Toskánske šampiňóny

Recept na Toskánske šampiňóny

Rozpis na 4 - 6 porcií

  • 1 nadrobno pokrájaná cibuľa
  • 1 posekaný strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 6 šťavnatých paradajok pokrájaných na mesiačiky
  • 1 červená paprika (kápia) pokrájaná na malé kocky
  • 4 šálky šampiňónov pokrájaných na plátky
  • 1 polievková lyžica nadrobno posekanej petržlenovej vňate
  • 1 polievková lyžica nadrobno posekanej bazalky
  • čerstvo zomleté čierne korenie
  • morská soľ

Postup

Olej zohrejeme v panvici, pridáme cibuľu, huby a papriku, 5 minút opekáme.

Potom pridáme cesnak a paradajky, premiešame a dusíme asi 5 minút.

Odstavíme, vmiešame petržlen, bazalku, posolíme a pridáme štipku čierneho korenia.

Potrebné nástroje/náradie

  • panvica
  • nôž a doska na krájanie

Čas prípravy: 20 minút

Poznámka kuchára

Podávajte teplé s cestovinami a strúhaným syrom, alebo vychladnuté ako nátierku na opečený chlieb.

Namiesto petržlenu môžete použiť bazalku.

Pokiaľ sú šampiňóny malé, môžete ich umyté použiť celé.

Poznámka lekára

Môžete podávať s hriankami z celozrnného chleba alebo – výnimočne – aj k opekaným zemiakom. Vynikajúce a nízkokalorické! Však aj pre takéto jedlá nie je v tom Taliansku toľko tučných ľudí.

Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009