Kurča na pive

Pýtate sa, čo už môže človek vylepšiť na pečenom kurčati? Napríklad kurča pred pečením dobre uzatvoriť – stehná spojiť a krídla priložiť k trupu - má svoj kulinársky význam. Lepšie sa prepečie a bude výborne šťavnaté. Skúste delikatesu - kurča na pive.
Upiecť **kurča na soli**? Stačí, keď na pekáč vysypeme 1, 5 - 2 kg soli ( podľa veľkosti kurčaťa), ktorú sme rozmiešali asi 100 ml vody, položíme naň dobre očistené a uzavreté kurča a vrch opäť natrieme soľou. Vytvorí sa soľný obal, ktorý po zapečení zabráni vytekanie šťavy z kurčaťa. **Aj keď pečieme kurča na soli vnútro nezabudnime posoliť.** Pečieme asi 1 hodinu v predhriatej rúre na 170 °C. Počas pečenia dvierka neotvárame.

Alebo radšej kurča na kyslej kapuste? Kapusta nepatrí iba ku kačici a husi, kurča na kapuste je tiež výborné.

Kurča na pive, vraj chutí ako kačica. Nezabudnite, nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina, ani z kurčaťa kačka či hus, ibaže kurča na pive môžeme považovať za delikatesu. Vyskúšajte!

Čo budeme potrebovať?

1 celé kurča ( alebo 4 celé stehná)
250 ml čierneho piva
1 PL maslo
1 PL celá rasca
soľ
2 – 3 jablká
4 PL oleja
1 kg červenej kapusty
1 cibuľa
mleté čierne korenie
### Postup:

Kurča umyjeme, z vonku i z vnútra posolíme, posypeme rascou. Z jabĺk vyberieme jadierka, rozkrojíme na polovičky, vložíme do kurčaťa a dobre uzatvoríme, prípadne zašijeme. Uložíme do zapekacej misy a podlejeme pivom. Pečieme zakryté v teplovzdušnej rúre 175 °C asi 45 minút. Potom kurča odkryjeme, povrch natrieme maslom a necháme a zapiecť ešte asi 10 – 15 minút a servírujeme.

Kurča môžeme podávať s ryžou a hráškom. Ryžu si opražíme na oleji, podleje vodou a dusíme. Pred dokončením pridáme konzervu hrášku, premiešame a necháme dodusiť – zapariť.

Ďalšou alternatívnou prílohou je červená kapusta, ktorú nakrájame na rezance. Na panvici si oleji si opražíme cibuľku, pridáme kapustu, 1 PL cukru, rascu, soľ, mleté čierne korenie a dusíme až kým kapusta nezmäkne, nie celkom. Kapusta je vtedy dobrá keď je ešte trochu chrumkavá. Môžete a nemusíme si pridať knedľu.