PET vysetrenie,ako prebieha...

lek

No povazujem za chybu, ze pocas operacie nebola urobena vzorka z pecene. Ake su teda moznosti teraz: pocas liecby CHT sa pri kolorektalnom karcinome, teda nadore hr creva nemusia metastazy vzdy menit. Ak su to naozaj MTS, aj toto moze byt prejavom, ze pri liecbe sa nezvacsuju. Pre mna je ale otazkou, ci to naozaj MTS su. Este stale je mozne odobrat vzorku na histologiu pomocou punkcie pod CT kontrolou.Zo zobrazovacich vysetreni je MRI pecene vysetrenie, ktore by najspolahlivejsie mohlo zodpovedat na otazku, ci nejde o benigne cysty pecene. PET vysetrenie nemusi byt prinosom, lebo nehovori nic o strukture loziska (cysta vs solidne lozisko) a ak je to pomaly rastuci nador, nemusia sa loziska pri PET vysetreni zobrazit, lebo sa tam bunky malo mnozia a preto len minimalne vyhcytavaju oznacenu glukozu, takze to nemozeme vidiet.

janka7008

ešte sa chcem opýtať či má význam toto PET vyšetrenie??? vysvetlím...moja mama mala nádor na hrubom čreve ktorý jej vyoperovali. CT vyšetrením zistili že má na pečeni asi desať lézií. ale nevedeli a doteraz nevedia určiť čo z toho sú metastázy a čo cysty. pri operácii sa vraj lekár pozrel na tú pečen ale žiadnu vzorku na histologiu neodobral. mama berie chemoterapiu a asi po šiestich CT vyšetreniach absolútne žiadna zmena. ale ked už asi rok berie chemoterapiu tak by sa tie metastázy mali aspon trošičku zmenšiť... a chválabohu nemá žiadné problémy ani nechudne a ani jej nevypadali vlasy. preto som sa pýtala lekára ako sa ešte dá zistiť či má vôbec nejaké metastázy a ten mi poradil to PET vyšetrenie, ale onkoligička ju od toho odhovára. čo máme robiť viete mi poradiť prosím? dakujem

lek

Ten kto posiela pacienta na PET musi presne vediet preco ho tam posiela a co od vysetrenia ocakava a hlavne musi vediet aku informaciu PET vysetrenie prinasa. Pacient, ktory ide na PET ma urcite pred tym urobene este ine zobrazovacie vysetrenia (ak nema, tak to nieje celkom v poriadku), pomocou ktorych je mozne odlisit cysty od lozisk ineho povodu alebo metastaz.PET vysetrenie nam ukaze, ci sa niekde abnormalne vychytava oznackovana glukoza. Vychytava sa v tzv metabolicky aktivnych miestach - a to su nadory alebo ich metastazy (za predpokladu, ze sa tam delia nadorove bunky, pri velmi pomaly rastucich nadoroch, kde sa len velmi malo buniek prave deli sa radioaktivna glukoza vychytava len malo a to sa nemusi pri PET vysetreni zobrazit). Aj zapalove lozisko sa moze zobrazit pri PET vysetreni. Cysta, ak nieje spojena so zapalom sa na PET vysetreni nezobrazi. Vysledok PET vysetrenia treba interpretovat vzdy v kontexte s vysledkami ostatnych vysetreni.A treba si este uvedomit, ze je to zobrazovacie vysetrenie, ktore nenahradi odber vzorky na histologiu.

janka7008

chcela by som sa opýtať ked sa pri tom PET vyšetrení tá glukoza usádza v tele a lekári nevedia s určitosťou zistiť čo sú cysty a čo metastázy nemôže byť výsledok po vyšetrení mylný? dokáže sa týmto určiť kde sú metastázy a nezameniť si to s cystami?

damian

viem, ze tema je o PET, ale moja otazka stale je, ze kezde PET je zalozene na hypermatabolizme glukozy v rakovinovom prostredi, PRECO lekari neupozornia pacientov na skutocnost, ze rakovina sa zivi glukozou a preto treba cukry a jedla, ktore sa na glukozu premienaju, obmadzit? To je oazka, ktoru sa pytaju kampaniarske organuzacie po celom svete a onkologia o odpovedi stale mlci.

lek

PET vysetrenie nie je na zistovanie nadorovych ochoreni. Ma presne definovane miesto v manazovani pacienta s urcitymi nadorovymi ochoreniami. Ten kto toto vysetrenie indikuje, musi presne vediet ako jeho vysledok pouzije a ako to ovplyvni jeho dlasiu starostlivost o pacienta. Bohuzial sa casto pouziva nespravne a aj zbytocne.

damian

a hlavne ta radioaktivna glukoza zivi rakovinove bunky. Takto nestastne(hypermetabolizmom glukozy) sa zistuje rakovina.