Jablkové veterníčky

Jablko je jedno z najzdravších ovocí, ktoré by v našom jedálničku nemalo rozhodne chýbať. Aj keď je najhodnotejšie, samozrejme, surové, občas malý prehrešok nezaškodí. Ak ste na sladkosti, skúste si pripraviť roztomilé jablkové veterníčky.
_Ilustračný obrázok_

Čo budeme potrebovať?

  • 150 g hl.múky
  • 30 g solamylu
  • 1ČL prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 250 ml vody
  • 50 g masla
  • 5 ks jabĺk
  • 5 ks vajec
  • 1 PL zlatý klas
  • 250 ml šľahačkovej smotany

Postup

V miske zmiešame múku, solamyl, soľ a prášok do pečiva. Necháme zovrieť vodu a maslo. Potom primiešame múku až do hladka. Cesto dáme do nádoby na šľahanie a na najvyšších otáčkach postupne prišľaháme vajíčka. Cesto necháme vychladnúť a odstáť. Zatiaľ si zohrejeme rúru na 200 °C. Na plech položíme papier na pečenie a pomocou dvoch lyžíc urobíme z cesta cca 12 kôpok. Pečieme cca 30 minút. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si očístíme jablká, zbavíme ich jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Jablká chvíľu dusíme s trochou vody, (môžeme pridať vanilkový cukor), zahustíme zlatým klasom, ktorý rozmiešame v cca 150 ml vody. Jablká necháme vychladnúť.

Pečené mini korpusy potom rozrežeme na polovicu, na spodnú časť dáme jablká na to vyšľahanú šľahačku, do ktorej pridame lyžičku práškového cukru a stužovač, aby lepšie držala tvar.

Za recept ďakujeme pani Valérii z Košíc.