Zdravotny problem? len 6000KJ/den?

Príspevok v téme: Zdravotny problem? len 6000KJ/den?
peeticek

Ahojte vsetci, mam 25r/82kg a mal by som byt zdravy - nemam ziadnu diagnozu.
Cez toto leto som zacal pravidelne behat a ciel je jasny - do konca rokat denne 8K.
Za 2 mesiace som sa dostal z 1,5km .D na 6,4km bez vacsich komplikacii, takze si myslim,ze je to realny ciel. Bohuzial ma trapi jedna neprijemnost, kt. pozorujem uz par rokov, no nevenoval som jej nejaky vacsi vyznam. Az teraz, kedze o rok by som chcel skusit prvy pol maraton.

Netusim preco, ale pokial mam za den en.vydaj - bike/beh/chodza viac ako 6000-6500KJ, na druhy den som neni schopny fungovat. Tocenie hlavy, pocit ako keby som mal 40tku teplotu, malatnost, pocit uplneho vycerpania + trochu svalovice.
Ak si davam pozor a som na urovni do 5500-6000KJ je to uplne v pohode a vydrzim takto 4-5dni po sebe, potom davam den pauzu a potom dalsi tyzden denne 5000KJ bez komplikacii az na miernu svalovicu.
NIkdy som tomu nevenoval pozornost a proste niekedy mi bolo zle a niekedy nie. Az teraz som si zacal pisat kolko spalim behom, kolko bikom, kolko chodzou a prisiel som na tu magicku hranicu 6 000KJ/den. Stravujem sa normalne - nemam ziadne diety a prkotiny, obmedzil som len prejedanie sa+ zredukoval som sladkosti na minimum.

Vcera som mal taky chodiaci den :D reku dam si oddych od behu a spalil som cca 7200KJ len chodzou - a dnes ledva sedim pri compe a pisem tento prispevok.

Dalsim zazitkom byva bike - napr. trasa PN-BA na MTB co je cca 12000KJ znamenalo pre mna 3dni totalneho vycerpania a tyzden som nesedel na biku. Je mi jasne ze 12MJ je spotreba na urovni celodenneho prijmu a je to brutal, ale ked chcem do 5tich rokov skusit maraton, kde je vydaj cca 16MJ/zavod a ja som total odpisany uz po 7MJ kvoli chodze, tak neviem, ci uz nejde o nejaku zavadu, kt. by si vyzadovala nejaku pozornost, resp. zrieknutie sa tohto napadu - zo zaciatku som bol v tom, ze je to len lenivost a to ze som sa vobec nehybal x rokov - proste vyska, IT smer, takze furt len pred compom a "krasna" zivotosprava.

Sorry za tak dlhy prispevok - dokonca to asi nikto nedocita :D, ale chcel som poskytnut max. infa.

vdaka za reakcie.

pekny den.
P.

t333

ok...
co ja viem? tiez behavam (5-10km asi 2-3 tyzdenne + 2x 90minutovy futbal.), na jar by som chel dat polmaraton.
Kalorie ma nezujimaju o to zvlast, ze vsetky tieto vypocty su len tak velmi "zhruba" (nakoniec sam si to potvrdil tym, ze Polar ti ukazuje o 20-30% menej spalenych kalorii, co je podla mna obrovsky rozdiel).
Po dalsie neviem ako by som pocital kalorie pri mojich intervalovych treningoch (ktore su najlepsie z hladiska zlepsovania sa ci uz v rychlosti alebo odbehnutej vzdialenosti).
Radsej sa namiesto pocitania kalorii zameraj na taketo treningy.

doubledog

nechyba ti v strave nejaka zlozka, napr. sacharidy?
alebo je to geneticky, mozno mas take svalove vlakna, ktore nie su prilis vhodne na vytrvalostne aktivity

peeticek

meranie kalorii robim dvojako:

1. - APPLE Ipod s Nike+ sadou
2. - NET
kucharka.madness.sk
3. - POLAR RS300 - len obcas

normalne zratam cas behu/rychlost z iPodu, dam svoju vahu a pozrem vysledky.

POLARy mi ukazuju zvycajne o 20-30perc. menej spalenych kalorii ako ipod/net.

p.

peeticek

Ahoj,
dik za nazor - len upresnim.

Nezacal som s bikom pred dvoma mesiacmi.
Trasy do 50km su v pohode az na prdel :-/ + bez nasledkov na druhy den. 70tky uz citit, stovka je sila a odstavi ma na dlhsie - ani nie tak nohy ako spominane vycerpanie. Max co som kedy dal na horskom bolo 120km a bol som dva tyzdne KO :D to bolo asi 5r spat.

Co sa tyka behu, plne suhlasim s tym co pises - pridavam tyzdenne po 200m, takze mesacne cca km. Zaciatky boli tazke, hlavne s dychom a srdcom - ako pisem dostat sa z 1,5km na 3 bol brutal. Ale postupne to ide a som na cca 6,4km. Je to v poho, ziadne pretazenia, zranenia, len zivot mi komplikuje prave to vycerpanie kvoli tej hranici - mozno je to psychicke, neviem. Co sa tyka pol maratona/r2010 a maratona/2014. Podla clankov co som cital, pre zdraveho cloveka, by nemal byt problem odbehnut 9km usek - ale v klude teda 10km/h co je fakt relaxovka.Sef nemeckej diplomacie Joschka Fischer beha denne 10k - a to ma 60r :D. Pol maraton by som chcel skusit o rok a kedze existuju treningy - za 100dni na maraton, myslim ze ak som si vytycil ciel pol maraton o 10mesiacov, je to viac ako v pohode.

Zvazoval som sportoveho lekara - tito udrzbari co predpisuju na vsetko ibuprofen vedia velke PRD a este ked za nimi prides, ze chces preventive rozbor krvi, ta vysmeju a vyhodia - to bol riadny zazitok :D. Proste sedlac.

Uvidim ci sa to casom nezlepsi - ak nie, skusim ist za odbornikom, dovtedy sa budem snazit udrzat do 5500-6000KJ denne aby to nebolo na ukor zdravia/skoly a pod.

ahoj.
P.

babenka1

Podľa mňa je to fantastické, mať pred sebou takýto úžasný cieľ. Jediný dôvod, ktorý by som možno videla je ešte v chýbajúcej kondičke. Je to super, že si sa za dva mesiace tak zlepšil, ale porovnaj si to s tými rokmi, keď si nerobil nič. Tým chcem povedať, že kondička nepríde zo dňa na deň , za pár mesiacov nemôžeš čakať zázraky. Pridávaj si vzdialenosti postupne po malých množstvách, proste nie také vzdialenosti. Veď z Bratislavy do Piešťan je to 78 kilometrov, nemôžeš čakať že po dvoch mesiacoch tréningu to zvládneš ľavou zadnou a na druhý deň budeš ako rybička! Možn by si sa mal poradiť s nejakým trénerom, predostrieť mu svoj nápad zabehnúť maratón a on ti vypracuje tréningový plán. Veľa šťastia.