strojček-ano či nie?

Príspevok v téme: strojček-ano či nie?
zuzicka_15

dobrý deň..mam 16 rokov a chcela by som sa opytať, že či by som podľa vás si mala dať fixny strojček,ked mi zubarka povedala že nočny mi to nenapravy...ale že až take krive zuby nemam...no neviem že či si mam dať..som veľa čitala o tom že niekomu sa uplne zmenil profil tvare a podobne...bojim sa si ho dat..:(...co myslite mala by som si ho dat a risknut to že to bude v pohode? a ako dlho ste nosili vy strojček?...pište proosim ..:)

simka111

Ja som mala strojček aj hore aj dole.. na začiatku som vahala ale nie velmi dlho kedze mi museli tahat zub ktory som mala tu v predu naviac..a kedze som nechcela mat dieru tak som si dala strojček :D :D

Eva531

A este nieco velmi dolezite: Priciny, preco su zuby krive, mozu byt rozne. No ak su zuby krive pre nedostatok miesta, tak najrozumnejsie riesenie je take, ze sa najskor niektore zuby vytrhnu, aby sa ine zuby mohli z casti posunut do tych medzier po vytrhnutych zuboch. V opacnom pripade (cize ak sa nic nevytrhne a strojcek sa da na plny pocet zubov aj v pripade, ze maju zuby malo miesta) moze strojcek zapricinit velmi tesne rozostavenie zubov a problemy s hygienou, z coho logicky vyplyva, ze aj s kazmi, a to do konca zivota. Tiez mam taky problem, ze mi v davnej minulosti celustna ortopedicka pred nasadenim strojceka ziadne zuby nevytrhla, hoci som mala zuby priserne krive pre nedostatok miesta a v mojom pripade strojcek potreboval vytvorit doslova z nicoho miesto pre minimalne 4 zuby (pre vsetky 4 trojky), odvtedy u mna vlacenie sa po zubaroch nema konca-kraja, hoci som strojcek z vlastnej vole vyhodila do kosa uz pred 11-timi rokmi. O tom by sa dali pisat siahodlhe diskusie, popripade romany, alebo skor tragedia, ale kto by cital take dlhe prispevky?

slamka0111

Ahojte :) aj ja by som potrebovala poradit..mam 22 a hlboky zhryz..neviete nahodou ci je nutny mat fixny aparat aj na spodnom aj na hornom rade zubov pri takomto probleme?

Denz

smajlinko-
Hradenie liečby: Je rozdiel medzi cenou liečby a platbou pacienta. Cena liečby je rovnaká pre všetkých, či ide o 10-ročného školáka alebo 30-ročného pacienta. Školákovi však liečbu zvyčajne viac-menej hradí jeho poisťovňa, takže suma účtovaná v ambulancii je vlastne len doplatkom. Ide o drahú liečbu, ktorú nikde na svete poisťovne nehradia všetkým. U nás sa používajú tie isté materiály ako v zahraničí, cena za prácu je však nižšia, preto sa sem oplatí chodiť zahraničným pacientom. Jednotliví čeľustní ortopédi si kalkulujú rôzne ceny za svoju minutáž, kam musia zahrnúť všetky svoje "vstupy" ako nájomné, elektrina, plat pre sestričku a podobne, preto vo veľkých mestách môžu byť drahší.

Skupina A - najvyššia úhrada zo zdravotného poistenia: pacienti do 18 rokov so závažnými chybami zhryzu a čeľustí. Patria sem aj pacienti s rázštepmi pier, čeľustí a podnebia a inými ťažkými vrodenými chybami tváre a čeľustí, ktorým liečbu hradia do veľkej miery poisťovne bez obmedzenia veku. Skupina B - čiastočná úhrada zo zdravotného poistenia: "bežní" pacienti s rôznymi, presne definovanými chybami zhryzu. Pri snímateľných zubných strojčekoch u väčšiny detí rodič doplatí za celú liečbu dohromady odhadom 5- až 8-tisíc korún, pri fixnom, nesnímateľnom strojčeku sa postupné doplatky za dvojročnú liečbu môžu vyšplhať na 10- až 20-tisíc korún. Skupina C - samoplatcovia: estetické odchýlky bez ohľadu na vek. Nosenie fixného aparátu na zuboch pacienta vyjde na jednom zuboradí 12- až 20-tisíc korún. Na oboch 25- až 50-tisíc korún. Je to veľmi individuálne, závisí od počtu zubov, na ktorých je strojček, druhu zámkov nalepených na zub a podobne. Platí sa postupne, vždy len za to, čo sa práve urobilo, takže suma je rozložená na dlhšie obdobie.

Rozdiely medzi poisťovňami: Lekári sú povinní mať vo svojich ambulanciách vyvesené cenníky s doplatkami pre poistencov jednotlivých poisťovní. Poisťovne neplatia všetky rovnakú sumu za jeden bod, čo v praxi znamená, že pacienti niektorých poisťovní doplácajú za ošetrenie menej ako iní. Najviac svojim poistencom prispieva ZP Union a lekárov ani nelimituje. "Najmenej prispieva VšZP a ona aj ostatné poisťovne nás limitujú," vysvetľuje čeľustná ortopedička MUDr. Irena Klímová. "Vzhľadom na rozdielnu cenu bodu predstavuje rozdiel v cene, ktorú momentálne zaplatia v mojej ambulancii vo forme doplatkov rodičia za celú liečbu detských pacientov zo skupiny B z rôznych poisťovní, aj niekoľko tisíc korún." Upozornenie: Ak poistenec bezdôvodne preruší liečbu na pol roka a dlhšie, stráca nárok na úhradu zo svojho zdravotného poistenia. Nepodceňujte preto komunikáciu s lekárom! Treba mu hlásiť včas akékoľvek problémy a riešiť ich spoločne, aby si urobil záznam v karte. Neskôr nepomôže ani zmena poisťovne, ani zmena lekára, eviduje sa to ako svojvoľné prerušenie liečby.

smajlinko

AdulQa :
ahoj, dakujem ze si mi odpisala, vies mi povedat kolko by som u nej platila za strojcek kedze uz mam 22 rokov ? kde pracuje ? nova nemocnica ?
dakujem

AdulQa

Ahoj ja som z Ke. Ja chodim ku doktorke Kucharskej.je velmi mila ma citlivy pristup a co som videla tak vyborne vysledky. mozem ju len odporucat:))

lenica

Ahoj, pokial chces mat pekne rovne zuby, tak by som do toho urcite isla :) Ja som nosila dlhe roky nocny strojcek, vlastne od tretej triedy ZS, co je 13 rokov....sice mi zuby vyrovnal, ale s ocnym mi nepomohol :( ten je stale mimo. Tak som sa rozhodla na jednej kontrole spytat zubarky na fixny aparat a o mesiac som ho uz aj mala. Teraz ho mam 4 mesiace a zub sa mi pekne vyronava... zubarka tvrdi, ze to ide tak rychlo pretoze som uz mala predtym upravovane zuby. Nestazujem sa :) prave naopak, rozmyslam, ze si ho dam aj na spodne :)

smajlinko

4k1n0m : Dakujem,,, mne je to podstate jedno ale hlavne aby to nebolo moc vela... a racsej taky farebny lebo ten klasicky kovovy sa mi nepaci :)) dakujem