternice) ma poslali na druhé kolposkopické vyšetrenie (colposcopie) pri ktorom mi odobrali vzorku (biopsia) a tú poslali na histológiu, samozrejme sa ešte raz potvrdila diagnóza CIN III. Pričom ma ešte raz upozornili na to, že to nie je rakovina.
Kolposkopia nie je nepríjemá, je to ako gynekologycké vyšetrenie, len s tým rozdielom, že doktor pri tom používa niečo ako mikroskop, aby lepšie videl na krčok maternice. Môžete to sledovať aj vy na monitore, ktorý sa nachádza hneď vedľa Vás. Ak doktorka nevidí žiadne zmeny na krčku môže vám ho potrieť kontrastnou látkou. A potom už z daného miesta odoberie vzorku. Pri odoberaní vzorky,aby ste necítili bolesť vám povedia, aby ste silno zakašľali. A naozaj to pomáha ;-) Na uzatvorenie ranky použili niečo ako vatové tyčinky kde na koncoch bolo niečo strieborné - sivé. Neviem čo to bolo.
Po vyšetrení som išla normálne domov. Bolesť v podbrušku som cítila až o deň na to, ale nebola to intenzívna bolesť, iba pri sedení. Potom nasledujúce dni som mala transparentný výtok s červeným nádychom a o dva dni na to aj so stopami tej sivej látky. Na výsledky sa tu v Holandsku čaká 2 týždne.
Po obdržaní výsledkov mi doktorka odporučila excíziu krčka maternice (elektrická slučka, v Holandsku sa to volá Lisexcisie). Excízia tu prebieha na dennej operačnej sále bez narkózy s lokálnou anestéziou. Prebehlo to veľmi rýchlo celý zákrok trval približne 30 min. Najprv mi na stehno prilepili niečo ako elektricú nálepku (asi aby ma nekoplo ). Potom mi doktorka pichla asi dve anestézie do krčka maternice, čo bolo troška nepríjemné, ale krčok maternice nieje taký citlivý ako napríklad pokožka. Znesie toho vela. Po injekciách som cítila ako mi buší srdce a chcelo sa mi smiať. A ani som sa nenazdala a bolo to vonku. Vzorku mi ešte ukázali bolo to veľké asi 1cm na 1cm a šírka 1-1,5 mm. Nakoniec mi tam zaviedli tampon, ktorý tam musel byť nasledujúce 4 hodiny. Bolesti po zákroku minimálne, hlavne pri sedení a výtoky transparentné a hnedasté po jóde (jodium), ktorý použili na dezinfekciu. Ak by som dostala silné bolesti odporučili mi paracetamol, lebo po ibalgine by som mohla začať krvácať. Tak asi toľko. Držím palce!

pomona

Osobne som absolvovala biopsiu krčka maternice včera. Bola som maximálne vystrašená. Sestričky mi pichli injekciu proti bolesti a po 20 minútach som šla k doktorovi. Doktor bol veľmi milý a celý čas mi vravel, aká som statočna ( non stop mi tiekli slzy), lokálne mi ešte krčok znecitlivel, musím povedať, že samotný zákrok som vôbec necítila. Zobral mi 6 vzoriek, z toho pri jednom obere som pocítila bolesť (žeby štikol hlbšie?). Po zákroku mi dal Gelita - spon špongiu na zastavenie krvácania. Potom mi prišlo zle od srdca, zapotácala som sa, bolo mi na odpadnutie, tak som musela ešte zo 10 minút u doktora ostať ležať. Pravdepodobne zo stresu.

Musím povedať. Nebolo to tak nepríjemné, ako som čakala - vlastne som to necítila, ale stres mi vyvolal ohromný strach. Už by som to nechcela absolvovať, ale opakovane, nebolo to hrozné. Krvácanie mierne, bolesť žiadna teraz. Držím palce. Teraz len čakať na výsledky.

maya2179

Ahojte, o mesiac ma čaká biopsia krčka maternice a musím povedať, že sa čím ďalej tým viac bojím, sú tu rôzne skúsenosti a mne doktor povedal, že ambulantne bez nejakej narkózy to bude robiť a vraj to nebolí len je to nepríjemné a do večera by som mala prestať krvácať. Ale mám chuť sa na to vykašľať...

katy.stef

Než som išla na zakrok hladala som nejake blogy a skusenosti inych žien, aby som sa vedela psychicky pripravit. Toto bola jedina diskusia, ktorú som našla a poviem Vám, tak som sa bála, že som tam skoro ani nešla. V podstate som mala strach väčší ako bola bolesť toho vyšetrenia. "Odcviknutie" nebolo zrovna to najpríjemnejšie čo som kedy zažila, ale nebola to bolesť, ktorú by som nevydržala. V podstate som to ani necítila - ak by to Dr celé nekomentovala :) . Len keď už bolo po všetkom mala som mierne kŕče /ako pri menzese/ ale hneď ako som vyšla z oridnácie dala som si tabletku od bolesti, takže som bola úplne OK. Odkaz pre ostatné ženy, ktoré si budú čítať tieto príspevky - nebojte sa. Mimomaternicové tehotenstvo bolí viac ako biopsia krčka.

PJURITY

ahoj vsetci sa som pred 4 dnamy tiez podstupila biopsiu ale ja som nic necitila ked my brali vzorku,dala my do krcku nejaku tekutinu aby my zastavilo krvacanie.som v anglicku a boli mili vsetko vysvetlili,potom my dala vlozku a krvacam uz 4 dni mala som trochu bolesti vpodbrusku ale slabe.potom my povedala ze tam nic nevidi ze by som mala rakovinu a vysledky do 3 az 6 tyzdnov.ja som sa strasne bala ale nic to nebolo len my povedala hned po tom ze mam byt doma 24 hod nic nerobit a nic tazke nedvihat.a ziadnu narkozu som nemala

escity

ahojte dnes som absolvovala biopsiu nase zdravotnictvo jedna velka katastrofa po 100 eurovom uplatku ma zobral jeden lekar dvaja dalsi to odkladali a odkladali, prisla som rano nechali ma cakat dve hodiny...nakoniec som sa ale dostala dnu, biopsia priserne boli ja som velmi silna a odolna voci boledsti ale toto bolelo velmi rozplakala som sa ako male dieta, niektore pisete ze ste nekrvacali, ja som krvacala velmi velmi...mam par hodin po tom a citim sa fajn trocha unavena nastastie nasledky nemam. hned po biopsii mi pichli injekciu na zastavenie krvacania...zvladnete ale vela sil!

beata136

ja som tiez po biopsii,mala som neskutocny strach,ale ako sa potom ukazalo zbytocne,o 8 ma brali na salu,dali mi narkozu o 8:15 som uz bola prebrata na izbe a nemala som ziadne tazkosti o 10:OO som uz bola prepustena,este so odniesla spravu k svojmu lekaovi a krvacat som zacala az vecer,n bolesti som nemala,teraz som dva tyzdne po zakrokueste mam slabsi hnedy vytok,ale inac ziadne tazkosti,vysledky boli v poriadku a tak som stastna,ze som nesuhlasila s konizaciou.

euizie

Biopsiu som absolvovala aj ja. Priserne ma to bolelo, ved to odstiknu kusok zo ziveho tela, hnusna bolest, aj mi slza vyhrkla. A zobrala mi dve vzorky. Myslela som, ze sa zblaznim. Potom som mala sialene krce v podbrusku a nemohla som chodit. Doma som si dala styri ibuprofeny. Pred spanim mi to preslo a na druhy den som bola uplne v poriadku, ale uz to nikdy nechcem zazit. Nekrvacala som vobec.

lucci, zavolaj lekarke a spytaj sa, co robit.